Az Európa Bizottság szerint a nagy technológiai multik belementek a dezinformáció elleni önkéntes fellépésbe, mielőtt az Unió újabb büntetéseket vágna hozzájuk.

Az Európai Bizottság szerdai közleménye szerint a Facebook, a Google és más online multik is megállapodtak az álhírek (fake news) terjesztése elleni önkéntes intézkedések kidolgozásában, ami a jövő évi európai parlamenti választások előtt egyre inkább forró krumplinak számít az uniós szabályozókkal való egyezkedésben. A Reuters beszámolója alapján az EU prioritásként kezeli, hogy az amerikai elnökválasztás vagy a brexit-szavazás tanulságai alapján megakadályozza a választások netes manipulációját, ennek érdekében pedig simán hajlandó lenne tovább tekerni azt a prést, amibe a globális (jellemzően amerikai) online szolgáltatókat helyezte az utóbbi időszak egyre nagyobb bírságaival és a rájuk vonatkozó szabályozás szigorításával.

Az EB korábban már felszólította az érintett technológiai nagyvállalatokat és általában az online hirdetési iparágat, hogy a fenti célok érdekében dolgozzanak ki maguknak egy megfelelő magatartási szabályzatot. Ellenkező esetben a Bizottság újabb büntetéseket lengetett be, mivel álláspontja szerint jelenleg közel sem tesznek eleget a félrevezető vagy illegális tartalmak terjesztésének visszaszorításáért.

A hírügynökség a digitális gazdaságért és társadalomért felelős uniós biztost, a bolgár Mariya Gabrielt idézi, aki szerint a felhívsára a Facebook, a Google, a Twitter, a Mozilla és a hirdetési szolgáltatók is a legkülönfélébb intézkedésekről szóló javaslatokkal válaszoltak. Az EU-biztos üdvözölte az iparág elkötelezettségét, ami sokféle akcióban nyilvánulhat majd meg a politikai hirdetések átláthatóvá tételétől a kamu profilok kigyomlálásán áta dezinformációs tevékenység demonetizálásáig.

Jó az irány, de egyelőre minden csak bemondásra megy

A felsorolt lépések között van az álhíreket terjesztő felhasználók vagy oldalak hirdetési tevékenységének beható vizsgálata, adott esetben pedig megrendeléseik és pénzük automatikus visszautasítása is. Szó van a felhasználók sokkal alaposabb tájékoztatásáról azzal kapcsolatban, hogy egy-egy hirdetés milyen okból találta meg őket, és általában véve is megoldásra vár a fizetett hirdetések egyértelmű megkülönböztetése a szerkesztőségi tartalmaktól.

A szolgáltatók ezen kívül együttműködésre lépnek az úgynevezett fact checker (tényeket ellenőrző) szervezetekkel, amelyek – szemben például az azonos nevű hazai weboldallal – politikai elkötelezettség nélkül vizsgálják az egyes állítások valóságtartalmát, követik az ígéretek megvalósulását, nyilvános pénzügyi és kapcsolati háttérrel, illetve forrásaik és módszereik bemutatásával dolgoznak.

A Reuters ezzel együtt arról is beszámol, hogy a fenti javaslatok önmagukban nem mindenkit elégítenek ki. Az Európai Műsorsugárzók Unióját, az Európai Újságírók Szövetségét és az International Fact-Checking Networköt is felvonultató tanácsadói csoport álláspontja alapján nem szerepelnek benne olyan mérhető célkitűzések, amelyek visszaigazolhatnák a fejlesztések implementációjának sikerességét. A szűkszavú megfogalmazás szerint a platformszolgáltatók és a hirdetési ipar lobistái a nyilvánvaló erőfeszítések ellenére sem álltak elő olyan magatartási szabályzattal, amely elfogadható szintre emelné az önszabályozás hatékonyságát és számonkérhetőségét.

Közösség & HR

Nem vicc: a Tesla már értékesebb, mint a Volkswagen

A Tesla jelenleg a világ második legértékesebb autógyártója: a napokban a német VW-t is megelőzte, és már csak a Toyota van előtte. Mindez azonban elsősorban a befektetői reményeket, nem pedig a valós eredményeket tükrözi.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.