A Telediffusion de France tavaly óta tervezi a cég értékesítését.

Magyar Állam – Swisscom – TDF – Magyar Állam. Ez az Antenna Hungária útja az elmúlt kilenc évben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) tegnap közleményben tudatta, hogy Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) aláírta az adásvételi szerződést az Antenna Hungária Magyar Műsorszóró és Rádióhírközlési Zrt. (AH) száz százalékos részvénycsomagjának megvételéről a francia műsorszóró szolgáltatást ellátó TDF S.A. (Telediffusion de France) leányvállalatával.

A szerződés értelmében az AH május 30-án kerül a NISZ tulajdonába.

A tranzakció magában foglalja a részvényátruházást és a TDF által az AH részére nyújtott tulajdonosi kölcsön kiváltását. A szerződés szerint a megvásárolt cég értéke 55,9 milliárd forint (körülbelül 180 millió euró). Az AH módosított EBITDA-ja (értékvesztés és adózás előtti eredménye) – a megszűnt analóg tv-sugárzást kivéve – az ez év március 31-én záruló pénzügyi évben 5,59 milliárd forint (körülbelül 18 millió euró) lesz.

Több tulajdonost is megélt az AH

Az Antenna Hungária többségi tulajdoni hányadát 2005-ben adta el az állam a Swisscomnak, amely első lépésben a részvények 75 százalékához jutott hozzá, majd egy év múlva megszerezte a teljes részvényhányadot, és egyben zárt részvénytársasággá alakította a vállalatot. 2007-ben azonban eladta a TDF-nek a teljes céget. Akkor 540 millió svájci frank volt a vételár, akkori árfolyamon (kb. 160 forint) mintegy 8,6 milliárd forint. A TDF a hét év alatt mintegy 20 milliárd forintot költött fejlesztésekre.

A TDF (Telediffusion de France) S.A. Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Észtországban rendelkezik érdekeltségekkel a magyar Antenna Hungária mellett, és mint az korábban megírtuk, a franciák a teljes cégcsoportot értékesíteni kívánják. Mivel arra kicsi esély volt, hogy egyben el tudnánk adni, ezért az érdekeltségekre, benne az AH-ra külön írt ki tendert. Az Antenna Hungária esetében már akkor felmerült annak a lehetősége, hogy állami tulajdonba kerüljön.

Nemzetbiztonsági szempontból is fontosnak tartják

Szabó Attila, a NISZ vezérigazgatója azzal indokolta az állami vásárlást, hogy az országos földfelszíni és műholdas televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás "nemzetstratégiai szempontból is különös jelentőségű". A kormány döntése összhangban van a hazai közművagyon – különösen a nemzetbiztonságilag is kiemelt fontosságú elemek, köztük az AH – újbóli köztulajdonba történő helyezésével, illetve a Nemzeti Infokommunikációs Stratégiával – tette hozzá a vezérigazgató.

Az AH-nak az állam a legfontosabb megrendelője. Köztulajdonba kerülése lehetőséget nyújt arra, hogy a műsorszóró infrastruktúra-rendszer a költségek optimalizálása mellett magas minőségű szolgáltatást nyújtson, ugyanakkor az állami és közigazgatási feladatok kiszolgálását is megvalósítsa – áll az NFM közleményében. Az AH ugyanis az országos földfelszíni televízió- és rádióműsor-szórás, illetve -szétosztás, előfizetéses televízió műsorszórás mellett egyrészt hosting és karbantartási szolgáltatásokat nyújt a telekommunikációs szolgáltatóknak, valamint 1998 óta üzemelteti országos transzport hálózatát, amely egy nagy sebességű, az egész országot lefedő digitális, mikrohullámú gerinchálózat.

Vannak kapcsolt részek is

Az AH megszerzésével az állam többségi tulajdont szerez a cég leányvállalatában, a Hungaro DigiTel Kft.-ben (HDT) is, amely egy műholdas (VSAT) kapcsolatrendszert üzemeltet. A HDT legnagyobb ügyfele a Magyar Állam.

Piaci hírek

Így nyomaszt majd minket a technológia 2020-ban

A CB Insights kutatása azokat a technológiai trendeket veszi sorra, amelyeket ebben az évben már nem csak elméleti lehetőségként, hanem valós tényezőként vagy problmaként kell kezelnünk.
 
Nem elég beszélni róla, tenni is kell azért, hogy jövőállóbbak legyenek a vállalatok. Szerencsére ebben rengeteg technológia áll már a rendelkezésre, csak győzzünk válogatni közöttük.

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.