Az internetes beszállítói partnerkeresőből valóságos godzillává hízó Alibaba tegnap nyújtotta be a tőzsdefelügyelethez a részvénykibocsátáshoz szükséges papírokat. Szakértők szerint ez lehet az USA történetének legnagyobb debütálása.

Kedden hivatalosan is elindult az Alibaba az úton, ami ahhoz szükséges, hogy egy nagyszabású nyílvános részvénykibocsátással megkezdje működését az amerikai tőzsdén. A hatósághoz benyújtott papírok alapján a cég értéke jelenleg 100-120 milliárd dollárra tehető. A részvénykibocsátás hivatalos célszáma ugyan "csak" egymilliárd dollár, ám szakértők véleménye szerint várhatóan ennek sokszorosa fog befolyni, és az sem elképzelhetetlen, hogy a kínai vállalat produkálja majd az USA történetének legnagyobb nyilvános kibocsátását. 

Mint a mesében

A vállalkozást 1999-ben alapító Jack Ma karriertörténete filmforgatókönyvben is megállná a helyét. Az Alibabát jelenleg 8,9 százalékban tulajdonló vezető tulajdonképpen kényszervállalkozónak tekinthető, hiszen a 90-es években Ma sikertelenül próbált elhelyezkedni. Ma már elégedett mosollyal mesélheti, hogy akkoriban például egy KFC gyorsétterem vezetésére sem tartották alkalmasnak.

Az Alibaba alaptevékenységét a kínai beszállítókat a nemzetközi megrendelőkkel összekötő internetes kereskedelmi portál jelentette. Ezt aztán az évek során számos más tevékenységi terület követte. A számtalan üzletág között említhető a hagyományos e-kereskedelem, elektronikus fizetési szolgáltatás, vásárlási keresőalgoritmus vagy éppen a cloud computing szolgáltatások.

Megszokhattuk, hogy a kínai piacon nem aprópénzzel dobálóznak, de még ott is kimagaslik a vállalat teljesítménye. Dollárban számítva a tavalyi 5,6 milliárdos forgalom mellett 1,4 milliárdnyi adózott nyereséget produkált a cég. Ehhez az eredményhez 231 millió vásárló társul, akik összesen közel 250 milliárd dollárnyi árut rendeltek az Alibaba különböző oldalain. 

A nyugati nyitás politikája

Amennyire letarolta a kínai e-kereskedelmi piacot a vállalat (körülbelül a teljes torta 80 százalékát birtokolja), annyira sürgetővé vált a nemzetközi szintű terjeszkedés, hiszen valós növekedési potenciál már csak a globális játéktéren maradt. Ennek ellenére az amerikai tőzsdére lépést nem csak ez, hanem a kényszerűség is indokolta, hiszen a hongkongi tőzsde elutasította az Alibabát. Az ok a cég sajátos kinevezési rendszere volt, ami gyakorlatilag egy maroknyi topvezető kezébe utalja az igazgatótanács többségének kijelölési jogát. 

Az még nem világos, hogy az USA-ban a Nasdaq vagy a NYSE vezetői dörzsölhetik-e a tenyerüket a hatalmasnak ígérkező fogás miatt, az viszont már most látszik, hogy a cégben 24 százalékos részesedéssel jelen lévő Yahoo jelentős bevételhez fog jutni. Az amerikai óriás ugyanis jelezte, hogy le kívánja építeni az Alibabában birtokolt részesedését.

Piaci hírek

Forbes: egyelőre riasztóan gagyi a Meta metaverzuma

A Horizon Worlds világát népszerűsítő képek és demók eddig kiábrándítóan festenek, és az sem világos, hogy a Meta vezetői ezt ugyanúgy érzékelnék, mint az egyszeri felhasználók.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.