Az ITBN CONF-EXPO idén is két napon keresztül várja az információbiztonság iránt érdeklődőket. A rendezvény központi témája ezúttal a mesterséges intelligencia és annak biztonságra gyakorolt hatása lesz. (x)

Az ITBN (Informatikai Biztonság Napja) 2005-ben indult útjára, és azóta az információbiztonsági szakma elmaradhatatlan szeptemberi rendezvényének számít. A konferencia 10 éves fennállása után 2015-ben újjászületett. A Groupama Arénában ugyanis megrendezték az első ITBN CONF-EXPO-t, amely minden korábbinál tágasabb helyen, és kibővített szakmai programmal várta a látogatókat. A legemlékezetesebb előadást Donald Good, az FBI kibervédelmi részlegvezetője és Prinya Hom, a Thai kibervédelmi guru tartotta. Tavaly pedig a kiberéberség lett a rendezvény központi témája. Egy évvel ezelőtt mások mellett az Interpol kibervédelmi részlege engedett betekintést a kiberbűnözés világába. Emellett visszatért Prinya Hom, aki izgalmas részleteket mesélt arról, hogy mi zajlik a kínai hackerek berkein belül.

Középpontban a mesterséges intelligencia

Az ITBN CONF-EXPO szervezőinek idén is sikerült egy izgalmas témával előrukkolniuk. Ez pedig nem más, mint a mesterséges intelligencia. Így a látogatók érdekes betekintést nyerhetnek a napjainkban egyre többször emlegetett gépi tanulás és a kiberbiztonság kapcsolatába. Azt gondolhatnánk, hogy ez a fajta kapcsolat még olyannyira gyerekcipőben jár, hogy nem is érdemes még ezzel foglalkozni, de a mindennapok nem ezt mutatják. Gondoljunk csak az okos eszközök mögött meghúzódó intelligens rendszerekre, vagy akár az önvezető autók piacán megfigyelhető drasztikus fejlődésre. A védelem kiépítését, a biztonság megteremtését pedig e korszerű technikák esetében sem szabad félvállról venni.

Mikko Hypponen, a közismert finn biztonsági szakértő a 2014-es videóüzenetét követően most személyesen látogat el az ITBN CONF-EXPO-ra. A Hypponen-törvény megalkotója független szakemberként tart előadást, amely a mesterséges intelligencia és a magánélet (privacy) alapvető kérdéseit dolgozza fel. Mikko sokoldalúságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy miközben a finn hadsereg tartalékos tisztje, a BetaNews és a Wired újságírója, tagja az IMPACT tanácsadó testületének is, emellett a világ egyik vezető biztonsági gyártójának kutatási vezetője.

Ahogy azt már megszokhattuk, a rendezvény a központi témát nem kizárólag szigorú információbiztonsági szempontból veszi górcső alá, hanem számos egyéb szakterületet is bevon. Ennek köszönhetően a rendezvényen láthatjuk majd Csányi Vilmos etológust is, aki a 2011-es nagy sikerű előadása után ismét ellátogat a rendezvényre. Az Ő ott bent című könyv szerzője szerint "Az intelligencia egy kicsit túlértékelt fogalom, azt hiszik, hogy az valamiféle isteni tulajdonság, amivel mindent meg lehet oldani. Erről szó sincs. Az intelligencia bizonyos problémák megoldására tesz alkalmassá, ezekben nagyon jók vagyunk, másokban kevésbé." Az etológus szakember az előadásában pontosan kifejti majd az ember és a mesterséges intelligencia viszonyát.

A mesterséges intelligencia mellett természetesen minden lényeges IT-biztonsági terület képviselteti majd magát a rendezvényen. A zsaroló programoktól a védelmi szolgáltatásokon át az EU Általános Adatvédelmi Rendeletét taglaló előadásokig, minden lényeges biztonsági momentum szerephez jut majd.

Nulladik napi mozi

A "Man and Machine: Bound to Collaborate" mottóval rendelkező programsorozat egy nulladik napi filmvetítéssel kezdődik, ahol a Kill Command című, hazánkban még nem vetített sci-fivel hangolódhat rá a közönség a két napos előadássorozatra. A vetítésre a Cinema City Aréna Pláza nagytermében kerül sor. Majd a konferencián a film főszereplője, Thure Lindhardt egy kerekasztal beszélgetés keretein belül számol be arról, hogy milyen érzés egy olyan ember bőrébe bújni, akit egy öntanuló, talpig felfegyverzett robot üldöz.

Az ITBN CONF-EXPO-n idén is megjelennek a hazai biztonsági piac szereplői, akik készséggel állnak majd az érdeklődök rendelkezésére.

Biztonság

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.