Tegnap írta alá a Vodafone a Digitális Jólét Alapcsomag program védjegyhasználati szerződését, aminek alapján az eddigi legolcsóbb havidíjas ajánlatot teszi azoknak, akik eddig anyagi okok miatt nem fizettek elő a világhálóra.

A szolgáltató nem bonyolította túl a dolgot, a versenytársaival ellentétben mindössze egyetlen ilyen csomagot kínál, ami 1113 forint havidíj ellenében 1 GB adatforgalmat tesz lehetővé, egyéves hűségidő vállalása mellett. Budai J. Gergő a Vodafone vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese azt is elárulta, hogy az internetáfa második körös csökkentése után,   2018 januárjától az ajánlat 990 forint lesz.

Adatroamingra is használható a forgalmi keret

A csomagban foglalt adatforgalom az Európai Unión belüli adatroamingra is használható, a mennyiség leforgalmazása után viszont kiegészítő keretet kell vásárolnia az ügyfélnek, ellentétben a hagyományos csomagoknál megszokott lassítással – válaszolta kérdésünkre a vezérhelyettes.

A szolgáltatók számára három és fél hónappal ezelőtt nyílt meg a lehetőség az egyébként ingyenes állami védjegy használatára és a programban való részvételre – mondta el Deutsch Tamás, a Digitális Jólét programért felelős miniszterelnöki biztos.  Hozzátette, eddig huszan pályáztak, közülök 14-nek az ajánlatát bírálták el, a Vodafone a 11. a sorban.

A Bitport kérdésére, hogy készült-e már valamiféle felmérés az eddigi szolgáltatói ajánlatok keresettségével kapcsolatban, a miniszterelnöki biztos válaszában először kitért arra, hogy a program bevezetését megelőző időszakban készített felmérések szerint a potenciális ügyféljelöltek köre nagyjából 200 ezerre tehető. Ennyien vallották magukról azt, hogy eddigi távolmaradásuk a világhálótól elsősorban anyagi okokra volt visszavezethető. Hozzátette, a kormány félévente kívánja összesíttetni az alapcsomagokra előfizetők számát, így legelőször a jövő év elején lesz róla nyilvános adat. Információi szerint eddig több mint 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt.   

Ki mennyit és mit ajánl a három hazai szolgáltató közül?

Miután a három már piacon lévő mobilszolgáltató mindegyike megtette már az ajánlatát, érdemes átnézni, hogy a mostani Vodafone-bejelentés mellett milyen lehetőségekből választhatnak a programra jogosultak.

A hazai mobilszolgáltatók közül elsőként a Telenor vezette be az újfajta díjcsomagokat. A cégnek három ajánlata is van, az 500 megabájtos induló csomagjának az ára havi 2490 forint – igaz, ebben elérhető még 50 perc belföldi hívás is, a 2 GB-os csomag díja pedig 2190 forint. A Telenor tett egy 600 MB-os adatjegy-ajánlatot a feltöltőkártyás ügyfeleinek, ennek a havidíja 990 forint. Az adatforgalom viszont csak itthon használható fel, de ha elfogy a keret, akkor nem állítja le, csak lassítja a netezést a szolgáltató. A kedvezményes ajánlatokhoz viszont a Telenornál két évre kell elköteleződnie az ügyfélnek.

A Telekom kínálatában augusztus közepétől elérhető, roamingra is alkalmas mobilnetes csomagok egyike a Net 1GB, amelynek havi díja egy év hűséggel 1500 forint. Ha elfogy az adatkeret, akkor kiegészítő adatcsomagot vásárolhat az ügyfél, egyébként az adott hónapra leáll nála a netszolgáltatás. A prémium alapcsomag, vagyis a Net 4GB díja havi 3200 forint, ehhez is egy év hűséget kell vállalni.

Mobilitás

A kínaiak optimisták, a világ nagy része gyanúsan méregeti a digitalizációt

Egy frissen közzétett globális felmérés rávilágít, hogy a technológiai fejlődés önmagában nem sokra vezet, ha az emberek bizalmatlanok, és nem is részesülnek széles körben annak előnyeiből.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.