A Gartner üveggömbje szerint nyilvános felhőszolgáltatásokra tavaly 410 milliárd dollárt fordítottak, jövőre viszont ugyanerre már közel 600 milliárdot költ majd a világ.

Az amerikai piackutató friss előrejelzése szerint a nyilvános felhőszolgáltatásokra fordított kiadások idén több mint 20 százalékkal haladhatják meg a tavalyi, bő 410 milliárd dollárnak megfelelő szintet. Ezzel az idei végösszeg megközelítheti az 500 milliárd dolláros mérföldkövet. A Gartner a közeljövőben is hasonló tempóra számít, így 2023-ban a szektor forgalma várhatóan alulról súrolja majd a 600 milliárd dollárt.

Az egyes részterületek mindegyikén egészséges lendület mutatkozik, de különösen jól fut az idei szekér az infrastruktúra mint szolgáltatásoknál. Az IaaS esetében ugyanis több mint 30 százalékos éves növekedést prognosztizálnak. Az asztali számítógépek szolgáltatásként történő értékesítése (DaaS), illetve a platformszolgáltatások (PaaS) szintén átlagon felüli, 26 százalékot is meghaladó expanziót mutatnak. Előbbi ugyan még nagyon kis szeletét adja a teljes szektornak, ám a hibrid munkavégzés elterjedése nagyban segíti a tortaszelet kövéredését.
 

A nyilvános felhő piacának alakulása a Gartner szerint (millió USD)


Az elsőként megjelenő szoftverszolgáltatások ugyan már nem tudnak annyira látványos növekedési rátát produkálni, ám a SaaS ettől függetlenül magasan a legjelentősebb piaci szegmens marad. Idén például 176,6 milliárd dolláros forgalmat jósolnak a kutatók, azaz minden három elköltött dollárból egy itt realizálódik.

A Gartner előrejelzése szerint a felhőalapú számítástechnikában megjelenő új technológiák, mint például a hiperscale edge computing segítségével a szektor szereplői továbbra is képesek lehetnek felforgatni a szomszédos piacokat. Az új termékkategóriák létrejötte pedig eddig nem is létező bevételi forrásokat teremthetnek a szállítóknak.

Cloud & big data

Újabb aranybányát hódítana meg magának a TikTok

A platformon állítólag világszerte megjelennek majd a játékok is, amelyeket elsőként Vietnámban tesztelnek. Ez újabb óriási bevételeket jelentene a TikToknak, és még jobban a képernyő elé szögezné vele milliárdnyi felhasználóját.
 
Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.