A Google sem akar lemaradni a távmunka adta piacszerzési lehetőségekről: mostantól bárki használhatja a Meetet, G Suite nélkül is.
Hirdetés
 

Mindenkinek ingyenessé tette a Google a videokonferencia-rendszerét. Az eddig csak a G Suite-előfizetéssel használható Meetet fokozatosan, pár hét alatt teszik általánosan elérhetővé – jelentette be a Google blogján Javier Soltero alelnök, a G Suite vezetője. Az ingyenes változatban is megtalálható egy sor üzleti és oktatási funkció, például az ütemezés, a képernyőmegosztás, a valós idejű feliratok vagy a közelmúltban bevezetett mozaikos felület, amivel a beszélgetés 16 résztvevőjét lehet megjeleníteni egyszerre a képernyőn.

Május elejétől bárki feliratkozhat a Meetre, és ehhez csupán egy emailcím kell. Annyi megkötés van, hogy ha az email nem gmailes, akkor biztonsági okokból a címhez létre kell hozni egy ingyenes Google-fiókot is.

Fokozatosan vezetik be

A feliratkozás csupán a felhasználó igénybejelentése, a Google külön értesít minden feliratkozót, ha már használhatja is a Meetet. Ezt Soltero a szolgáltatás megbízhatóságának fenntartásával indokolta. A felhasználók száma ugyanis így is robbanásszerűen megsokszorozódott az utóbbi időszakban, és bár a rendszer jól bírta a megnövekedett terhelést, valószínűleg nem szeretnék élesben tesztelni a határait.

A megbízhatóságát és skálázhatóságát Soltero adatokkal is alátámasztotta. Január óta a Meet napi maximális felhasználása 30-szorosára nőtt. Áprilisban összesen 3 milliárd percnyi videobeszélgetést folytattak le rajta keresztül, és állítólag naponta 3 millió új felhasználó kezdi el a Meetet használni. A múlt héten (április 13-19.) naponta mintegy 100 millióan vettek részt Meettel lebonyolított megbeszéléseken. résztvevői meghaladták a 100 milliót.

Ígérik: kiemelten kezelik a biztonságot

A Google ígérete szerint kiemelten kezelik a biztonságot, így akár szenzitív adatok – például orvos és beteg kapcsolatában egészségügyi információk – is megoszthatók a Meeten keresztül. Ezt több intézkedés biztosítja.

A Meet esetében szigorú felügyelet érvényesül (résztvevők felvétele, kizárása, elnémítása stb.). A rendszer eleve nem is enged be anonim felhasználókat – ezért tették kötelezővé az ingyenes Google-fiókot is. Az egyes találkozók Meet-kódjai pedig alapértelmezetten kellő bonyolultságúak ahhoz, hogy védjenek a brute-force támadások ellen.

A szolgáltatás nem alkalmaz végponti titkosítást, de a videotartalmak az átvitel közben titkosítottak, ahogy a Google Drive-ra kerülő tárolt felvételek is.

Ha valaki böngészőből használja, nem kell hozzá semmi, mobilra pedig a Play Store-ból vagy iOS-re, az Apple App Store-ból kell appot telepíteni hozzá. És még egy fontos ígéretet tesz a Google: a Meetben gyűlő adatokat nem használják hirdetési célokra, és nem is értékesítik harmadik félnek.

Szeptember 30-ig szinte semmilyen korlát nem lesz

Az egyes megbeszélések az ingyenes változatnál maximum 60 percesek lehetnek, de ezt a korlátozást a tervek szerint csak szeptember 30. után érvényesítik. Szeptember végéig más ügyfélcsalogató kedvezmények is lesznek. Azok a szervezetek, melyek nem G Suite-t ügyfelek, a G Suite Essentials révén 5 hónapig ingyenesen használhatják a Meet vállalati szolgáltatásait a Google Drive-val kiegészítve. A G Suite ügyfelek további Meet-licenceket igényelhetnek szerződésmódosítás nélkül.

Cloud & big data

Tényleg jó ötlet egy 170 kilométeres madzagra emlékeztető okosváros?

Már az idei elő negyedévben belevágnak az 500 milliárd dolláros szaúdi gigaprojektbe, amelynek célja egy egészen futurisztikus új megaváros felépítése lenne.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.
Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.