Egyszerűen rosszul tervezték meg. Túltolták a takarékoskodást a hellyel.

Elég komoly tervezési hibát fedezett fel egy szakember a legújabb kiadású Raspberry Pi-ben. A probléma az egyik újdonsága, az USB-C kialakításában van.

A Raspberry 4 Model B, amit a tervezettnél jóval korábban dobott piacra a Raspberry Alapítvány, a régebbi modelleknél lényegesen nagyobb teljesítményre képes (az új modellt itt mutattuk be), amihez több energia is kell. Ezért a korábban alkalmazott mikro USB-t lecserélték USB-C-re, hogy 500 mA-rel növelhessék a gép áramfelvételét. Az USB-C ráadásul arra is lehetőséget ad, hogy a nagyobb fogyasztású kiegészítőket önálló tápegység nélkül lehessen használni, mert a gépről is biztosítható az áramellátásuk.

Hibás volt a tervezés

Csakhogy most kiderült, hogy hibásan alakították ki a csatlakozót. Erről először Tyler Ward írt blogján, ahol a hardvertervezés iránt érdeklődők a technikai részletekben is elmélyedhetnek. Ward egyébként a Pi szabadon hozzáférhető terveit tanulmányozva jött rá a probléma eredetére.

A szakember szerint a Raspberry egyszerűen rosszul tervezte meg az USB-C portot. Az USB-C szabvány szerint a csatlakozókon van két ún. CC (Channel Configuration) tüske, ami több funkciót is ellát. Amellett, hogy azonosítja a csatlakozó "tájolását" (USB-C csatlakozó egyébként szimmetrikus kialakítású, így nem érzékeny a pozícióra), fontos szerepet kap abban is, hogy a csatlakozó milyen üzemmódban (töltés/adatkapcsolat/audiokimenet) üzemel.

Az eredeti specifikációban mindkét CC tüskének saját 5,1 kiloohmos ellenállása van. A Raspberry Pi azonban olyan áramköri konstrukciót tervezett, amelyben egyetlen ellenállást osztott meg a két tüske között. Ez a kialakítás azonban kompatibilitási problémákat okoz sok USB-C szabványú töltővel, ha ahhoz ún. intelligens (eMarked) kábelt használnak.

Az eMarked kábelekben egy előre programozott csip felel a különböző kommunikációs (energiagazdálkodás, tartozékmód, adatátviteli sebesség stb.) jellemzőkért. Ezek a kábelek a két CC tüske között megosztott ellenállás miatt a gépet audioadapter-tartozékként ismerik fel, ezért nem töltenek.

Mint az Ars Technica írja Tyler Ward után a Google egyik mérnöke is beszólt a Raspberry Pi tervezőinek. A mérnök szerint nem ügyeskednie kellett volna a Raspberrynek, hanem pontosan követni az USB-C specifikáció leírásának kötelező részeit ahhoz, hogy ne sérüljön a kompatibilitás.

Persze az alapítvány igyekezete is érthető, hiszen a Raspberrynek épp az a lényege, hogy nagyon kis helyre, egy bankkártya méretű áramköri lapkára képes összezsúfolni a PC teljes funkcionalitátását, és egy ilyen dizájnnál minden négyzetmilliméter spórolás számít.

Elismerték, hogy hibáztak

A hibát azóta a Raspberry Pi egyik társalapítója, Eben Upton is elismerte, és egyben azt ígérte, hogy pár hónapon belül kijavítják. Addig azonban csak annyit tudnak javasolni a felhasználóknak, hogy ne használjanak eMarket USB-kábeleket a mini PC-hez. Upton azt is elmondta a TechRepublic-nak: hogy számára igencsak meglepő, hogy a probléma eddig nem bukott ki, hiszen az új modell kiadását meglehetősen kiterjedt tesztprogram előzte meg.

Az Ars Technica megjegyzi: a Raspberrynél nagyobb szereplő is belefutott már hasonló hibába. Tavaly például a Nintendo Switch USB-C portjáról derült ki, hogy egy sor harmadik féltől származó töltővel nem kompatibilis, azokkal nem vagy az elvárhatónál sokkal lassabban lehet tölteni a konzolt.

Konzumer tech

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.