Közösségi finanszírozásra hajazó új szolgáltatást indít a webshopok királya. A Build It elnevezésű programmal tervezőasztalon tartó kütyükből válhat valódi termék.

Ha valaki mindig is vágyott egy high-tech képességekkel felvértezett kakukkosórára, netán egy Wikipédiaként funkcionáló konyhai mérlegre, akkor jó hírünk van: az Amazonnál előrendelheti ezeket. És ha elég sok érdeklődő összegyűlik, a cég a végén még le is gyártja nekünk ezeket a létfontosságú termékeket.

Kickstartert építenek

A webkereskedelmi óriás a héten jelentette be, hogy Build It elnevezéssel különleges szolgáltatást indít. A koncepció majdnem minden elemében megegyezik a közösségi finanszírozás hosszú ideje létező modelljével. A témát uraló Kickstarterhez képest leginkább annyival más az Amazon ötlete, hogy utóbbinál kisebb szeletére lőnek a piacnak. A Build It - legalábbis első körben - ugyanis kifejezetten otthoni, esetleg irodai felhasználásra szánt érdekes technikai koncepciókkal, kütyükkel próbálkozik.

 

 

Az oldalon található, egyelőre csak koncepcióként létező megoldásokat az érdeklődők az online boltok előrendeléséhez hasonlatosan tudják lefoglalni, de fizetni csak akkor kell majd, ha a termék a megadott határidőig eléri a kívánt rendelési mennyiséget. Utóbbit egyébként darabszámra nem, mindössze százalékosan mutatja az Amazon speciális áruháza. Amennyiben összejön a kitűzött limit, a vállalat legyártja és kiszállítja az adott árut.

Az érdeklődőknek tehát igazából nincs vesztenivalója: ha a projekt bebukik, egy fillérjébe sem került a dolog, ha viszont hozzájárult a megalkotáshoz szükséges rendelési mennyiséghez, akkor az ígéretek szerint elsők között és csökkentett áron kapja például a már fentebb említett kakukkos órát.

Mindenhol visszhangzik

Ha már a kütyüknél tartunk, érdemes megemlíteni, hogy az induláskor elérhető eszközök mindegyikéhez szükség van, legalább az Amazon Echo okos hangszórójára (és a "benne lakozó" Alexa digitális asszisztensre), de egyes termékeknél a cég több más okosotthonos megoldását is kombinálhatjuk a további funkciók elővarázslásához. Az árukapcsolási szándék tehát egészen nyilvánvaló és a vállalat szempontjából teljesen érthető igyekezet.

Más kérdés, hogy a közösségi finanszírozásra hajazó formulára feltétlen szükség van-e egy olyan gigásznál, amely éves szinten sok százmilliárd dollár bevételt termel. Valószínűleg az Amazon is úgy van vele, mint ahogy a Build It szolgáltatást reklámozza: ez egy alacsony kockázatú, magas jutalommal kecsegtető dolog.

Közösség & HR

12,5 millió: átlagosan ennyit keres évente egy magyar projektmendzser

Szép pénz, de nemzetközi összehasonlításban ezzel a keresettel nagyjából a portugál és brazil kollégáik közé férnének be a magyarok.
 
Hirdetés

Trend Micro: túl kell lépni a helyhez kötött biztonságon

Bár Magyarországon még az on-premise megoldásokat kedvelik a vállalatok, a hálózatba kapcsoltság általánossá válása miatt túl kell lépni ezen a szemléleten.

Minél szélesebb látószögű optikával nézi az IT-infrastruktúrát a biztonsági csapat, annál gyorsabban veszi észre a fenyegetéseket, és tud azokra reagálni. Ebben segítik az XDR-platformok.

a melléklet támogatója a Trend Micro

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.