A központ a legújabb innovációk iránt érdeklődő kkv-knak mutat be működés közben korszerű gyártási megoldásokat. A skála a robotikától az AR-ig terjed.

Felavatták a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) I épületében (Magyar tudósok körútja 2.) az Ipar 4.0 Technológiai Központot, melyet az egyetem az Ipar 4.0 Modern Gyárak projekt keretében épített fel partnercégek segítségével.

Bár a központ tizenkét demója már működik, a tervek szerint áprilistól fogad látogatókat közel két éven keresztül. Heti több alkalommal 8-10 fős csoportokban tájékozódhatnak a programban regisztrált kkv-k munkatársait. Minden alkalmazási esetet szakemberek mutatnak be, akik implementációs tanácsokkal is tudnak szolgálni.

Széles palettáról válogathatnak

A központ, melyet Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár nyitott meg, az Ipar 4.0 kulcsterületeire koncentrál. Bemutatja például, hogyan lehet integrálni a fizikai gyártási folyamatot a vállalatirányítási rendszerben (ERP) leképzett folyamatokkal az SAP Cloud Platform segítségével. A T-Systems demója a robotizáció termelésnövelő hatását, valamint ebben az adatgyűjtés és -feldolgozás szerepét szemlélteti.

A látogatók közelebbről is megismerkedhetnek a KUKA Robotics LBR iiwa robotjával, amely érzékeny szerelési munkákhoz alkalmazható, és segíti az ember-robot együttműködést. A CellIoT-ra épülő demó azt mutatja be, hogy miként lehet megvalósítani a gyártósorokról érkező jelek, adatok gyűjtését, az összeszerelési cellák adatainak monitorozását, majd az adatok feldolgozásával a cellák vezérlését.

A központban felépítettek egy gyártelep-modellt, amely az autonóm szállítóeszközök alkalmazását mutatja be, és van olyan demó is, amely megmutatja, hogyan lehet egy automatikusan, logisztikai környezetben működő lokalizációs rendszer segítségével a logisztikai objektumokat követni, és az így nyert információt hogyan lehet felhasználni a folyamatok veszteségeinek csökkentésére.

Van működő demó az ún. digitális ikrek alkalmazására, az interaktív gyártástervezés-szimulációra, a beüzemelési feladatok egy részét virtuális környezetbe vitelére, a legmodernebb gyártási folyamatvezérlésre, valamint arra is, hogy miként lehet alkalmazni gyártóüzemekben karbantartásra, oktatásra a VR/AR technológiát.

Előzetes regisztrációval lehet bejutni

A központot azoknak a kkv-knak a munkatársai, melyek regisztráltak a programba, ingyenesen látogathatják egy előre egyeztetett időpontban. Regisztrálni a program honlapján lehet.

Piaci hírek

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.