A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Magyarország ugyan európai szinten is kis országnak számít, így is előfordulhat az, hogy még hazánk egyes régiói, területei között is komoly különbségek figyelhetők meg. Ha nagy vonalakban szeretnénk ezt felvázolni, a választóvonalat lényegében a Duna – illetve valamelyest a Tisza – jelentené. A Dunántúl, tehát országunk nyugati fele ugyanis hagyományosan erős gazdasággal, sok munkalehetőséggel és virágzó városokkal számolhat. A Dunától keletre eső területek azonban egészen más képet mutatnak.

Az ország keletebbre eső régiói ugyanis régóta küzdenek a munka, illetve a munkaerő hiányával is, mely két tényező természetesen összefügg. A megfelelő lehetőség hiányában ugyanis a munkaképes lakosság egy része elvándorol és olyan helyre teszi át székhelyét, ahol megfelelő lehetőségek kínálkoznak a megélhetésre. Természetesen hazánk e régiói sem lakatlan, kietlen pusztaságok, hiszen ma is nagyon sokan ténykednek ezeken a területeken, érzik otthonuknak ezeket a régiókat.

Az utóbbi évek, évtizedek ráadásul sok vidéki várost és települést emeltek fel sikeresen, elsősorban a gazdasági és infrastrukturális fejlesztések és az ehhez kötődő munkahely teremtés révén. Sok városban pedig az ipari tevékenység is fellendülni látszik, mely szintén üdvös tendencia. Gyöngyös városa Heves vármegye második legnagyobbikaként fontos szerepet tölt be ugyan a térségben, ám a munkaerő elvándorlása és a lehetőségek bizonyos mértékű hiánya itt is jellemző. Így tehát egy állás Gyöngyös Profession által kínált opcióiból ritkább lehetőség a megszokottnál.

Szórványos lehetőségek

Gyöngyös a pozíciójából fakadóan igencsak kedvező adottságokkal rendelkezik. A fővárostól 80, illetve a vármegye székhelyétől, Egertől 60 km-re fekvő város több fronton is bekapcsolódik az ország vérkeringésébe. A vasúton, illetve az M3-as autópályán is egyszerűen megközelíthető település infrastrukturális szempontból tehát nem panaszkodhat. Ám éppen ez a kedvező elhelyezkedés okozza azt, hogy sokak számára egy állás Gyöngyös városában talán kevésbé vonzó, mint máshol a környéken. Ez a tendencia sok helyen alvóvárosokat eredményez, így mindenképpen érdemes figyelni rá.

A munkalehetőségek tekintetében alapvetően itt sincs hiány, hiszen a városban működő cégek, intézmények, szolgáltatók és a megszokott munkahelyek itt is rendelkezésre állnak. A városban emellett ipari park is működik, többek között autóipari céggel, orvosi műszereket vagy épp vasúti berendezéseket gyártó vállalattal. Így tehát egy állás Gyöngyös határain belül is reális opció, ám a nem oly messze elérhető kedvezőbb lehetőségek mégis keveseket tartanak itt. A befektetői kedv növekedése talán képes lenne fordítani a tendencián, így a város vezetése is számít erre.

Az itt élők közeli városokba ingázása azonban még mindig kedvezőbb opció, mintha végleg elvándorolnának a több munkalehetőség reményében. Sajnos hazánk több települése is utóbbit tapasztalhatja meg. Például egy állás Ózd Profession kínálatából sokkal inkább jelent egyet az országosan végezhető, vagy a környéken található munkalehetőségekkel. Az ingázás mellett persze ez is opció lehet Gyöngyös lakosai számára, hiszen napjaink munkavégzési lehetőségei egészen új utakat nyitnak.

Bárhonnan végezhető munkák

Habár sok állás Gyöngyös cégeinél is elérhető, mindig érdemes feltérképezni az összes lehetőséget. A már említett ingázás mellett ugyanis más opciók is rendelkezésre állnak azok számára, akik helyben nehezen találnak munkát. Egyébként ugyanez igaz hazánk hasonló cipőben járó városaira is, így tehát egy állás Ózd városában is jelenthet egyet a távmunkával, vagy épp egy másik településen végzett munkával. Az országosan bárhonnan végezhető állások pedig szintén sokféle lehetőséget kínálnak
 


Ezek a munkák jellemzően vagy sok utazással, értékesítési munkákkal járnak, vagy nem kívánnak meg mást, mint egy működő számítógépet és internetkapcsolatot. Napjainkban eleve egyre gyakoribb a hibrid vagy abszolút távoli munkavégzés, hiszen a legtöbb cégnél ehhez már minden feltétel adott. A home office opciója nagyobb cégeknél is működik, ez esetben azonban lehet, hogy eleinte muszáj vállalni a betanulás időszakában a jelenléti munkavégzést.

A Profession kínálatát böngészve is jól látszik, hogy egy állás Gyöngyös városában sokszor egyet jelent a fent említett munkalehetőségekkel. Ez azonban semmivel sem különb, mint egyhelyben végzett munka, sőt, sokszor jóval kényelmesebb körülményeket biztosít a távoli munkavégzés. Így tehát bár napjainkban is létező probléma a vidéki régiók munkahiánya, a modern kori megoldások önmagukban is képesek csökkenteni ennek súlyosságát.
 

Közösség & HR

A szankciók ellenére képes csipgyártását fejleszteni a Huawei

Sajtóértesülések szerint a kevésbé fejlett technológiát igénylő kamerás megfigyelő rendszerek piacára újult erővel tért vissza a kínai óriás csipgyártó részlege.
 
Hirdetés

Acronis webinárium az AI-vezérelt kibertámadások kivédéséről

Csatlakozzon 2023. szeptember 26-án az Acronis és a RelNet Technológia Kft. közös szervezésű, exkluzív webináriumához, melynek témája a mesterséges intelligencia által vezérelt kibertámadások hatásainak kezelése lesz.

Hirdetés

Jön a Clico formabontó cloud meetupja, ahol eloszlatják a viharfelhőket

Merre mennek a bitek a felhőben, ledobja-e szemellenzőjét az IT-biztonságért felelős kolléga, ha felhőt lát, lesz-e két év múlva fejlesztés cloud nélkül? A Clico novemberben fesztelen szakmázásra hívja a szoftverfejlesztőket a müncheni sörkertek vibrálását idéző KEG sörművházba.

A felhő elhozta a webalkalmazások és a mikroszolgáltatásokra épülő architektúra aranykorát – és egy új, súlyos kockázati elemmel is bővült az IT-infrastruktúra.

a melléklet támogatója a Clico Hungary

Hirdetés

Kilátások az Dunától keletre – állás Gyöngyös városában

A munkalehetőségek terén az ország különböző régiói meglehetősen eltérő lehetőségeket kínálnak, mind mennyiségben, mind minőségben. Ebből a szempontból a legtöbb szó a Dunától keletre lévő területekről esik, ám természetesen itt is találhatók kedvező állás opciók.

Minden vállalatnak számolnia kell az életciklusuk végéhez érő technológiák licencelési keresztkockázataival. Rogányi Dániel és Vincze-Berecz Tibor (IPR-Insights) írása.

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 1. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 2. rész

Miért ne becsüljük le a kisbetűs jelszavakat? 3. rész

A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2023 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.