Ez az Oracle Open World első nagy bejelentése. A lehetőségek korlátozottak, de mindent adnak hozzá.

Az Oracle-től mindenképpen meglepő bejelentéssel indult az idei Open World konferencia. Larry Ellison elnök úgy vezette fel, hogy az Oracle szeretne fejlesztőket szerezni a világ minden tájáról, ezért ingyenes hozzáférést biztosít számukra a legjobb cuccaihoz. És hogy mit jelent ez? Többek között két autonóm adatbázispéldányt egyenként 20 gigabájt tárhellyel, két virtuális gépet egyenként 1 giga memóriával, összesen 120 giga tárolókapacitást (100 giga blokktárolásra, 10-10 giga az objektumtárolásra és az archiválásra) és terheléselosztó szolgáltatást is (10 Mbit/s sávszélességgel) az Oracle Cloud Infrastructure-ben (OCI).

Jobb és több, mint a konkurenseké

Az ingyenes szolgáltatás támogatja az autonóm tranzakciófeldolgozást és az Autonomous Data Warehouse munkaterhelést. Tartalmaz fejlesztési eszközöket (például SQL Developer Web for SQL, PL/SQL scripting). A fejlesztők kapnak egy teljesen menedzselt példányt az Oracle APEX-ből az ún. low-coding fejlesztéshez. Az adattudósoknak pedig a gépi tanulási modellekhez kapnak segédletet.

Az Oracle hangsúlyozza: ez nem időkorlátos próbaverzió, hanem bármeddig használható, és tartalma nem törlődik.

És persze jobb és szebb, mint a konkurenseké. Ugyanis az Amazon, a Google és a Microsoft is csak korlátozott ideig biztosítja az ingyenességet, amit pedig folyamatosan lehet használni ingyenesen, jóval kevesebbet nyújt, mint az Oracle mostani csomagja.

Az Oracle Cloud Free csomagot a felhasználók egy része – például az Oracle Academy hallgatói és oktatói, az Oracle OpenWorld és az Oracle Code One résztvevői egyszerűsített regisztrációval, mások a hitelkártyájuk adatainak megadásával vehetik igénybe. Utóbbit azonban az Oracle csak az azonosítás végett kéri be – írja a cég erről szóló blogbejegyzése. Ide irányítják az autonóm adatabázis próbaverzióját használókat is, akiknek egyébként korábban 300 dollárt kellett fizetniük az egy hónapos próbáért.

Fontos megkötés, hogy az Oracle Cloud Free csak abban a régióban érhető el, amit a felhasználó a regisztrációkor beállított.

Hallott már az autonóm Linuxról?

Az Oracle egy ideje érezhetően az "autonóm" szó bűvöletében él. Larry Ellison most is erre hegyezte ki legfőbb mondanivalóját. Az autonóm rendszerek kiküszöbölik az emberi munkát, és ezzel megszüntetik az emberi hibákat (ami bár jól hangzik, meglehetős leegyszerűsítése a problémának).

Ebből következően most is volt autonóm bejelentés: az autonóm Linux, ami lényegében egy menedzselt Oracle Linux. Legfőbb előnye, hogy az autonóm folyamatai miatt kevesebb adminisztrációt igényel. Ellison interpretációjában: ez a világ első és egyetlen autonóm operációs rendszere, amely automatikusan elvégzi a méretezést, a hangolást, a javítócsomagok telepítését, a frissítést, de még a biztonsági monitorozást és a helyreállítást is. Az autonóm Linux együttműködik az Oracle OS Management szolgáltatással, amely a gépi tanulás és az automatikus hangolási rutinok segítségével csökkenti az emberi felügyeleti igényt, még a megfelelőség-ellenőrzéseket és a rendszeroptimalizálást is elvégzi leállás nélkül. És hogy a cél is egyértelmű legyen, az új oprendszer a Red Hat Linuxról egylépcsős migrációt biztosít.

Az Oracle szerint egy ilyen autonóm Linux akár 30-50 százalékos megtakarítást is eredményezhet a helyszíni üzemeltetésű vagy hostolt Linuxhoz képest. (Persze, ahogy általában lenni szokott, nehéz lenne ellenőrizni ennek az állításnak a valóságtartalmát – jegyzi meg maliciózusan a The Register.)

Cloud & big data

Így vettem hatezer forintért Microsoft Office-t. Ön ne vegyen

Sajnos az ajánlat mellett nem volt ott, amit a híres bűvész, Rodolfo minden trükkje előtt elsütött: „Figyeljék a kezemet, mert csalok!” Sokan bedőltek a trükknek. Girardi Kornél (IPR-Insights) írása.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.