A foglalkozására nézve szoftverfejlesztő török elkövető egészen egyszerű módszert talált arra, hogy kereshetne gyorsan és sokat.

Tegnap a Facebook beadta a perindításhoz szükséges dokumentumokat egy török nemzetiségű személy ellen, aki az elmúlt években komolyan profitálhatott abból, hogy nagyipari mennyiségben "bányászott" ki Instagram-tartalmakat, majd azokat egy csomó különböző, nyilvánosan elérhető oldalon hirdetések köré kerítve publikálta.

A klónok támadása

A képmegosztó alkalmazást birtokló Facebook jogi beadványában többek között a jolygram.com, imggram.com, imggram.net, finalgram.com, pikdo.net, and ingram.ws címek alatt futó klónoldalak működtetését hozza fel büntetendő példaként. A vádak szerint az elkövető legalább 20 ilyen oldalt futtatott hosszabb-rövidebb ideig.

A magukat Instagram-nézegetőként eladó oldalakra úgy kerülhetett fel a tartalom, hogy a szoftverfejlesztő automatizált kamuprofilok ezrein keresztül több mint 100 ezer felhasználói fiókról mentett le adatokat. Az illegálisan működő oldalak közül a legkorábbi még 2017 augusztusában indult. Azt követően folyamatosan keletkeztek a fenti anyagokat felhasználó újabb és újabb domének. Ezek egy része már nem működik, de több közülük most is elérhető.

A Facebook azt közölte, hogy igyekeztek elkerülni a pereskedést, ezért még 2019 elején a jogsértés beszüntetésére felszólító leveleket küldtek az alperesnek. Az szintén a most beadott dokumentumokból derült ki, hogy Ensar Sahinturk ezekre az elején még regált is, ám válaszában tagadta, hogy ő állna a csalás hátterében. Később aztán elismerte, hogy hozzá köthetők az oldalak, amelyeknek egy részét le is állította. Néhány hónap múlva viszont az oldalak újra üzemeltek, Sahinturk pedig többé nem reagált a Facebook megkeresésére.

Mindent vissza

Az amerikai bíróságnál most azt szeretné elérni a cég, hogy szabadalomsértés miatt kerüljön hozzá az érintett oldalak felügyelet, valamint azt is, hogy a zavarosban halászó szoftverfejlesztő fizesse vissza az illegális úton szerzett hirdetési bevételeit. A kereset kitér arra is, hogy Sahinturk akciója nem csupán az Instagram felhasználási feltételeit és jogait sértette, hanem a felhasználók személyes adataihoz fűződő jogokat is, hiszen azok képei, videói és egyeb információi is felkerültek olyan publikus oldalakra, amelyekhez sokkal könnyebb volt hozzáférni, mint a hagyományos Instagram-tartalmakhoz.

A trükköző török facebookos fejlesztői fiókját természetesen már rég törölte a cég, mint ahogy azt a több mint 30 ezer Instagram-profilt is, amelyeken keresztül az adatszivattyút működtette.

Piaci hírek

A gyerekek adatait se kímélik az úgynevezett harmadik felek

Egy amerikai non-profit szervezet friss kutatásából kiderül, hogy a gyerekeknek és tanároknak szóló, iskolai vagy oktatási célú appok is vidáman küldözgetik ide-oda a felhasználók profilozására alkalmas adatokat.
 
Májusi mellékletünkben az IT infrastruktúra automatizálásának aktuális kérdéseit járjuk körül, figyelembe véve az üzemeltetői és a fejlesztői megfontolásokat is.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.