Miközben az okostelefonoknál eljutottunk a recesszióig, a hordható kütyük legnépszerűbb típusainál kétszámjegyű éves növekedés várható az előttünk álló öt évben.

Egészen mesés időszak elé néznek az okos képességekkel felvértezett hordozható eszközök gyártói - olvasható ki az IDC frissen publikált előrejelzéséből. Az amerikai piackutató üveggömbje éves átlagban közel 8 százalékos eladásgyarapodást jelez.

Nem húzzák be a fülüket

Idén összesen majdnem 223 millió termék találhat gazdára, ám ez a mennyiség 2023-ra akár 300 millió fölé is kúszhat, köszönhetően a folyamatos expanziónak. A növekedési hullámból azonban nem minden termékkör veszi ki részét ugyanolyan intenzitással.

A hordozható piac alakulása az IDC szerint

 

Ahogy a fenti táblázat mutatja, a két legnagyobb tételt jelentő típus, az órák és a fülön/fülben hordott eszközök egyaránt 10 százalékkal bővülhetnek évente, ami 2 százalékkal felette van a prognosztizált összpiaci átlagnak. Ennek köszönhetően jelenlétük és dominanciájuk csak tovább fokozódik: 2023-ban már ez a két kategória majdnem a 80 százalékát adja a szektornak.

Az óráknál az Apple vélhetően simán megtartja vezető szerepét és a jósolt időszak végére 25,9 százalékos piaci részesedést hasíthat ki magának. Mögötte egy sor másik gyártó fog tülekedni a piaci torta maradék darabjaiért. A kategória növekedését nem csak az egyre sokszínűbb modellválaszték, de az új felhasználási területek is segíthetik. Az IDC szakértői a gyermekek felügyeletét és az otthoni okos ökoszisztémával való szorosabb integrációt hozzák fel példának.

A fülre koncentráló megoldásoknál hasonló mintázat rajzolódik ki. A mesterséges asszisztensek kiterjesztése, vagy az egészségügyi adatok monitorozása mellett felmerülhet például a halláskárosultak támogatása egy a jelenlegi megoldásoknál lényegesen rugalmasabb, könnyebben finomítható okos eszközzel.

Lekötözött karkötők

Egy terület viszont látványosan megtorpan. Miközben minden más termékkörnél öles ugrásokkal nőhetnek az eladások, a karkötők esetében legjobb esetben is plusznullás időszakról beszélhetünk. Az IDC számításai szerint a szektor idén 54,2, 2023-ben pedig kereken 55 milliós értékesítéssel kalkulálhat. Az egy helyben toporgás meg is teszi a hatását: az idei majdnem 25 százalékos összpiaci jelenlét négy év múlva 18 százalék közelébe süllyedhet.

Konzumer tech

Lepacsizott az Amazon a német versenyhivatallal, de máris jön az újabb ügy

Az online birodalom megússza a bírságot, és 30 napon belül megteszi a szükséges változtatásokat, amelyekre az év eleje óta zajló trösztellenes vizsgálat értelmében szükség lehet. Ugyanakkor az EU pont ma indított újabb, drágának ígérkező aktát.
 
Könnyen érthető, de fejlett védelmi megoldások nélkül nehezen elhárítható módszert követnek a bizalmas információk ellopására utazó kiberbűnözők.
A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2019 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.