Egyszerűen rosszul tervezték meg. Túltolták a takarékoskodást a hellyel.

Elég komoly tervezési hibát fedezett fel egy szakember a legújabb kiadású Raspberry Pi-ben. A probléma az egyik újdonsága, az USB-C kialakításában van.

A Raspberry 4 Model B, amit a tervezettnél jóval korábban dobott piacra a Raspberry Alapítvány, a régebbi modelleknél lényegesen nagyobb teljesítményre képes (az új modellt itt mutattuk be), amihez több energia is kell. Ezért a korábban alkalmazott mikro USB-t lecserélték USB-C-re, hogy 500 mA-rel növelhessék a gép áramfelvételét. Az USB-C ráadásul arra is lehetőséget ad, hogy a nagyobb fogyasztású kiegészítőket önálló tápegység nélkül lehessen használni, mert a gépről is biztosítható az áramellátásuk.

Hibás volt a tervezés

Csakhogy most kiderült, hogy hibásan alakították ki a csatlakozót. Erről először Tyler Ward írt blogján, ahol a hardvertervezés iránt érdeklődők a technikai részletekben is elmélyedhetnek. Ward egyébként a Pi szabadon hozzáférhető terveit tanulmányozva jött rá a probléma eredetére.

A szakember szerint a Raspberry egyszerűen rosszul tervezte meg az USB-C portot. Az USB-C szabvány szerint a csatlakozókon van két ún. CC (Channel Configuration) tüske, ami több funkciót is ellát. Amellett, hogy azonosítja a csatlakozó "tájolását" (USB-C csatlakozó egyébként szimmetrikus kialakítású, így nem érzékeny a pozícióra), fontos szerepet kap abban is, hogy a csatlakozó milyen üzemmódban (töltés/adatkapcsolat/audiokimenet) üzemel.

Az eredeti specifikációban mindkét CC tüskének saját 5,1 kiloohmos ellenállása van. A Raspberry Pi azonban olyan áramköri konstrukciót tervezett, amelyben egyetlen ellenállást osztott meg a két tüske között. Ez a kialakítás azonban kompatibilitási problémákat okoz sok USB-C szabványú töltővel, ha ahhoz ún. intelligens (eMarked) kábelt használnak.

Az eMarked kábelekben egy előre programozott csip felel a különböző kommunikációs (energiagazdálkodás, tartozékmód, adatátviteli sebesség stb.) jellemzőkért. Ezek a kábelek a két CC tüske között megosztott ellenállás miatt a gépet audioadapter-tartozékként ismerik fel, ezért nem töltenek.

Mint az Ars Technica írja Tyler Ward után a Google egyik mérnöke is beszólt a Raspberry Pi tervezőinek. A mérnök szerint nem ügyeskednie kellett volna a Raspberrynek, hanem pontosan követni az USB-C specifikáció leírásának kötelező részeit ahhoz, hogy ne sérüljön a kompatibilitás.

Persze az alapítvány igyekezete is érthető, hiszen a Raspberrynek épp az a lényege, hogy nagyon kis helyre, egy bankkártya méretű áramköri lapkára képes összezsúfolni a PC teljes funkcionalitátását, és egy ilyen dizájnnál minden négyzetmilliméter spórolás számít.

Elismerték, hogy hibáztak

A hibát azóta a Raspberry Pi egyik társalapítója, Eben Upton is elismerte, és egyben azt ígérte, hogy pár hónapon belül kijavítják. Addig azonban csak annyit tudnak javasolni a felhasználóknak, hogy ne használjanak eMarket USB-kábeleket a mini PC-hez. Upton azt is elmondta a TechRepublic-nak: hogy számára igencsak meglepő, hogy a probléma eddig nem bukott ki, hiszen az új modell kiadását meglehetősen kiterjedt tesztprogram előzte meg.

Az Ars Technica megjegyzi: a Raspberrynél nagyobb szereplő is belefutott már hasonló hibába. Tavaly például a Nintendo Switch USB-C portjáról derült ki, hogy egy sor harmadik féltől származó töltővel nem kompatibilis, azokkal nem vagy az elvárhatónál sokkal lassabban lehet tölteni a konzolt.

Konzumer tech

A Daimler már nem hisz annyira a robot taxikban

A vállalat a költségek és a kockázatok mérlegelését követően a hosszú távú teherszállításra koncentrálja erőforrásait, és takarékra teszi az önvezető személyautók fejlesztését.
 
A 21. századi vállalatok legjobbika is csak félkarú óriás informatika nélkül, rugalmasság és hatékonyság tekintetében azonban jelentősek a különbségek ezen a téren. Vajon az évtized végén hogyan néz ki egy jól működő IT szervezet?

a melléklet támogatója az Invitech

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.