Az országlicenc program keretében juthatnak hozzá a látássérültek olyan szoftverlicencekhez, melyek segítik hozzáférésüket a digitális tartalmakhoz.

Az országlicenc program keretében ingyenesen igényelhetik a látássérültek a JAWS for Windows képernyőolvasót, a ZoomText és MAGic képernyőnagyítót, valamint a Fusion képernyőolvasó és nagyító szoftvereket. A NISZ, a BM Informatikai Államtitkársága és az Informatika a Látássérültekért Alapítvány közös közleménye szerint az szoftverek magyar nyelvű változatának ingyenes licenceit a Magyarországon élő és határainkon túli, magyar igazolvánnyal rendelkező látássérült vagy olvasásban akadályozott állampolgárok igényelhetik 2022. június 30-ig. Az igényelt licencek érvényessége a NISZ oldalán talált közbeszerzési dokumentum ("Országlicence igénylés határidejének 2022.06.30-ig történő meghosszabbítása") szerint egy év. Az akadálymentesítő szoftverekre vonatkozó közbeszerzési szerződések - az idei is - tartalmazzák a már kiadott licencek meghosszabbítását.

Az először 2018-ban meghirdetett országlicenc program azt a célt szolgálja, hogy látássérültek hozzájuthassanak a tanuláshoz, munkavégzéshez, valamint az online tájékozódáshoz és az elektronikus ügyintézéshez nélkülözhetetlen segítő szoftverekhez, illetve intézmények, például könyvtárak is igényelhették ezeket. A program 2022-ig történő meghosszabbítását a Belügyminisztérium Informatikai Helyettes Államtitkársága támogatja. A támogatás keretösszege két évre 89,5 millió forint.

Kormányzati cél és egyben európai uniós előírás, hogy az akadálymentesítés révén a látássérülteknek is kezelhetővé váljanak az elektronikus felületek, melyben nagy segítséget nyújtanak ezek a programok – mondta Hajzer Károly, a BM informatikai helyettes államtitkára. Azt azonban nem lehet tudni, hogy az intézkedés pontosan hány ember érint. Hajzer szerint mintegy 300 ezer embernek segíthet, de még a látássérülteket segítő szervezetek is rendre egy a Semmelweis Egyetem Szemsemészeti Klinikája által készített 2016-os kutatásra hivatkoznak, amely statisztikai alapon 33 ezer körülire becsülte a vakok, illetve 220 ezerre a látássérültek számát, de csak az 50 évnél idősebb korosztálynál!

A NISZ-nél kell igényelni

A licenceket a NISZ által működtetett akadálymentesített weboldalon egy űrlap kitöltésével lehet kezdeményezni. Maguk a szoftverek az Informatika a Látássérültekért Alapítvány országlicenc aloldaláról tölthetők le, és egy az igényléskor emailben kapott hitelesítő kóddal aktiválhatók.

Az országlicenc program hosszabbításáról kiadott közlemény felhívja a figyelmet: a program keretében a korábban igényelt szoftverek frissítésére is van mód. A szoftverek telepítéséhet, illetve használatához az Informatika a Látássérültekért Alapítvány munkatársai nyújtanak segítséget telefonon (+36 1 273-3188; +36 70 295-9288) vagy emailben (helpdesk@infoalap.hu).

Hirdetés
Piaci hírek

Hatott a felháborodás: nem mér egyéni teljesítményeket a Productivity Score

A Microsoft bejelentette, hogy visszavesz a funkcióból: mostantól csak szervezeti szinten ad összesített adatokat a produktivitásról.
 
Hirdetés
Jó hír: ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök. Az általánossá váló távmunka még jobban ráirányította a figyelmet, hogy az adatok biztosítása nem csak a cloud szolgáltatók, hanem legalább akkora részben a megrendelők felelőssége is.

a melléklet támogatója a Servergarden

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.