Legyártották az első eszközt az űrben, amelyet a felmerült igény alapján terveztek meg a Földön és "postáztak fel" az állomásra, ahol egy speciális 3D nyomtató teljesít szolgálatot.

Ősszel küldték fel a nemzetközi űrállomásra a Made in Space vállalkozás speciális 3D-s nyomtatóját, amellyel novemberben 25-én elkészítették a világ első, űrben nyomtatott tárgyát. Azóta számos tesztdarab került ki a különleges "öntödéből", ám ezek mind az indulás előtt előkészített, funkcióval nem feltétlenül rendelkező tárgyak voltak. A héten viszont elkészült az első, használati eszköz, amelyet az űrállomás személyzetének kérésre a Földön tervezetek, majd a felküldött információk alapján az asztronauta le is gyártotta.

Racsnis mérföldkő

Képünkön az űrállomás parancsnoka, Barry “Butch” Wilmore tartja büszkén azt a racsnis kulcsot, amelyre szükség támadt a munkához. A Made in Space munkatársai által megtervezett szerszám terveit eljuttatták a NASA központjába, ahonnan az információcsomagot továbbították az állomásra, ahol már csak a miniatűr rétegekből kész tárgyakat alkotó nyomtatót kellett munkára ösztönözni.

Termelésre kész 3D nyomtató a nemzetközi űrállomáson (Forrás: NASA)

Ez volt sorrendben a 21. tárgy, amelyet az ősszel feljuttatott eszközzel készítettek, de az előzőekhez képest ennek jelentősége lényegesen nagyobb, hiszen kiderült, hogy a technika immár lehetővé teszi az ad hoc felmerülő igények kielégítését is. Amint a tárgyak visszaérkeznek a Földre, alapos vizsgálat vár rájuk, hogy kiderüljön, van-e valamilyen különbség a Földön és az űrben készült tárgyak szerkezete, strapabírása, viselkedése között. Ha minden jól megy, ezen tapasztalatok alapján legközelebb már egy új, fejlesztett nyomtatót pakolnak be a következő misszió űrhajójába.

Gyorsabb, olcsóbb, rugalmasabb

Ha valóban működőképes a most elsőként próbált gyártási folyamat, akkor az számtalan előnyt hozhat az űrkutatásban. Egy-egy meghibásodott alkatrész pótlása, valamilyen nem várt probléma megoldása eddig csak úgy volt megoldható, hogy a következő űrtaxival felküldték a szükséges tárgyakat. Ez nyilván rengeteg időbe, plusz költségbe kerül, ami egycsapásra kihúzható a fénysebességgel továbbított adatoknak hála. Ami talán még fontosabb, hogy a készletekkel is jobban gazdálkodhatnak így az űrutazás megtervezésekor, hiszen nem szükséges minden komolyabb eszközhöz pótalkatrészt, javító felszerelést biztosítani.

Ám a Made in Space egyik társalapítója az űrállomásnál sokkal távolabbra tekint. A mostani eseményekről írt beszámolójának végén ugyanis már a Hold és a Mars elesetleges kolonizációjának megkönnyítésére utal. Mike Chen érveivel nehéz vitatkozni, miszerint lényegesen egyszerűbb lesz a dolgunk, ha nem kell mindent odaküldeni, hiszen elég lesz a szükséges elemeket helyben kinyomtatni.

Piaci hírek

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.