A CipherTrace jelentése szerint a kriptotőzsdék többségénél elég komoly biztonsági hiányosságok vannak.
Hirdetés
 

Idén a harmadik negyedévben csökkent a kriptovalutákkal kapcsolatos bűnesetek (csalás, lopás stb.) volumene a CipherTrace jelentése szerint. (A CipherTrace kifejezetten blockchain rendszerekkel kapcsolatos csalások felderítésére szakosodott forensics cég.) A kirptovalutázók mindössze 15,5 millió dollárt veszítettek emiatt.

Ennek ellenére az év első kilenc hónapjában mintegy két és félszer akkora kárt okoztak a kiberbűnözők, mint tavaly egész évben. 2018-ban 1,7 milliárd dollárnyi kár keletkezett, míg idén az év első kilenc hónapjában már meghaladta a 4,4 milliárd dollárnyit. Még szembeötlőbb a növekedés 2017-hez képest, amikor csupán 170 millió dollárnyi kriptovalutát loptak el.

Nő a csalások száma, de nem ennyire

A CipherTrace vezetője, Dave Jevans szerint a kriptovalutákkal kapcsolatos lopások, csalások száma évről évre gyarapszik. A kiberbűnözők jól alkalmazkodnak a kriptopénz-piac növekedéséhez, ahol különösen a célzott támadások kecsegtetnek nagy haszonnal – nyilatkozta a Reutersnek.

Ugyanakkor az idei kiugró szám mégsem ennek, hanem néhány nagy incidensnek köszönhető. A Plus Token néven elhíresült csalásban egy kínai csoport 2,9 milliárd dollárnyi bitcoint lopott el. A Plus Token mobiltárca-szolgáltatásként hirdette magát. Azzal csábított magához ügyfeleket, hogy az ott tárolt kriptovalutákra 10 százalékos hozamot ígért. A csalás járulékos következménye volt, hogy a bűnözők később megpróbálták piacra dobni a kicsalt bitcoint és ethert, amivel be is döntötték a két kriptopénz árfolyamát. Szintén jelentős volt a meglehetősen rossz hírű Bitfinex kriptovaluta-tőzsdéhez kötődő csalás, amelynél 851 millió dollár kár keletkezett.

Volt azonban idén még egy, a kriptopénzpiac ellentmondásosságára az előbbi kettőnél is jobban rávilágító eset. A kanadai QuadrigaCX nevű kriptotőzsde azért kért csődvédelmet, mert váratlanul elhunyt a cég vezetője, aki egyedül ismerte a tőzsdénél a hidegtárcákhoz való kulcsokat. A tőzsde ügyfeleinek összesen mintegy 195 millió dollárnyi pénze ragadt a QuadrigaCX rendszereiben.

 
CipherTrace: viszzaélések okozta károk, 2017-2019
Infogram


Dave Jevans szerint egyébként két tendencia is megfigyelhető: szaporodnak a bennfentesek által elkövetett visszaélések, illetve óvatosabbak is lettek az elkövetők. Ügyelnek például arra, hogy csak kisebb összegű tranzakciókat hajtsanak végre a megszerzett kriptopénzekkel, így kevésbé keltenek feltűnést.

Komoly változások előtt áll a piac

Ahogy egyre inkább a mainstream részévé válnak a különböző kriptopénz-megoldások, a szabályozás is szigorodik. Egyre nagyobb a nyomás, hogy a különböző kriptotőzsdékre is vonatkozzanak a nemzetközi pénzintézeti szabályok. A két legfontosabb követelmény a pénzmosás elleni (AML – Anti Money Laundering) és a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi előírások (CFT – Counter Terrorism Financing) betartása.

 
CipherTrace: KYC-folyamatok a kriptotőzsdéken
Infogram


A CipherTrace adatai szerint ebben elég gyengén állnak a kriptotőzsdék. Az ezeknek a szabályoknak való megfelelés egyik legfontosabb háttere az ügyfélazonosítás (KYC – Know Your Customer). A 120 legnépszerűbb kriptotőzsdének azonban mindössze a 35 százaléka rendelkezik erős KYC-folyamatokkal. 24 százalékuknál viszont ez kifejezetten gyenge, azaz lényegében mindenféle azonosítás nélkül lehet tranzakciókat végrehajtani. A kriptotőzsdék 41 százalékánál a tranzakcióknál van ugyan valamiféle azonosítási folyamat, azonban ez meg sem közelíti a banki tranzakcióknál előírtakat.

Biztonság

Nem övezi tapsvihar a Google alapítóinak háttérbe vonulását

Az egyik elnökjelölt már meg is üzente, hogy a címek cserélgetése nem mentesít az elszámoltatás alól, a vállalat dolgozóinak egy része pedig úgy érzi, nehéz helyzetben hagyták cserben őket.
 
PR-interjú

A digitalizáció a kezünk alá dolgozik

Néhány év alatt organikus fejlődés révén vált távközlési vállalatból infrastruktúra alapú infokommunikációs szolgáltatóvá az Invitech. A társaság bevételeinek meghatározó részét mára a vállalati szolgáltatások üzletág adja. Vezetőjével az irányváltás hátteréről és a jövő lehetőségeiről beszélgettünk.

Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.