És ha akár a sarokba is beállítható, amikor nincs rá szükség? Piacérett lett az LG Electronics nagy dobása, a felgöngyölhető OLED-kijelzős tévé.
Hirdetés
 

Még ebben a hónapban piacra akarja dobni az LG Electronics azt a különleges OLED-kijelzős televízióját, amely szőnyegként göngyölhető fel, akárcsak egy vetítővászon. Amikor használni szeretnénk, kitekerjük, és már nézhetjük is. Ez egyszerűen nagyszerű.

Mindössze annyi szépséghibája van ennek a fantasztikus technikai újításnak, hogy állítólag 100 ezer dollár, cirka 30 millió forint lesz. Ha valakinek van ennyi pénze egy ütős tévére, annak az könnyedén áthidalható probléma lesz, hogy a Signature OLED R nevű készülék egyelőre Dél-Koreában kerül forgalomba.

Ez lesz az első nagy képernyős tévé, amelyben alkalmazzák a rugalmasan tekercselhető OLED kijelzőtechnológiát.

Annyira nem kell hajlítani, mint Foldot

A tévé egyébként már rég kész volt, tavaly januárban a CES-en is bemutatta a vállalat. Igaz, akkor még olyan elemi problémákkal küzdött, hogy jó esetben is mindössze néhány felcsavarást bírt ki, aztán mehetett a kukába (vagy cserére). Pedig itt valóban csak felcsavarásról van szó, azaz a képernyőre kisebb erő hat, mint például a Samsung összecsukható mobiljánál. A Galaxy Foldok képernyője meg is tört, így a Samsung annak idején szintén elhalasztotta a készüléke piacra dobását.

Bár a készülék technikai részletei még nem ismertek, a Nikkei azt valószínűsíti, hogy ugyanolyan paraméterű lesz, mint amit tavaly a CES-en bemutattak. A kijelző mérete 65 hüvelykes (nagyjából 190 cm). Felgöngyölés után pedig a hangsugárzókat tartalmazó tokba lehet tenni. Ez a tok szolgál a készülék talapzataként és elektronikus paneljeként is (a csatlakozókkal). A felgöngyölést természetesen nem kézzel kell végezni (ez vicces is lenne egy 30 milliós kütyünél), elég megnyomni a megfelelő gombot, és a képernyő szép lassan becsusszan a helyére, vagy kimászik a tokjából.

És persze van benne minden okosság. WebOS-szel működik, a képernyő részlegesen kinyitva is működik, van benne virtuális asszisztens, támogatja az Apple készülékeken streamelt műsort és így tovább.

Nem ezen akarnak meggazdagodni

Az új modellt az LG szerint sem fogják elkapkodni – már csak az ára miatt is korlátozott a piaca –, de nem is az vele a cél, hogy nagy bizniszt csináljanak. Pontosabban az a cél, de magával a technológiával akarnak sikeresek lenni. Az LG azt remélni, hogy a speciális OLED viszont gyorsan meghódítja a TV-piacot, és a Signature OLED R feladata az lesz, hogy demonstrálja a technológia képességeit.

Persze sok múlik azon, hogy a technológia hozza-e az beígért tartósságot. Tavaly az LG azt állította, hogy 50 ezer fel- és kigöngyölésre méretezte a képernyőt. Érdemes megnézni az Übergizmo bemutató filmjét, abból asz is kiderül, milyen környezetet kíván a Signature OLED R.
 

Konzumer tech

Szép csendben mainstream lesz a kriptopénz

Az egyik legrégebbi alternatív fizetési rendszer, a PayPal is beszállt: mostantól lehetővé teszi a kriptovalutás tranzakciókat.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.