Fontosnak tartjuk, mégis alig költünk rá, mi az? A hazai vállalkozások az IT-büdzséjük alig 2 százalékát fordítják informatikai biztonságra.
Hirdetés
 

A magyarországi vállalatok IT-biztonság tudatosságának még van hová fejlődnie, egy friss felmérés szerint a hazai cégek a nemzetközi átlagnál és a kívánatosnál jóval kevesebbet költenek IT-védelemre. A hazai mutató mindössze 2 százalék, ettől csak a távközlési és az informatikai vállalkozások térnek el pozitív irányban – így összegezte a témában az idén végzett magyarországi kutatást Bíró Gergely. Az információrendszer-menedzserek és -ellenőrök szakmai szervezetének, az ISACA-nak (Information Systems Audit and Control Association) a magyarországi elnökségi tagja a NewCo szakmai napján számolt be a Bellresearch bevonásával folytatott felmérésről, amelyet a 250 főnél nagyobb létszámú vállalkozások körében végeztek.

Már a felsővezetésnek (is) fontos az IT-biztonsági audit

A hazai IT-biztonsági termékek és szolgáltatások piaca évről-évre növekszik, méretét a szakértők jelenleg 20 milliárd forint körülire becsülik. A növekedés a felhasználói kör bővülésének köszönhető elsősorban, mivel az ezirányú átlagos céges költés évek óta változatlan, a megkérdezettek alig 10 százaléka állította, hogy a szaporodó fenyegetettségre valamivel nagyobb biztonsági büdzsével készül.

Kettős szemléletet tükröz a hazai vállalkozások hozzáállása az IT-biztonsági auditokhoz. Ezek gyakorisága a korábbi évekhez képest csökken, de ahol lefolytatták, ott egyre fontosabbnak ítélik a szerepét. Ennek kapcsán a szakember megjegyezte: pozitív fordulat, hogy az IT-audit szép lassan kivonul a vállalati IT-csapat feladatköréből, átmegy a felsővezetők kompetenciájába. Eddig is meglehetősen furcsa helyzetet teremtett, hogy a biztonságos IT-környezet megteremtésével megbízott belső informatikusok maguk vizsgálják felül a saját tevékenységüket.

Jó jelként értékelhető az is, hogy a hazai közepes és nagyvállalatok legalább a felének már van IT-biztonsági stratégiája, vagy üzleti terve. Ahol viszont még van tennivaló, hogy mindehhez alig 22 százalékuk rendelkezik megfelelő sérülékenység-elemző eszközzel.

Külső támadás, eszközlopás - fenyegetettségi toplistások

A leggyakoribb céges fenyegetettségek közé a megkérdezettek a legnagyobb számban még mindig a külső támadásokat említették, de az igen magas kockázati tényezők között van még az eszközlopás is. Az érzékeny vállalati információk védelmét vonakodva bár, de a többség már külső szolgáltatóra bízza. Kétharmaduk azonban vagy titoktartási nyilatkozatot irat alá, vagy korlátozza a teljes rendszerhez való hozzáférést, vagy az adatok biztonságát garantáló klauzulákkal egészíti ki a szolgáltatóval kötött szerződését.

Biztonság

Túlkompenzáló MI-je miatt szabadkozik a Google

Úgy tűnik, az nem megoldás, ha az algoritmusok előítéletességét egy nagy adag ellenirányú lökettel próbáljuk kompenzálni.
 
Az alábbiakban körbejárjuk az Enterprise Service Management fogalmát, és megmutatjuk azt is, miben különbözik az ITSM-től.

a melléklet támogatója a Meta-Inf Kft.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.