A foglalkozására nézve szoftverfejlesztő török elkövető egészen egyszerű módszert talált arra, hogy kereshetne gyorsan és sokat.

Tegnap a Facebook beadta a perindításhoz szükséges dokumentumokat egy török nemzetiségű személy ellen, aki az elmúlt években komolyan profitálhatott abból, hogy nagyipari mennyiségben "bányászott" ki Instagram-tartalmakat, majd azokat egy csomó különböző, nyilvánosan elérhető oldalon hirdetések köré kerítve publikálta.

A klónok támadása

A képmegosztó alkalmazást birtokló Facebook jogi beadványában többek között a jolygram.com, imggram.com, imggram.net, finalgram.com, pikdo.net, and ingram.ws címek alatt futó klónoldalak működtetését hozza fel büntetendő példaként. A vádak szerint az elkövető legalább 20 ilyen oldalt futtatott hosszabb-rövidebb ideig.

A magukat Instagram-nézegetőként eladó oldalakra úgy kerülhetett fel a tartalom, hogy a szoftverfejlesztő automatizált kamuprofilok ezrein keresztül több mint 100 ezer felhasználói fiókról mentett le adatokat. Az illegálisan működő oldalak közül a legkorábbi még 2017 augusztusában indult. Azt követően folyamatosan keletkeztek a fenti anyagokat felhasználó újabb és újabb domének. Ezek egy része már nem működik, de több közülük most is elérhető.

A Facebook azt közölte, hogy igyekeztek elkerülni a pereskedést, ezért még 2019 elején a jogsértés beszüntetésére felszólító leveleket küldtek az alperesnek. Az szintén a most beadott dokumentumokból derült ki, hogy Ensar Sahinturk ezekre az elején még regált is, ám válaszában tagadta, hogy ő állna a csalás hátterében. Később aztán elismerte, hogy hozzá köthetők az oldalak, amelyeknek egy részét le is állította. Néhány hónap múlva viszont az oldalak újra üzemeltek, Sahinturk pedig többé nem reagált a Facebook megkeresésére.

Mindent vissza

Az amerikai bíróságnál most azt szeretné elérni a cég, hogy szabadalomsértés miatt kerüljön hozzá az érintett oldalak felügyelet, valamint azt is, hogy a zavarosban halászó szoftverfejlesztő fizesse vissza az illegális úton szerzett hirdetési bevételeit. A kereset kitér arra is, hogy Sahinturk akciója nem csupán az Instagram felhasználási feltételeit és jogait sértette, hanem a felhasználók személyes adataihoz fűződő jogokat is, hiszen azok képei, videói és egyeb információi is felkerültek olyan publikus oldalakra, amelyekhez sokkal könnyebb volt hozzáférni, mint a hagyományos Instagram-tartalmakhoz.

A trükköző török facebookos fejlesztői fiókját természetesen már rég törölte a cég, mint ahogy azt a több mint 30 ezer Instagram-profilt is, amelyeken keresztül az adatszivattyút működtette.

Piaci hírek

Délkelet-Ázsiával lép digitális szövetségre az Európai Unió

A most beindított, európai támogatással létrehozott árutovábbítási rendszer mellett együttműködnének a digitális szabványok, a kiberbiztonság, az oktatás vagy a nagy teljesítményű számítástechnika fejlesztésének területén is.
 
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.