Prototípus szintjén már elkészült az interaktív tetoválás, ami ráadásul nem is tűnik értelmetlennek dolognak.

Az MIT és a Harvard Medical School kutatói új megközelítésből vizsgálják a biointerfészek, vagyis az élő organizmusok és élettelen anyagok összekapcsolásának alkalmazását. A DermalAbyss nevű projekt a test felületét alakítaná interaktív kijelzővé oly módon, hogy a hagyományos tetoválások elvén bioszenzorokat juttatnak a bőrrétegekbe.

Sokak életét könnyíthetnék meg a színváltós ábrák

A bioszenzorok színe a sejtközötti folyadék összetételének függvényében változik, ami nem csak a véleményes művészi hatás kiteljesítésében segít, hanem hasznos felhasználásai is lehetnek: képet adhat például az anyagcsere-folyamatokról, így a vércukor-önellenőrzés is megoldható lenne anélkül, hogy az alanyoknak naponta többször az ujjbegyüket kellene szurkálniuk.

A kutatók szerint a kellemetlen és folyamatos procedúra a jövőben kiváltható lenne egy interaktív tetoválással, amelynek elég lenne időnként rápillantani a színére. A DermalAbyss háromféle bioszenzorral (pH, glükóz, nátrium) próbálkozik, ezek rendre a rózsaszín-bíbor, a kék-barna és az UV tartományokban változtaják a tetoválás megjelenését.
 


forrás: MIT Media Lab, Xin Liu/Katia Vega
 

Az először idén tavasszal bemutatott technológia diagnosztikai felhasználása a kutatók szerint igen széleskörű lehet, a diagnosztikai készségektől a nehezen fordítható "számszerűsített képmás" (quantifyed self) digitális profilok felépítésén át a testbe ágyazható adathordozási lehetőségek kifejlesztéséig.

Holnap még nem fogunk interaktív tetkóval rohangálni

A projekt leírásában szó van azokról a korlátokról és feladatokról is, amelyek további munkát adnak a kutatóknak. Ilyen a megjeleníthető színtartomány és a felbontás (a szenzorokból kialakuló kép minőségének) javítása, az érzékelési tartomány vagy az alkalmazható szenzorok választékának bővítése, ami nyilván hatással lenne a technológia klinikai vagy akár keresedelmi megjelenésére.
 


A projekt oldalán ezzel együtt hangsúlyozzák, hogy a kutatási projektnek egyelőre nem célja, hogy kereskedelmi terméket fejlesszen vagy végigvigye a modell klinikai tesztelését. (A kísérleteket az élő szervezeten kívüli disznóbőrön folytatták, ebbe fecskendezve figyelték meg a bioszenzorok funkcionalitását és a technológia láthatóságát.)

Fontos szempont, hogy pontos képet kapjanak a szóban forgó bioszenzorok "biztonsági profiljáról", vagyis kimerítően vizsgálják a DermalAbyss technológiát a citotoxicitás (a sejtekre gyakorolt mérgező hatás) és a biokompatibilitás (az anyagok különböző kontextusban megnyilvánuló viselkedése) szempontjából.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.