Tempósan növekszik a Gartner által ide sorolt technológiák piaca, amelyek apiackutató szerint ugyanilyen jelentősen járulhatnak hozzá az ügyfelek költségeinek csökkentéséhez.

A Gartner látványos növekedésre számít mindazoknak a technológiáknak a piacán, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára a lehető legtöbb eljárás gyors meghatározását, ellenőrzését és automatizálását. A piackutató ide sorolja a robotizált folyamatautomatizálást (RPA), a low-code alkalmazásplatformokat (LCAP), a folyamat-agnosztikus szoftverként azonosított mesterséges intelligenciát (MI) vagy a virtuális asszisztenseket is, amelyek összességükben 596,6 milliárd dolláros globális piacot jelentenek majd 2022-ben.

Összehasonlításképpen, az idei becslések 532,4 milliárd dolláros, a tavalyi adatok pedig 481,6 milliárd dolláros forgalomról szólnak, vagyis a szoftveres hiperautomatizálás iránti igény töretlenül növekszik. A trendet elsősorban a már említett folyamat-agnosztikus szoftverekre való kereslet hajtja, de az olyan automatizációs megoldások is gyorsan fejlődnek, amelyek lehetővé teszik a speciális működési területek automatizálását: ilyenek például a vállalatirányítási információs rendszerek (ERP), az ügyfélkapcsolat-kezelő rendszerek (CRM) vagy az ellátási láncok menedzsmentje.

Már nem csak egy lehetőség

A Gartner megállapítja, hogy eközben a tartalom mozgatásának és elemzésének automatizálását célzó technológiák iránt is egyre magasabb az érdeklődés, ahogy a szervezetek megpróbálják automatizálni az adatok strukturálását és általában az ehhez kapcsolódó digitalizációs folyamatokat. Az előrejelzés itt külön is kiemeli a szignatúra alapú azonosítást, az optikai karakter-felismerést, a dokumentumok feldolgozását, a beszéd alapú asszisztenseket és a természetes nyelvek feldolgozását.

A piackutató 2024-re már azt prognosztizálja, hogy a hiperautomatizációs technológiákat bevezető vállalatoknak akár 30 százalékkal sikerülhet leszorítaniuk működési költségeiket, ha ezeket a megoldásokat a műveleti eljárások újratervezésével együtt állítják munkába. Ennek alapján a hiperautomatizációból nem csak a működési kiválóság alapvető eszköze lesz a digitális gazdaságban, de a költségcsökkentésre irányuló törekvések szempontjából is megkerülhetetlen fejlődési irányról van szó.

Az előrejelzés szerint három év múlva a Gartner által meghatározott húszféle folyamat-agnosztikus szoftvertípusból a vállalati szervezetek átlagosan már legalább hármat bevezetnek. Az informatikai és üzleti hiperautomatizációra ennek értelmében már nem csak opcióként, hanem a túlélés zálogaként lehet tekinteni, mivel a világjárványban felgyorsult digitális átalakulás egyik következménye, hogy a járványhelyzet javulásával sem enyhül a nyomás a szervezeteken, hogy minél tempósabban hajtsák végre a digitalizációval kapcsolatos stratégiákat.

Piaci hírek

Valami nagyon félrement rovat: ha nem mosolyogsz, nem is nyomtathatsz

A Canon egyik irodai megoldása egészen sajátos módon próbál jó munkehelyi hangulatot teremteni, ami pont az ilyen ötletek miatt lesz egyre nehezebb dolog.
 
A technológia jó védelmet nyújt – ha a felhasználó is betartja a játékszabályokat.

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.