A nálunk elsősorban az okostelefonokról ismert elektronikai vállalat egy kínai járműgyártóval állna össze, hogy a tömegpiacot célzó autókat jelentessen meg saját logójával és alkalmazásaival.

A Xiaomi, a világ egyik legnagyobb mobilgyártója (mely a Gartner évévégi adatai szerint, a leszállított készülékek darabszáma alapján már a harmadik legnagyobb piac szereplő volt), most közvetlenül is beszállna az "okos mobilitásnak" nevezett technológiai versenybe. A Reuters exkluzív értesülései szerint a kínai nagyvállalat tárgyalásokat folytat az ugyancsak kínai Great Wall Motors járműgyártóval, hogy annak egyik üzemében beindítsa a Xiaomi márkanév alatt futó elektromos autók előállítását.

A hírügynökség bizalmas forrásainak beszámolóját egyelőre sem a Xiaomi, sem a Great Wall nem kommentálta, de az biztos, hogy a két társaság részvényeinek árfolyama azonnal meglódult, 10-15 százalékos erősödést produkálva sanghaji és hongkongi tőzsdéken. Temészetesen soha nem fog kiderülni, hogy a szivárogtatás mennyire voltszándékos, de a Reuters arról ír, hogy a megállapodást a felek akár már a jövő hét elején hivatalosan is bejelenthetik.

A Xiaomi ezek szerint a tömegpiacot célozná meg az új elektromos autókkal, ami általában véve is összefügg a cég különböző elektronikai termékeinek pozicionálásával. A Great Wall, ahol eddig még sohasem nyújtottak gyártóipari szolgáltatásokat más társaságoknak, a Reuters riportja alapján most műszaki tanácsadással is hozzájárul majd ahhoz, hogy felgyorsítsa a projektet, és a Xiaomi brandet viselő autók minél előbb ténylegesen a piacra kerülhessenek.

A kommentárok szerint a Xiaominak mindenképpen szüksége lesz rá, hogy diverzifikálja bevételi forrásait, mert annak elgnagyobb része értelemszerűen az okostelefonos üzletből származik, ahol egyre vékonyabb haszonkulccsal tud érvényesülni. Néhány napja a vállalat a várakozásoktól elmaradó negyedéves bevételi számokat közölt, ennek legfőbb okaként pedig a hónapok óta húzódó globális csiphiányt és az ebből fakadó költségnövekedést jelölte meg.

Összeteszik, amijük van

A Xiaomi legújabb terveinek hátterében is az a piaci trend jelenik meg, amelynek értelmében a járműgyártók és a technológiai vállalatok egyre szorosabb együttműködést folytatnak az okos járművek fejlesztésében, legyen szó az önvezető rendszerekről vagy az úgynevezett okos utasterek kialakításáról. Korábban már fény derült az Apple vagy a Huawei járműipari ambícióira is, a kínai cégeknél maradva pedig a Baidu keresőszolgáltató is januárban jelentette be, hogy a Geely autógyártóval lépne a fentiekhez hasonló partnerségre.

A Reuters forrásai szerint a Xiaomi egy jól beágyazott járműgyártót keresett, ami a megfelelő infrastruktúrával rendelekzik, és nagyban hozzájárulhat az elektromos autók tervezéséhez és előállításához is, miközben maga a Xiaomi mobil internetes technológiákra koncentrálna. A cég az operációs rendszerektől az okos otthoni készülékekig nagyon sok olyan képességgel rendelkezik, ami mindkét fél számára érdekessé tehet egy ilyen kooperációt: a nálunk is jól ismert eszközökön felül létezik már Xiaomi márkás, internetre csatlakozó roller, légfrissítő vagy rizsfőző alkalmatosság is.

A most kiszivárgott tervek szerint az új autók már 2023-ban megjelennének a kereskedelmi forgalomban, természetesen olyan képességekkel felruházva, hogy összekapcsolhatók legyenek a vállalat ökoszisztémájában megtalálható más termékekkel is. A Great Wall, ami a teherjárművek szegmensében piacvezetőnek számít Kínában, már saját elektromos és okos járművekkel is rendelkezik, és a hírek szerint éppen a német BMW-vel közösen épít odahaza egy elektromos autók gyártására alkalmas létesítményt, de már Thaiföldön is belevágott egy saját üzem létesíésébe.

Piaci hírek

Az idén már 10 millió hajtogatható csúcstelefont adna el a Samsung

A Samsung új összehajtható okostelefonokat mutatott be, amelyekkel jó időre biztosíthatja magának a gyorsan növekvő piac vezető helyét.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.