Miközben az okostelefonoknál eljutottunk a recesszióig, a hordható kütyük legnépszerűbb típusainál kétszámjegyű éves növekedés várható az előttünk álló öt évben.

Egészen mesés időszak elé néznek az okos képességekkel felvértezett hordozható eszközök gyártói - olvasható ki az IDC frissen publikált előrejelzéséből. Az amerikai piackutató üveggömbje éves átlagban közel 8 százalékos eladásgyarapodást jelez.

Nem húzzák be a fülüket

Idén összesen majdnem 223 millió termék találhat gazdára, ám ez a mennyiség 2023-ra akár 300 millió fölé is kúszhat, köszönhetően a folyamatos expanziónak. A növekedési hullámból azonban nem minden termékkör veszi ki részét ugyanolyan intenzitással.

A hordozható piac alakulása az IDC szerint

 

Ahogy a fenti táblázat mutatja, a két legnagyobb tételt jelentő típus, az órák és a fülön/fülben hordott eszközök egyaránt 10 százalékkal bővülhetnek évente, ami 2 százalékkal felette van a prognosztizált összpiaci átlagnak. Ennek köszönhetően jelenlétük és dominanciájuk csak tovább fokozódik: 2023-ban már ez a két kategória majdnem a 80 százalékát adja a szektornak.

Az óráknál az Apple vélhetően simán megtartja vezető szerepét és a jósolt időszak végére 25,9 százalékos piaci részesedést hasíthat ki magának. Mögötte egy sor másik gyártó fog tülekedni a piaci torta maradék darabjaiért. A kategória növekedését nem csak az egyre sokszínűbb modellválaszték, de az új felhasználási területek is segíthetik. Az IDC szakértői a gyermekek felügyeletét és az otthoni okos ökoszisztémával való szorosabb integrációt hozzák fel példának.

A fülre koncentráló megoldásoknál hasonló mintázat rajzolódik ki. A mesterséges asszisztensek kiterjesztése, vagy az egészségügyi adatok monitorozása mellett felmerülhet például a halláskárosultak támogatása egy a jelenlegi megoldásoknál lényegesen rugalmasabb, könnyebben finomítható okos eszközzel.

Lekötözött karkötők

Egy terület viszont látványosan megtorpan. Miközben minden más termékkörnél öles ugrásokkal nőhetnek az eladások, a karkötők esetében legjobb esetben is plusznullás időszakról beszélhetünk. Az IDC számításai szerint a szektor idén 54,2, 2023-ben pedig kereken 55 milliós értékesítéssel kalkulálhat. Az egy helyben toporgás meg is teszi a hatását: az idei majdnem 25 százalékos összpiaci jelenlét négy év múlva 18 százalék közelébe süllyedhet.

Konzumer tech

Az Öt Szem lényegében hazaküldi a Huaweit

Bár Kanadában még nem született ilyen irányú hivatalos döntés, a nagy távközlési szolgáltatók ott is bejelentették, hogy más szállítókkal dolgoznak majd az 5G-s fejlesztéseken.
 
Hirdetés

Ingyenesen tesztelhető a MasterCloud, a felhőszolgáltatások új generációja

A Servergarden új terméke az ország legnagyobb teljesítménysűrűségű, ultramodern adatközpontjában szolgálja ki a stabil, jövőálló megoldásokat kereső vállalkozásokat.

A tavaly elfogadott új Wi-Fi szabványtól az ipar is sokat vár. Terjedésének csak jót tesz a közben berobbant 5G.

a melléklet támogatója a TP-Link Magyarország

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Mi köze az IBM licencszerződések apró betűs kitételeinek ahhoz, hogy a Microsoft Windows Server 2008 életciklusának végéhez ér? Rogányi Dániel (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.