Huszonegyedik alkalommal írta ki pályázatát a Vezető Informatikusok Szövetsége, amely egyaránt várja cégek, szakmai szervezetek és kollégák ajánlásait. Megnéztük azt is, máshol hogyan csinálják.

A Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) elindította a hazai informatikai vezetők legfontosabb szakmai elismerésének, az Év Informatikai Vezetője díjnak az ajánlási folyamatát. A 2002-ben alapított díjra cégek, szakmai szervezetek és magánemberek egyaránt ajánlhatnak szakembereket, a hagyományos CIO pozícióban dolgozók mellett például technológiai fejlesztésért felelős vezetőket (CTO), innovációs vezetőket (CINO), digitalizációért felelős vezetőket (CDO), vállalati adatvagyon hasznosításáért felelős vezetőket (CDO), fejlesztési vezetőket (CRO), de akár operatív vezetőket (COO) is, ha egyben az informatika irányításáért felelnek.

A szervezet ugyanezen körből várja a jelöléseket a Braun Péter-díjra is. A VISZ történetének egyik legmeghatározóbb elnökének emlékét őrző díjat 2016 óta ítélik oda egy kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó, de még 35 évnél fiatalabb informatikai vezetőnek.

A VISZ idén első alkalommal célzottan informatikai biztonsági vezetőknek is meghirdette a pályázatot az ISACA-val együttműködésben. Ennek feltételei megegyeznek az Év Informatikai Vezetője és a Braun Péter-díj pályázatéval.

Mint a VISZ közleménye fogalmaz, mindhárom pályázat célja az, hogy felhívja a figyelmet az informatikai területekért felelős vezetők tevékenységének fontosságára. Az ajánlásokat rövid indoklással 2022. június 30-ig várják a szervezők a [email protected] címre.

2021-ben az Év Informatikai Vezetője díjat Nagy Róbert, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. üzemeltetési vezérigazgató-helyettese kapta, míg Hevesi Bélának, az EGIS Csoport CIO-jának a zsűri különdíjjal ismerte el sok éves kiemelkedő szakmai tevékenységét. A Braun Péter-díjat Tichy-Rács Bálintnak, az FGSZ Zrt. informatikai igazgatójának ítélték.

CIO-elismerések Európában

Megnéztük, hogyan ismerik el az informatikai vezetőket más országok szervezetei.

Németországban a Bundesverband der IT-Anwender e.V. (ottani közismert nevén VOICE e.V) a Foundry kiadóval (korábban IDG Tech Media GmbH) közösen szervezi a pályázatot és az átadó ünnepséget is. Mivel a világnak azon a felén elfogadottabb az önmenedzselés, a CIO des Jahres címre bárki benevezhet. Pályázni már lezárult olyan informatikai projektekkel, programokkal lehet, amelyek nagymértékben hozzájárultak az adott vállalat sikeréhez (például új értékesítési csatornát nyitottak). A döntnökök figyelembe veszik az IT és az üzlet együttműködését, az IT innovációs képességét és vállalat digitális átalakulásért tett erőfeszítéseit. A német pályázat külön kezeli a kkv-knál, a nagyvállalatoknál, valamint a közszférában dolgozó CIO-kat.

Olaszországban kevésbé formális, de nem kevésbé fontos a CIO-k elismerése. Ott azonban nem az EuroCIO tagszerveze, az AICA szervezi, hanem egy másik, szintén informatikai vezetőket összefogó szervezet, a CIONet, amely elsősorban az informatikai vezetők személyes kapcsolatát segíti. Az általuk szervezett CIO+ pályázat alapvetően projektközpontú, és több kategóriában is kiírják: tavaly például volt disztrupciós és környezetvédelmi törekvéseket elismerő kategória is.

A britek mint mindenben, ebben is nagyon különböznek a kontinentális szokásoktól. Sok kisebb, regionális szervezet létezik, de az EuroCIO-ban a BCS ELITE Forum képviseli az Egyesült Királyságban működő vállalatokat. A szervezet rengeteg iparági díjat oszt ki évente. Talán a UK IT Industry Awards hasonlít leginkább a magyar Év Informatikai Vezetője díjhoz. Négy kategóriában ítélik oda: díjaznak személyes teljesítményeket, szervezeteket, projekteket és technológiát is.

De nem mindenhol tartják ezt fontosnak, a francia CIGREF oldalán nem találtunk információt szakmai díjról. Pedig talán a francia az egyik legaktívabb és legnagyobb befolyással bíró európai szervezet, amely rendszeresen testületileg áll ki az IT-vendorok megregulázásáért, és ennek érdekében folyamatosan javaslatokkal bombázza az EU illetékes testületeit.

És a végére maradjon nyugati szomszédunk, Ausztria, ahol a CIO-knak online kommunikációs platformot biztosító, konferenciákat szervező Confare magánvállalkozásként szervezi az informatikai vezetőket elismerő pályázatot. A #CIOAward, amellyel a digitális átalakulásban élenjáró vállalatok IT-vezetőit ismerik el, viszonylag fiatal kezdeményezés, első alkalommal 2008-ban adták át.

Közösség & HR

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.