Mi lehet az alternatíva az informatikus munkaerőhiány csökkentésére, ha már a telefont szinte fel sem veszik, a LinkedIn-ről pedig leiratkoznak az IT szakemberek a túlontúl sok hasonló megkeresés miatt? Külföldön már egyre gyakoribb az együttes fellépés a probléma megoldására, itthon pedig szintén elindult egy teljesen újszerű kezdeményezés. (x)

Az elmúlt több mint egy hónapban nagy látogatottságot ért el az új IT piaci információs portál, az IThon.info, mely az „informatika iránytűjeként” szeretné megmutatni a hazai informatikai lehetőségeket. Célközönségébe egyaránt beletartoznak az informatikai pályán lévő szakemberek, és azok is, akik még csak a jövőben lépnének be erre a területre.

Olyan információkat szeretne az oldal megadni, amelyek eddig nehezebben voltak elérhetők, valamint olyan szakmai szempontok szerint különbözteti meg a cégeket és képzéseket, amik az informatikusoknak és a pályaválasztás/módosítás előtt állóknak is hasznosak.

A látogatók ezen az oldalon tájékozódhatnak többek között arról, hogy milyen külső-belső képzéseik vannak a munkáltatóknak, engedélyezik-e a távmunkát, a képzések esetében pedig sok más mellett arról is olvashatnak, hogy milyen lesz a leendő oktatójuk. Az egyes munkáltatók, illetve képzések követhetők inkognitóban (saját személyes adataikat nem átadva), vagyis a regisztrált felhasználók ezzel feliratkozhatnak az adott cég legfrissebb híreire, és természetesen első kézből értesülhetnek az újdonságokról.

Az IThon.info oldala a széles és folyamatosan bővülő IT-választék mellett sok más szempontból is hiánypótló.

Különösen izgalmasak a blogjukban azok a körkérdések, melyeket a szakmához intéznek, így többek között az IT risk témában megszólításra kerültek a BIG4 cégek, de olvashatunk a mobilfejlesztési trendekről szintén a területen dolgozó szakértőktől, vagy éppen az IT-oktatás alternatív, újszerű módszereiről és helyeiről.
 

Az információ hatalom, de sokszor a munkáltatók, vagy képzőintézmények nem tudják hogyan és hol osszák meg azokat a híreket, melyek cégükre jellemzők. Most lehetőséget kaphatnak és felkelthetik a potenciális munkaerő vagy utánpótlás figyelmét, illetve akár azokét a tehetségekét is, akik korábban nem az adott vállalat vagy képző intézmény ajánlatát választották. Meg kell tanulni beszélni a legizgalmasabb projektekről. Ahogyan más területen is, itt is egyre fontosabbá válik a storytelling, ami a munkáltatói márka egyik alapja lehet. A fiataloknak, de a szeniorabb munkatársaknak is folyamatosan nőnek az elvárásaik és sokszor a nagy fizetés sem minden, ennél többet kell megmutatni a hazai IT szektorról.

A kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak, nem csak azok, akiknek a főtevékenysége is az informatikai piachoz kapcsolódik, de akik ettől függetlenül is kínálhatnak valódi szakmai kihívásokat az IT területen dolgozó kollégáiknak.A legismertebbek között megtalálható többek között az Accenture, AUDI, Deloitte, Graphisoft, IT Services Hungary, KPMG, MOL, illetve az OTP Mobil.

A kezdeményezés képviselői őszintén hiszik, hogy Magyarország ICT szempontból egyre jobb hely, és még inkább azzá válik, ha a tehetségeket itt tartjuk, hazahívjuk, és egyre többeknek kedvet csinálunk az IT szakma választásához.

Közösség & HR

Nyerészkedni akartak az AMD processzorhibáinak felfedezői?

Az izraeli kutatók nem tartották be az ilyenkor szokásos 90 napos türelmi időt - vélhetőleg azért, mert a megdőlő részvényárfolyamból nyereségre akartak szert tenni. Az AMD közben alig pár hét alatt előállhat a javításokkal.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.