Iparági pletykák szerint az Apple egy új terület, a viselhető számítógépek meghódítására készül.
Továbbra is elképesztő mennyiségű készpénzállománnyal (137 milliárd dollár) rendelkezik, az iPhone sorozat legutóbbi tagja ismét rekordeladásokat döntött meg, az iPad szintén jól fogy – az Apple mégis keresi önmagát. A rajongókat pár negyedévig még biztosan el lehet vakítani az unalomig ismert termékportfólió reszelgetésével, de a csökkenő részvényárfolyamok arra figyelmeztetik az Apple vezetőségét, hogy hamarosan új dobásra lesz szükség.

Óra vagy tévé, tévé vagy óra?  Az utóbbi hónapokban két pletyka kerülgeti egymást, és erősödik fel időről-időre. Az egyik az, hogy az Apple a televízópiacra szeretne belépni, a másik szerint a vállalat az okosórában lát fantáziát. Mivel a Tim Cook cége fejlesztés alatt álló termékről soha nem ad ki információt, így marad a találgatás, amiből egy új futott be a napokban, ám ez minden eddiginál erősebbnek tűnik.

A The New York Times újságírója, Nick Bilton információi szerint az Apple egy okosóra koncepcióján dolgozik. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a fejlesztés melyik fázisában tart, és az is tisztázatlan, hogy mikorra tervezik a piacra lépést. Egyedül annyi szivárgott ki belsős munkatársaktól, hogy Cupertinoban egy karórához hasonlító készüléken dolgoznak a fejlesztők. Az egyszerűség kedvéért iWatch néven emlegetett termék különlegessége abban rejlik majd, hogy hajlított üveggel rendelkezik, így az rásimul viselője csuklójára. 

Sokan, sokféleképpen képzelik el az Apple okosóráját
(Anders Kjellberg munkája)

A Pebble sikere(sen) megágyazott 
Az óra természetesen az iOS valamelyik speciális verziójával rendelkezne, és összeköttetésben állna a felhasználó iPhone-jával vagy iPadjével. A további funkciókkal kapcsolatban csak találgatni lehet, annyi azonban biztos, hogy egy iWatch tető alá hozása jóval kisebb erőfeszítéseket igényelne a TV projekt megvalósításánál. Az iPad nano már megmutatta, hogy a miniatűrizálás megy az Apple-nek, az összes szükséges technológia, operációs rendszer rendelkezésre áll, és az iWatch esetében nem kell bonyolult megállapodásokat kötni, egyezkedni a kábel társaságokkal és a tartalomszolgáltatókkal, mint a a TV esetében. 

A piaci környezet is megfelelő lenne egy ilyen termék bevezetéséhez, hiszen a Kickstarteren hatalmas sikereket elérő Pebble, a Nike+ FuelBand kiegészítője, illetve a Jawbone UP nevű karperece mind azt mutatja, hogy van igény egy olyan eszközre, amely összeköttetésben áll a mobillal és eközben különböző, az életünkkel kapcsolatos információkat továbbít, illetve elemez. 

A Pebble sikeresen kitaposta az utat

A Corning is beszéllna a buliba 
Minderre ráerősít az a tény, hogy állítólag Tim Cook, illetve a többi vezető az előbb említett termékeket napi szinten  használják, tesztelik, de talán ennél is fontosabb az, hogy a Corning végre fontos áttörést ért el a hajlítható üveglapok területén. A mobilokhoz használatos speciális karcálló üvegfelület, a Gorilla Glass fejlesztője még tavaly év végén jelentette be, hogy megoldották a hajlított üveg gyártási problémáit, és megszületett a Willow Glass, ami könnyedén, egy papírlaphoz hasonló módon hajlítható. A cég vezetője (Pete Bocko) ezzel együtt arra is felhívja a figyelmet, hogy a testen viselhető eszközökhöz történő felhasználása még odébb van, mivel az emberi test mozgása kiszámíthatatlan, így ez az egyik legkomolyabb kihívás, ami a cég előtt áll. Már készen van a hajlítható Gorilla Glass – ez a Willo Glass

Sarah Rotman Epps, a Forrester hordozható számítástechnika és okostelefonok területének  szakértője szerint az Apple már eddig is sok kapcsolatot kiépített az ezen a területen működő cégekkel. Folyamatosan zajlanak a kiegészítők gyártóival bonyolított tárgyalások, vagyis minden arra mutat, hogy Tim Cook cége lehet az egyik legnagyobb szereplő a viselhető elektronika piacán.

Történelmi Apple-rekord után büntettek a befektetők 
Az év legjobb appjai az Apple szerint
Visszafogta iPhone-gyártását az Apple

A szakértők abban még bizonytalanok, hogy ez mikor következik be, azt azonban valószerűsítik, hogy egy iWatch jóval olcsóbban kihozható egy iPhone-nál, így egy olyan termék születhet, amellyel a fejlődő, árérzékeny piacok is meghódíthatók. A befektetők fülének pedig az a jóslat a legszebb muzsika, mely szerint a viselhető elektronikai eszközök a következő évtizedben leválthatják az okostelefonokat, így az iWatch megfelelő lépés lehet az Apple jövedelmező jövője felé. 

A Meta előre figyelmeztet rá, hogy új robotja néha túllő a célon

A BlenderBot 3 sértő vagy valótlan dolgokat is közölhet, sőt időnként arról is elfeledkezhet, hogy ő maga egy chatbot. A Meta azonban nem ennek ellenére, hanem éppen ezért kezdi most meg a publikus tesztelését.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.