Fű alatt beolvadt az intelligens keresőszolgáltatást fejlesztő Blekko az IBM Watson részlegébe.
Hirdetés
 

Végletesen letisztult a 2007-be alapított Blekko honlapja: mindössze egy rövid üzenet tájékoztatja az oda tévedőt, hogy a csapat a Watsonhoz csatlakozott. De mit is vett az IBM?

Már eleve azt is csak feltételezni lehet, hogy megvették a céget, mivel az IBM oldalán – ahova a Blekko oldala átdobja a látogatót –, bizonyos technológiák megszerzéséről írnak.

Intelligens kereső

A Blekko 2010-ben mutatta be a nagyközönségnek intelligens keresőjét. A fejlesztők egy olyan internetes keresőt akartak kidolgozni, ami sokkal pontosabb találatokat eredményez, mint a a Google. Ehhez bevezetett egy olyan módszert, amit például a Twitterből valószínűleg sokan ismernek: az úgynevezett slashtaget. Ezekkel a slashtagekkel a kereső használói helyezik el az oldalakat – azaz egyfajta közösségi tudát-értékelést hordoznak. A logikából adódóan minél többen használják a keresőt, annál pontosabbak lesznek a találatok.

Ez a módszer megoldást hozott volna arra is, hogy könnyebb legyen kiszűrni a félrevezető oldalakat, amelyeknek a megadott kereséshez tartalmilag nincs köze, ám biztosan valamilyen "visszautasíthatatlan" ajánlatot tartalmaz...

Az egyelőre nem világos, hogy a Blekko milyen formában és mennyiért került az IBM birtokába. Mindenesetre az egykor szebb reményű cégnek biztosan jól jött az IBM ajánlata, mivel az elmúlt két évben meglehetősen eltűntek színről. 2013-ban ugyan még sikerült bevonniuk némi tőkét a fejlesztésekhez – akkor már mintegy 60 millió dollár kockázati tőke feküdt a cégben –, de a tőkebevonással egy időben néhány embert el is kellett bocsátani a racionalizálás jegyében. Az utolsó hír a cégről 2013 nyarára tehető, amikor kiadták a keresőt app formájában mobilokra (iPhone, Android) és tabletekre.

Két éve a cég vezetése azt közölte, hogy havi szinten mintegy 12,5 millióan használják a keresőjét, amivel naponta akkor 5 millió keresést futtattak le.

Mást is vett az IBM a Watsonhoz

Az IBM közleményében megemlít még egy felvásárlást: március elején szerezték meg – és természetesen szintén a Watsonhoz – az AlchemyAPI nevű céget, amely ún. deep learning (gépi vagy mély tanulás) technológiákat fejleszt. Az IBM terve, hogy a az AlchemyAPI technológiáival bővíti a Watson szolgáltatásait a Watson Developer Clud részeként.

A 2005-ben alapított cég elsősorban a természetese nyelvi feldolgozással és intelligens képfeldolgozással foglalkozik. Technológiáival olyan okos alkalmazások fejleszthetők, melyekkel jobban összhangba hozhatók a fogyasztói preferenciák és az üzleti célok.

Az AlchemyAPI – ellentétben a Blekko-val – kifejezetten sikeres cégnek mondható. Egy 2014-es adat szerint 36 országban vannak ügyfelei.

Cloud & big data

Jól vizsgázott üzletfolytonosságból az ukrán techszektor

Az orosz támadás megindulásakor Harkivban 511 informatikai cég volt. Közülük 500 ma is működik, pedig a munkatársak többsége elköltözött a harcokat közvetlen közelről megszenvedő városból.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.