A svéd vállalat, melynek egyik fő profilja a mezőgazdaságban és az iparban is használt méréstechnikai és automatizálási eszközök fejlesztése és gyártása, felvásárolta a PAS Globalt.

Felvásárolja a svéd Hexagon AB az ipari rendszerekhez kiberbiztonsági megoldásokat fejlesztő PAS Global vállalatot. Az 1993-ban Plant Automation Services néven alapított – és nem mellesleg jelenleg is az alapító, Eddie Habibi által irányított – kiberbiztonsági cég az elsők között ismerte fel az ipari vezérlő rendszerek biztonsági kockázatait.

Iparági súlyát jól mutatja, hogy 70 országban van jelen, ügyfele szinte az összes jelentősebb ipari gyártó vállalat a legkülönfélébb gyártóipari szegmensből. Biztonsági megoldásai a teljes gyártási spektrumot lefedik a szenzoroktól a felhős háttérrendszerekig. A cég magát úgy pozicionálja, hogy az OT (Operation Technology – a hálózatba kapcsolt gyártóberendezések és rendszerek összessége) integritása felett őrködik.

A Hexagon sem kis játékos a piacon. A globálisan 18 ezer embert foglalkoztató vállalat méréstechnikai eszközöket, szenzorokat, szoftvereket és autonóm megoldásokat fejleszt és gyárt. Az utóbbi években azonban a vállalat egyre inkább elmozdult a robottechnológia irányába mind az ipari, mind a mezőgazdasági megoldásainál, ami egyben hozta magával azt is, hogy fokozatosan erősítette a kiberbiztonsági kompetenciáját.

Eredetileg csak befektetésről volt szó

A PAS, mint a magántulajdonú vállalatok többsége, a nagy fejlődési szakaszaihoz rendszerint külső tőkét vont be. Legutóbb, 2017-ben történt ilyen, akkor 40 millió dollárral szállt be a Tinicum magántőke-társaság, amit a vállalat elsősorban átszervezésre fordított. A Hexagonnal is tőkebevonás miatt indultak a tárgyalások, amelyek végül a felvásárláshoz vezettek – nyilatkozta a Security Weeknek a PAS szóvivője.

A PAS portfóliójában vannak olyan eszközök, amikkel a szabályozói előírásoknak és standardoknak való megfelelés (pl. NERC CIP, NIST, IEC 62443) biztosítható, valamint szállítanak ipari vezérlőrendszerekhez (ICS), automatizálási eszközök kezeléséhez is megoldásokat. Emellett foglalkoznak IPL (Independent Protection Layer) rendszerek fejlesztésével, melyek feladata, hogy meg lehessen akadályozni olyan szcenáriók lefutását, melyeknek nem kívánt következményei lehetnek.

A PAS megszerzése a Hexagon számára először is új piacokat és korábbi ügyfeleivel szorosabb kapcsolatot jelent. A kiberbiztonsági cég ügyfelei között vannak például a világ legjelentősebb olajfinomító vállalatai, vegyipari cégei, valamint a legnagyobb papíripari és cellulózfeldolgozó cégek, bányavállalatok és erőművek is.

Emellett a svédek mozgástere is nő azzal, hogy eszközeikhez operatív kockázatkezelési szolgáltatásokat és az OT kiberbiztonságát biztosító megoldásokat tudnak társítani. A PAS korlátozottan megőrzi függetlenségét a Hexagonon belül mint kiberbiztonsági üzletág.

A felvásárlást, melynek részleteit nem hozták nyilvánosságra, még jóvá kell hagynia az illetékes (amerikai, svéd, EU-s) hatóságoknak is.

Biztonság

Délkelet-Ázsiával lép digitális szövetségre az Európai Unió

A most beindított, európai támogatással létrehozott árutovábbítási rendszer mellett együttműködnének a digitális szabványok, a kiberbiztonság, az oktatás vagy a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésének területén is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.