Beégés, rosszul megjelenő színek - a google szerint egy frissítéssel mindez kiiktatható.

Egy update elég, hogy a Pixel 2 XL képernyőproblémáinak javát orvosolni lehessen, állítja a Google. Ezt a frissítést tegnap adta ki az amerikai keresőóriás, igaz, sürgető is volt megoldást találni a felhasználói panaszokra. Noha csak a múlt hónapban jelent meg a Pixel 2 XL, alig pár hetes ittléte alatt számos hibájára fény derült.

Áthidaló megoldások

Az első – és talán legfontosabb – probléma, amit az update képes megszüntetni, az a képernyő beégése. Úgy tűnik, hogy a feledés homályába vesző, a régi, katódsugárcsöves és plazma tévéknél megismert jelenség az OLED panelek esetében is kísért. Különösen a Google által használt P-OLED hajlamos produkálni a jelenséget: a kijelzőn hosszabb ideig változatlanul megjelenített tartalom szellemképe akkor is látható marad, amikor már nem kellene ott lennie.

Nem nagy trükkről van szó a frissítésben: egy új, elhalványodás (fade out) mód kerül az Oreo-ba, amivel a kijelzőn megjelenített navigációs gombok rövid inaktivitás után eltűnnek. Ezzel csökkenthető a beégésük valószínűsége. Ahogy a maximális fényerő visszavételével is: a Google hajszálnyival lejjebb kurblizta ezt a paramétert, hogy kevésbé terhelje a panelt.

Ugyanakkor ezek a módszerek inkább csak amolyan patkolásnak számítanak, sajnos teljesen kiiktatni nem tudják a jelenséget. Ezt a Google témában nyilatkozó közösségi menedzsere is elismerte. Mivel az OLED kijelzők - az alkalmazott anyagok és gyártástechnológia miatt - idővel veszítenek eredeti pompájukból, a vállalat azon dolgozik, hogy további módszereket találjon a változatlan felhasználói élmény lehető leghosszabb időre való kitolására, nyilatkozta a Google.

Bétatesztelők voltak az első vásárlók

Három új színprofilt is hoz magával a Pixel 2 XL frissítés, amivel azokat a panaszokat igyekszik kezelni a fejlesztő, melyek szerint a legnagyobb Google telefonon megjelenő színek kevésbé mutatnak jól például a Samsung Galaxy S8-hoz képest. Ezt a felhasználók a Colours menüben aktiválhatják, a „boosted”, a „natural” vagy a „saturated” profilok egyikének kiválasztásával.

Az első a Google korábbi, „vivid colours” lehetőségével megegyező látványt produkál az első tapasztalatok szerint. A „natural”, mint a neve is mutatja, természetes színvilágot tár a felhasználó szemei elé, a „saturated” pedig színtelítetté teszi a kijelzőt. Ugyanakkor, az Android Central megjegyzése szerint, arra azért nem szabad számítani, hogy hirtelen az összes Pixel 2 XL a Samsung Galaxy Note 8-nál tapasztalható élményt hozza majd. Érdekesség, hogy a Samsung Galaxy S8-nak is meggyűlt a baja a színekkel, igaz, ott a vörös túltengése riogatta a tulajdonosokat.

Nem csak a csúcsváltozat kap javítást az újgenerációs Google okostelelefonok közül a frissítéssel. Az update alkalmazásával a kisebbik, Pixel 2-t használók számára is jobbá válik az élet: megszűnik a korábban hallható, zavaróan kattogó hang, állítja a fejlesztő. Ez a mikrofonok közötti, gyárilag beállított hangerőkülönbség kapcsán kergette őrületbe a telefonálni vágyókat.

Egyelőre a fenti, a felhasználókat leginkább zavaró hibákat küszöbölte ki (vagy legalábbis hatásukat csökkentette) az amerikai vállalat. Ígérete szerint ezzel nem tekinti lezártnak a helyzetet, a hamarosan megjelenő, decemberi frissítésben „további fejlesztésekkel” találkozhatnak majd a Pixel tulajdonosok.

Remélhetőleg így sikerül megoldani azokat a nagyon kellemetlen szituációkat is, amikor operációs rendszer nélkül(!) szállítottak le készülékeket a vásárlóknak.  Pár napja derült ki, hogy voltak olyan felhasználók, akik ahelyett, hogy kipróbálhatták volna újonnan vett készülékeiket, kénytelenek voltak azokat visszavinni oda, ahonnan vásárolták. Előre telepített OS nélkül ugyanis a hardver használhatatlan, hangzott el a jogos indoklás részükről.

Mobilitás

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.