A Financial Times értesülése szerint holnap jelentik be hivatalosan is az új egységes azonosítóra és a hozzá kapcsolt szolgáltatásokra vonatkozó terveket, a hozzáférést biztosító alkalmazás pedig már egy év múlva meg is jelenhet.

Az Európai Unió holnap jelenti be az egyesülés egész területére vonatkozó terveit annak az egységes digitális pénztárcának (wallet) a létrehozásáról, amelyet állítólag több tagállam is szükségesnek tart a polgárok biztonságos hozzáférésének támogatására az online közösségi és privát szolgáltatásokhoz. A Financial Times keddi riportja szerint az alkalmazás egyetlen ügyfélazonosítóval (ID) adna lehetőséget az ilyen csatornák széles választékának igénybevétlére.

A digitális tárca biztonságosan tárolja a fizetési információt és a jelszavakat, hogy az uniós állampolgárok mások mellett beléphessenek a helyi kormányzati oldalakra, de ugyanazon az identitáson és appon keresztül például a közüzemi számlákat is befizethessék. A FT bennfentes forrásai szerint az applikációba biometrikus azonosítási eljárásokkal (így ujjlenyomat- vagy retinaolvasással) is be lehet majd lépni az arra alkalmas eszközökön.

Ennél is jobb, hogy a tárca alkalmas lenne az olyan hivatalos dokumentumok tárolására, mint amilyen mondjuk a vezetői engedély. Az Unió ezzel párhuzamosan kikényszerítené azt a strukturális szeparációt is, ami megakadályozza, hogy a felhasználói adatokhoz hozzáféréssel rendelkező különféle szervezetek más célokra, kereskedelmi vagy marketingtevékenységre használják azokat. A lap forrásai szerint Brüsszel már tárgyalásokat folytat a tagállamokkal a digitális tárca kiadásához szükséges technikai szabványokról, az alkalmazás pedig már egy év múlva teljesen működöképes lehet.

Ebben is a legfontosabb az adatok védelme

A digitális tárca használata természetesen nem volna kötelező, de a feliratkozás mellett döntő uniós polgároknak nyilvánvaló elányöket jelent majd a világjárvány alatti-utáni életben a biztonságos digitális ökoszisztémához való csatlakozás és a rajta keresztül nyerhető nagyobb rugalmasság. A belső piacokért feleős EU-biztos, Thierry Breton egyik év eleji beszédében egyébként már kiemelte az új, egységes azonosító jelentőségét, amit a "digitális ikrekhez" való hozzáférés kulcsának nevezett.

A mostani javaslatok a FT szerint a már most is meglévő európai elektronikus azonosítási rendszer újragondolásáról szólnak. A mindössze 19 tagországban bevezetett rendszer nem bizonyult különösebben sikeresnek, különösen, hogy az egyes bevezetések egymással sem feltétlenül kompatibilisek. Az implementáció módjáról persze ezután is a tagállamok döntenek majd, de az uniós tisztségviselők abban bíznak, hogy a világjárvány nyomán látványosan fejlődő digitális készségek és felhasználások az új rendszernek is komoly lökést adnak.

A lap által idézett bennfentesek úgy látják, hogy az uniós tárca nem csak egyszerű és biztonságos megoldás lesz, de meg is védi majd az európai felhasználókat az interneten. A hasonló megoldások előnyeit ma már nem kell bemutatni, de a személyazonosság távoli igazolásával és a szolgáltatások igénybevételéhez ezen keresztül kiállított elektronikus kulcsokkal tényleg sokan spórolhatnak majd meg maguknak egy nagy csomó vesződséget. Ezen felül az Európai Unió rendszerében az emberek maguk dönthetnék el, hogy pontosan mennyi információt adnak ki magukról, miközben a Google és más szolgáltatók nem feltétlenül biztosítanak ilyen választási lehetőségeket.

Közösség & HR

Tíz perc alatt töltöttek fel egy nagy energiasűrűségű akkut

A kísérletnek az ad plusz nyomatékot, hogy ott van mögötte Rachid Yazami, akinek a lítium-ion akkuk egyik kulcsösszetevőjét köszönhetjük.
 
A vállalati IT-biztonságra is igaz: a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve. Hogyan viselkednek az alkalmazottak a kibertérben?

a melléklet támogatója az Invitech

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.