A Global Cybersecurity Index szerint a kiberbiztonsági felkészültség szempontjából a világ élvonalában vagyunk.
Hirdetés
 

Öt szempontot vizsgálja a világ országait az ABI Research és az ITU (International Telecommunication Union) által összeállított Global Cybersecurity Indexe (GCI): a jogi szabályozást, a technikai intézkedéseket, a szervezeti hátteret, a védelemre fordítható kapacitásokat és a nemzetközi együttműködésben való részvételt.

A kutatók minden vizsgált terüketet 0-tól 1 pontig értékeltek. Az indexértéket ezeknek az átlaga adta ki. A rangsor mellett az index értékére is érdemes figyelni, hiszen ebből jól látszik, hogy míg a listavezető Egyesült Államok 0,828-as indexértéket kapott, addig tizedik helyre rangsorolt Olaszország már csak 0,559-et. A tízes listára egyébként a pontazonosságok miatt összesen 34 ország került fel. A legnagyobb számban az európai államok (Izraelt is ide számítva) képviseltetik magukat, ők adják az élmezőny felét. Az index külön kezeli Kínát és Hongkongot: míg az előbbi 0,441 ponttal csak a 14. helyen áll, addig Hongkong 0,618-cal a nyolcadik helyen áll holtversenyben Finnországgal, Katarral és Szlovákiával.

Magyarország az összes paraméter figyelembe véve Ausztriával, Hollandiával, Izraellel és Szingapúrral holtversenyben a 6. helyen áll 0,676 ponttal. Ez igencsak jó eredmény, főleg ha onnan nézzük, hogy a közép-kelet-európai régióból egyedül Észtország (0,706 pont) ért el jobb helyezést.

A jogi szabályozás szinte tökéletes

A jó értékelést annak köszönheti Magyarország, hogy néhány szempontból (jogi szabályozás, szervezeti háttér, védelmi kapacitások) kiemelkedően teljesített, de a többiből is hozta az átlagot. A jogi szabályozásra az ország a legmagasabb pontot kapta. Törvény szabályozza az elektronikus kereskedelmet, az információszabadságot, a személyes adatok védelmét, van kibervédelmi stratégiánk, központi és helyi kiberbiztonsági szervek, és az elektronikus aláírás használatáról is született törvény.

Szervezetileg is jól állunk. A két éve az országgyűlés elfogadta az állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvényt, amelynek nyomán többek között felállt a Nemzeti Biztonsági Felügyelet és a Kormányzati Eseménykezelő Központ is.

ABI Research GCI 2015 | Create infographics

A Nemzeti Biztonsági Felügyelet keretében működik az E-biztonsági Osztály, amely az állami és a gazdálkodó szervezeteknél működtetett, a minősített adatot kezelő elektronikus rendszerek és a rejtjeltevékenységét felügyeli (engedélyez, felügyel és ellenőriz) nemzetközi standardok alapján.

Vannak programok is

Szintén pozitívum, hogy a sok területen erőforrások is vannak a kibertérben fellépő kockázatok kezelésére. A GCI a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság gyakorlatát említi, de mellette például a Nemzetközi gyermekmentő Szolgálta koordinálta projekteket, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány tevékenységét és Puskás Tivadar Alapítvány tevékenységét is megemlíti.

A nemzetközi együttműködés tekintetében sincs okunk szégyenkezésre. Az együttműködés látványosabb jelei például a Magyarországon rendezett nemzetközi konferenciák, például a tavaly Budapesten rendezett negyedik Information and Cyber Security konferencia. Ennél azonban fontosabb, hogy Magyarország aláírta az európai számítógépes bűnözésről szóló egyezményt.

Biztonság

Az Excel miatt változik az emberi gének jelölése

Az autocorrect funkció mostanra őrölte fel a tudósok türelmét, és inkább saját nevezéktanukat módosítják, mint hogy a program egyfolytában dátummá alakítsa az egyes jelöléseket.
 
Már Budapesten is van olyan előadás, amit wifihálózat és mobiltelefon segítségével tettek interaktívvá.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.