A kínai kormányzat újra fazonra nyírja a közösségi médiát, a túl nagyra hízott piaci cégek után a túlzott gazdagságukkal kérkedő felhasználók is nehéz időszak elé néznek.

A legnagyobb kína közösségi médiaplatformok május közepén összehangolt fellépésbe kezdtek a luxuséletükkel (vagy annak illúziójával) provokáló influenszerek ellen: a központi kormányzat utasítása nyomán bejegyzések ezreit távolították el, és több tucat felhasználót büntettek meg a kártékonynak minősített értékrend népszerűsítéséért. A Business Insider jelentése szerint intézkedéseket bejelentő platformok közé tartozott a Xiaohongshu, a Douyin vagy a közel 600 millió aktív felhasználóval rendelkező Weibo is, ahol listát tettek közé a szankcionálható online viselkedésekről.

Ilyen például a nem tulajdonolt luxusautók és -ingatlanok megjelenítése valamilyen termék reklámozására, a gyors meggazdagodásról szóló receptek népszerűsítésére vagy az ismertség növelésére. Nem tanácsolják, hogy bárki feltöltsön nagyobb mennyiségű készpénzről vagy bankjegyekkel dobáló emberekről készült felvételeket sem. A kormányzati direktíva nem tiltja ugyan, hogy a gazdagok megosztásaiban megjelenjen a törvényes forrásból származó vagyonuk, a "második generációs udvartartást" (vagyis a szülők pénzéből finanszírozott villantásokat) így is feketelistára tették.

Ilyesmire most tényleg nincs szükségük

Problémásnak ítélik továbbá, ha valaki felhajtást csinál "az alsóbb osztályok túlélésért folytatott küzdelmének eltúlzásával", kiegészítve a platformok korábban már bevezetett korlátozásait a "pénzimádatot" erősítő posztokra vonatkozóan. A BI riportja alapján a mostani lépések újabb szintre emelik az egész iparágat érintő állami kampányt a hatalmas vagyonokra épülő extravagáns viselkedés visszaszorítására. A fiókok letiltását megelőzően egyébként a kibertér felügyeletét végző hatóság már kampányt hirdetett a "személyes médiában tapasztalható, gátlástalan forgalomhajszolás" ellen.

A hatóságok szerint aggasztó módon növekszik az olyan közösségimédia-profilok mennyisége, amelyek hamisan ábrázolják a tulajdonosuk életét, vagy eleve nem létező személyeket mutatnak be az ismertségre törekedve. A lap szerint Hszi Csin-ping kínai elnök "közös jólét programja" utóbb a túlzott vagyonosodás elleni fellépéssé alakult: miután 2022-ben mérték a valaha volt legnagyobb jövedelemkülönbséget a leggazdagabb és legszegényebb kínai városi háztartások között, a korábban felvázolt közös jóléthez egyelőre inkább csak az internetes rongyrázás visszaszorításával sikerül közeledni.

Közösség & HR

Űrből vezérelt reklámkampányokkal operálnak Japánban

Bejött a káposztaföldek tesztjellegű műholdas monitorozása, így várhatóan kiterjesztik a japán űrügynökség és a Dentsu marketingcég partnerségét.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.