Új szabályokra van szükség, mert túl sok a kibertámadás, és egyre jobban veszélyezteti a kritikus infrastruktúrák zavartalan működését.

Izrael újraírja a vállalatokra vonatkozó kibervédelmi szabályokat, írta a Reuters. Az izraeli hírközlési minisztérium és a Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság (Israel National Cyber Directorate – INCD) bejelentése szerint a vállalatoknak kötelezően alkalmazandó egységes szabványoknak kell megfelelniük a kibervédelem területén.

A szervezeteknek pontos terveket kell készíteniük arról, hogyan védik meg kommunikációs hálózataikat. Minden ilyen tervnek kell tartalmaznia egy monitoringra és egy ellenőrzési mechanizmusokra vonatkozó részt, hogy az adott szervezetnek naprakész képe legyen a kibervédelméről. Mindezt azonban úgy kell megoldani, hogy közben a magánélet védelme is biztosított legyen.

Az izraeli hírközlési miniszter, Yoaz Hendel a tervet a legendás izraeli légvédelmi rendszerhez, a Vaskupolához hasonlította. A miniszter szerint az egységes védelmi szabványok bevezetése csökkenti a kibertámadásokkal járó kockázatokat. Hendel szerint az ország informatikai és kommunikációs infrastruktúráját évente több ezer támadás éri.

A digitalizáció kellemetlen mellékhatása

Mint a miniszter kifejtette, azért van szükség az összehangoltabb védekezésre, mert a digitalizáció fokozódásával párhuzamosan a kiberkockázatok is nőnek. A kommunikációs hálózatok egyre vonzóbb célpontokká válnak az ellenséges elemek számára. A szolgáltatások akadozása, leállása vagy a digitálisan tárolt információk kiszivárgása egyaránt komoly veszélyeket hordoz.

A Check Point statisztikái mutatják, hogy a miniszter nem a levegőbe beszélt. 2022 első három hónapjában éves összevetésben 137 százalékkal nőtt meg az izraeli vállalatok ellene indított támadások száma. Ez számszerűen azt jelenti, hogy a szakembereknek hetente átlagosan közel 1500 támadási kísérletet/incidenst kell kezelniük.

Az INCD főigazgatója, Gaby Portnoy szerint az izraeli távközlési cégek kibervédelme alapból is nagyon jó, de az új szabályozás, főleg a magasabb szintű felügyelet miatt, előrelépést jelent. A támadások számának erőteljes növekedését egyébként ő is megerősítette a sajtónak: az elmúlt hónapban ugrásszerűen megszaporodtak azoknak a kísérletek, melyek izraeli weboldalakat próbáltak lebénítani. A főigazgató szerint a támadások jelentős része mögött iráni hekkerek állhattak. Emellett beszámolt egy olyan támadásról is, amely a múlt hónapban a távközlési szolgáltatókon keresztül indult egy olyan szolgáltatásmegtagadási (DoS) támadás, amelynek célja a kormányzati oldalak leállítása volt, de végül kudarcot vallott.

Biztonság

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.