Az országlicenc program keretében juthatnak hozzá a látássérültek olyan szoftverlicencekhez, melyek segítik hozzáférésüket a digitális tartalmakhoz.

Az országlicenc program keretében ingyenesen igényelhetik a látássérültek a JAWS for Windows képernyőolvasót, a ZoomText és MAGic képernyőnagyítót, valamint a Fusion képernyőolvasó és nagyító szoftvereket. A NISZ, a BM Informatikai Államtitkársága és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány közös közleménye szerint az szoftverek magyar nyelvű változatának ingyenes licenceit a Magyarországon élő és határainkon túli, magyar igazolvánnyal rendelkező látássérült vagy olvasásban akadályozott állampolgárok igényelhetik 2022. június 30-ig. Az igényelt licencek érvényessége a NISZ oldalán talált közbeszerzési dokumentum ("Országlicence igénylés határidejének 2022.06.30-ig történő meghosszabbítása") szerint egy év. Az akadálymentesítő szoftverekre vonatkozó közbeszerzési szerződések - az idei is - tartalmazzák a már kiadott licencek meghosszabbítását.

Az először 2018-ban meghirdetett országlicenc program azt a célt szolgálja, hogy látássérültek hozzájuthassanak a tanuláshoz, munkavégzéshez, valamint az online tájékozódáshoz és az elektronikus ügyintézéshez nélkülözhetetlen segítő szoftverekhez, illetve intézmények, például könyvtárak is igényelhették ezeket. A program 2022-ig történő meghosszabbítását a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága támogatja. A támogatás keretösszege két évre 89,5 millió forint.

Kormányzati cél és egyben európai uniós előírás, hogy az akadálymentesítés révén a látássérülteknek is kezelhetővé váljanak az elektronikus felületek, melyben nagy segítséget nyújtanak ezek a programok – mondta Hajzer Károly, a BM informatikai helyettes államtitkára. Azt azonban nem lehet tudni, hogy az intézkedés pontosan hány ember érint. Hajzer szerint mintegy 300 ezer embernek segíthet, de még a látássérülteket segítő szervezetek is rendre egy a Semmelweis Egyetem Szemsemészeti Klinikája által készített 2016-os kutatásra hivatkoznak, amely statisztikai alapon 33 ezer körülire becsülte a vakok, illetve 220 ezerre a látássérültek számát, de csak az 50 évnél idősebb korosztálynál!

A NISZ-nél kell igényelni

A licenceket a NISZ által működtetett akadálymentesített weboldalon egy űrlap kitöltésével lehet kezdeményezni. Maguk a szoftverek az Informatika a Látássérültekért Alapítvány országlicenc aloldaláról tölthetők le, és egy az igényléskor emailben kapott hitelesítő kóddal aktiválhatók.

Az országlicenc program hosszabbításáról kiadott közlemény felhívja a figyelmet: a program keretében a korábban igényelt szoftverek frissítésére is van mód. A szoftverek telepítéséhet, illetve használatához az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai nyújtanak segítséget telefonon (+36 1 273-3188; +36 70 295-9288) vagy emailben (helpdesk@infoalap.hu).

Piaci hírek

160 millió dolláros szuperszámítógépet rendelt az EU

A rendszert a HPE szállíthatja le és a tervek szerint Finnországban áll munkába. Ha sietnek vele, ez lehet a világ aktuálisan legerősebb szuperszámítógépe.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.