Régóta nem látott pozitív eredményeket hozott egy informatikai vezetők körében végzett friss felmérés. Számunkra kicsit árnyalja a képet, hogy a megkérdezettek Észak-Amerikában dolgoznak.

Úgy tűnik, lassan vége a gazdasági válság okozta szűk esztendőknek. A többek között informatikai tehetségfejlesztésre szakosodott Teksystems nyilvánosságra hozta éves kutatását, amely mintegy 900 egyesült államokbeli és kandai IT-s felsővezető válaszaira építve rajzolja ki a nagyvállalati szektor várakozásait 2014-re vonatkozóan. A válaszadók kétharmada legalább 50 millió dollár éves forgalmat lebonyolító cégnél dolgozik, de közöttük is kiemelkedik az a több mint 300 ember, akik 1 milliárd dollárnál nagyobb bevételű óriáscégek alkalmazásában állanak. Ezért jóllehet a felmérés nem reprezentatív és csak Észak-Amerikára korlátozódik, a megállapítások minimum figyelemre méltóak a vállalati IT piac közeljövőjét illetően.

Pénz és magabiztosság

A tanulmány legfontosabb megállapítása a korábbi években tapasztalt pesszimizmus szinte teljes eltűnése. Igaz, már az egy évvel korábban végzett hasonló megkérdezéskor is relatív többségben voltak az óvatos optimisták, ám a javuló hangulat trendje idén teljesedett ki igazán. A megkérdezettek 62 százaléka nyilatkozott úgy, hogy jövőre többet költ cége IT-re, mint idén. Emellett 26 százalák számolt be a status quo fennmaradásáról és mindössze 12 százaléknyian mondták azt, hogy 2014-ben kevesebből kell majd kijönni. Összehasonlításképpen: ugyanezek az arányok egy évvel ezelőtt 48-36-18 százalékos arányt mutattak.

A nagyobb büdzsé láthatóan meghozta az informatikai vezetők (CIO) önbizalmát is. Kétharmaduk válaszolt magabiztos igennel arra a kérdésre, hogy jövőre képesek lesznek-e megfelelni a szervezetük különböző részlegei (irányítás, kereskedelem, HR, marketing stb.) által támaszott kihívásoknak, elvárásoknak. Mindeközben alig 6 százalékot tett ki azok csoportja, akik félve és bizonytalanságban néznek 2014 elé ebből a szempontból. Tavaly ugyanerre a kérdésre csak 54 százalék felelt igennel, míg minden hatodik, azaz 16 százaléknyi megkérdezett képviselte a bizonytalanok táborát.

Változatlan trendek

Ami a nagyvállalatok életére jelentős befolyással bíró informatikai trendeket és technológiákat illeti, sok változásról nem lehet beszámolni. A legfontosabb 10 terület említésekor majdnem ugyanazok a témák jöttek fel, majdnem ugyanolyan fontossági sorrendben, mint egy évvel korábban. Az üzleti intelligencia és a hozzá köthető Big Data akkor is, most is az első helyen zárt, de a közvetlen utána jövő élmezőny sem sokat változott: a biztonság, a mobilitás és a cloud computing maradt az érdeklődés homlokterében.

Annyi érdekességet azért megfigyelhetünk ezen a területen, hogy a kiemelt fontosság nem feltétlenül jár több pénzzel. A felmérés ugyanis nem csak a teljes éves büdzsére tért ki, hanem rákérdeztek ezen összeg várható részletes elosztására is. A válaszok azt mutatják, hogy a cégek legnagyobb része (62%) a mobil technológiák fejlesztésére költ majd többet 2014-ben, mint idén, míg az elvileg évek óta legfontosabb téma, az üzleti intelligencia mindössze a nagyvállalatok bő felénél (51%) kap jövőre nagyobb költségkeretet.

Ami a magyar viszonyokat illeti

A magyarországi CIO-k körében 2009. óta évente végeznek felméréseket a Corvinus Egyetemen. A kutatás vezetőjét, Dr. Fehér Péter docenst, az egyetem Gazdálkodástudományi Kara Számítástudományi Tanszékének vezetőjét kérdeztük meg a hazai helyzetről. (A 2009-2011-es időszak folyamatairól a kutatásvezető külön összefoglalót is készítettek, amelyet pdf formátumban letölthető a Tudás és Menedzsment című blogjáról.)

Dr. Fehér Péter, Corvinus Egyetem

"Az tengeren túli optimizmus egyelőre elkerüli Magyarországot: habár a pesszimizmus ideje már hazánkban is elmúlt – mondta Fehér Péter –. Az informatikai költségvetések stabilizációja is komoly előrelépés az elmúlt 5 év folyamatos informatikai költségcsökkentései után. 2013-ban a cégek kivártak: a vállalatok 39 százaléka nem, míg további ötven százaléka alig változtatta informatikai költségvetését. Jelentősebb költségvetés-növekedés vagy -csökkenés csupán a vállalatok 5-7 százalékánál volt tapasztalható. Összességében a stabilizálódó környezet megmutatkozik abban is, hogy csökkenő mértékben vannak jelen a fejlesztéseket és a külső erőforrások bevonását érintő korlátozások (szállítók, fejlesztések, tanácsadás), valamint stabilizálódnak az informatikai munkaerőre vonatkozó megszorítások is létszám és munkabér tekintetében is.

A fejlesztések esetében a mobil terület a magyar vállalatok között is az előkelő második helyet szerezte meg a fejesztendő területek listájában: a vállalatok négyötöde eleve rendelkezik már valamilyen mobil platform megoldással, illetve az elkövetkezendő három évben a vállalatok kétharmada további mobil megoldások bevezetését tervezi. Ehhez kapcsolódik a nemzetközileg elterjedő BYOD megoldások bevezetése, ilyent Magyarországon a vállalatok 45 százaléka alkalmaz legalább részben.

A cloud computing területén ugyanakkor ellentétes trendet figyelhetünk meg: egy év alatt az érdeklődés közel a felére esett vissza, és ezen a területen csupán a vállalatok 23 százaléka tervez további fejlesztéseket. Az üzleti intelligencia szoftverek elterjedsége ugyanakkor – ha kis mértékben is – tovább nőtt, immáron a vizsgált vállalatok 43 százaléka számol be BI megoldás használatáról."

Közösség & HR

Ott tartunk, hogy már a robotok munkahelye sincs biztonságban

Kirúgták a szobalányokat és a londinereket a világ első, robotok által működtetett szállodájából. A recepciósok egyelőre maradnak.
 
Kétségtelenül nagy jövő előtt állnak a HCI platformok, hiszen már eddig is számos helyzetben bizonyítottak. Ugyanakkor nem mindenkinek csodaszer; az alábbi dolgokra érdemes odafigyelni.

a melléklet támogatója a Cisco Systems

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.