A StoreDot fejlesztése egy teljesen új technológiával teszi lehetővé az akkuk gyors és teljes töltését.

Biztos a legtöbb olvasónk ismeri azt a klasszikus viccet, amiben a két vaskos bőröndöt cipelő főhős nem csak a pontos időt képes megmondani az ismerősének, hanem azt is, hogy melyik városban milyen az időjárás, mennyi a helyi idő és így tovább. A poén most is elsüthető lenne, hiszen az izraeli StoreDot csoda akkuja is rendkívül ígéretes, azonban a működéséhez egyelőre egy vaskos akkura és töltőre is szükség van.

30 másodperc a 100%-ig

A Tel-Avivban működő, nanotechnológiai megoldásokra specializálódott startup egy olyan töltő rendszert és akkumulátort demózott a Microsoft Think Next szimpóziumán, ami fel tud tölteni egy majdnem teljesen lemerült akkumulátort 30 másodperc alatt. Az attrakciót demózó videó szerint a töltés valóban másodpercek alatt megtörténik, amihez a StoreDot egy különleges, bio-organikus anyagokat használó töltőt használ.

A cég a pontos részletekbe nyilván nem avatja be egyelőre a nagyközönséget, annyit azonban elárultak, hogy mindezt az úgynevezett „nanodot” anyag használatával érték el, amit az akku energiáját tároló elektródában és az elektrolitben is megtalálható. A feltalálók azt állítják, hogy a nanodot használata miatt az elektródák feltöltése sokkal gyorsabban zajlik, viszont az akku merülése ugyanazt a tempót mutatja, mint a mostanában elterjedt lithium-ion cellák. A másik előny, hogy a természetben is jelen lévő, organikus anyagok jelenléte miatt az előállítás és így végső soron a vételár is alacsonyan tartható.

És hogy mi a trükk? Nos, mielőtt nagyon rápörögnénk a mobilfelhasználók milliói számára megváltást ígérő fejlesztésre, azt tisztázni kell, hogy melyek a rendszer jelenlegi korlátai. Ha azt mondanánk, hogy tulajdonképpen minden, akkor sem állnánk messze a valóságtól: a videón látható akku jelenleg jóval nagyobb, mint a teszthez használt Galaxy S4, a kapacitása viszont annál (egyelőre) lényegesen kisebb. Emellett maga a töltő is egy laptop töltő méretével vetekszik, sőt, a mobil feltöltéséhez magán a telefonon is módosításokat kellett eszközölni.

2016-ig várnunk kell a csodára

Mindez nem azt jelenti, hogy elvetélt ötletről van szó, hanem csak annyit, hogy a technológián még bőven van mit csiszolni. A StoreDot munkatársai ennek ellenére optimisták és úgy tippelik, hogy 2016 végére tömeggyártásba kerülhet a gyors töltő. Ehhez óriási szükség van egy bőkezű támogatóra, amit a cég vezetőjének szavai szerint egy nagy ázsiai gyártó képben meg is találtak. A videóban szereplő készüléket ismerve nem kell sokat találgatni, hogy melyik cégről van szó, de ennél is fontosabb, hogy nekik köszönhetően 6 millió dollárt támogatást kaptak a kutatások folytatásához.

Hirdetés
Konzumer tech

Megállíthatatlannak tűnik a mobile money

A következő években felhasználóik számát és közvetett jelentőségüket tekintve is nagy felfutás előtt állnak a mobil alapú fizetési megoldások.
 
Hirdetés
Hirdetés

A profik már nindzsákkal védik a szervereket

Hogyan igazodjunk el, és főleg mire figyeljünk a szolgáltatásként rendelhető virtuális szerverek között?

Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.