Fű alatt beolvadt az intelligens keresőszolgáltatást fejlesztő Blekko az IBM Watson részlegébe.

Végletesen letisztult a 2007-be alapított Blekko honlapja: mindössze egy rövid üzenet tájékoztatja az oda tévedőt, hogy a csapat a Watsonhoz csatlakozott. De mit is vett az IBM?

Már eleve azt is csak feltételezni lehet, hogy megvették a céget, mivel az IBM oldalán – ahova a Blekko oldala átdobja a látogatót –, bizonyos technológiák megszerzéséről írnak.

Intelligens kereső

A Blekko 2010-ben mutatta be a nagyközönségnek intelligens keresőjét. A fejlesztők egy olyan internetes keresőt akartak kidolgozni, ami sokkal pontosabb találatokat eredményez, mint a a Google. Ehhez bevezetett egy olyan módszert, amit például a Twitterből valószínűleg sokan ismernek: az úgynevezett slashtaget. Ezekkel a slashtagekkel a kereső használói helyezik el az oldalakat – azaz egyfajta közösségi tudát-értékelést hordoznak. A logikából adódóan minél többen használják a keresőt, annál pontosabbak lesznek a találatok.

Ez a módszer megoldást hozott volna arra is, hogy könnyebb legyen kiszűrni a félrevezető oldalakat, amelyeknek a megadott kereséshez tartalmilag nincs köze, ám biztosan valamilyen "visszautasíthatatlan" ajánlatot tartalmaz...

Az egyelőre nem világos, hogy a Blekko milyen formában és mennyiért került az IBM birtokába. Mindenesetre az egykor szebb reményű cégnek biztosan jól jött az IBM ajánlata, mivel az elmúlt két évben meglehetősen eltűntek színről. 2013-ban ugyan még sikerült bevonniuk némi tőkét a fejlesztésekhez – akkor már mintegy 60 millió dollár kockázati tőke feküdt a cégben –, de a tőkebevonással egy időben néhány embert el is kellett bocsátani a racionalizálás jegyében. Az utolsó hír a cégről 2013 nyarára tehető, amikor kiadták a keresőt app formájában mobilokra (iPhone, Android) és tabletekre.

Két éve a cég vezetése azt közölte, hogy havi szinten mintegy 12,5 millióan használják a keresőjét, amivel naponta akkor 5 millió keresést futtattak le.

Mást is vett az IBM a Watsonhoz

Az IBM közleményében megemlít még egy felvásárlást: március elején szerezték meg – és természetesen szintén a Watsonhoz – az AlchemyAPI nevű céget, amely ún. deep learning (gépi vagy mély tanulás) technológiákat fejleszt. Az IBM terve, hogy a az AlchemyAPI technológiáival bővíti a Watson szolgáltatásait a Watson Developer Clud részeként.

A 2005-ben alapított cég elsősorban a természetese nyelvi feldolgozással és intelligens képfeldolgozással foglalkozik. Technológiáival olyan okos alkalmazások fejleszthetők, melyekkel jobban összhangba hozhatók a fogyasztói preferenciák és az üzleti célok.

Az AlchemyAPI – ellentétben a Blekko-val – kifejezetten sikeres cégnek mondható. Egy 2014-es adat szerint 36 országban vannak ügyfelei.

Cloud & big data

A jó oldalon is készülnek az MI-modellek feltörésére

A sebezhetőségek feltárásának egyik módja, amikor különféle trükkökkel próbálják rendellenes működésre bírni a mesterséges intelligenciát, és ezeket az erőfeszítéseket is az automatizálás emelheti új szintre.
 
Hirdetés

A VR szemüveg nem csak a szórakoztatóipart forradalmasítja

A virtuális valóság világa folyamatosan fejlődik. Az új technológiák és a fejlesztések segítségével a felhasználók eddig soha nem tapasztalt módon merülhetnek el a digitális élményekben. Ebben a cikkben bemutatjuk a VR szemüvegek típusait, és azt is végigvesszük, hogy milyen áttöréseket hozott a virtuális valóság az élet különböző területein.

Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.
Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.