Mintegy 1200 hazai informatikai szállító kérheti mától blokknyomtatóinak tesztelését a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

Mától lehet teszteltetni a Magyar Turisztikai Ügynökségnél az NTAK (Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ) felé adatszolgáltatási kötelezettséggel tartozó vendéglátóipari vállalkozásoknak és turisztikai attrakcióknak szánt blokknyomtatókat. Az MTÜ a Modern Vállalkozások Programban részt vevő társaságok eszközeinél azt vizsgálja, hogy azok megfelelően működnek-e az ügynökség VENDÉGEM szoftvercsaládjával. (A család két tagja, a VENDÉGEM Vendéglátás és a VENDÉGEM Attrakció nyomtatás funkcióval is rendelkeznek. A VENDÉGEM Vendéglátással konyhai-, pult-, és rendelésösszesítő, míg a VENDÉGEM Attrakcióval belépőjegyet lehet nyomtani.)

Mint az MTÜ közleménye felhívja a figyelmet, július elsejétől minden hazai vendéglátó üzlet és turisztikai attrakció köteles lesz szoftveren keresztül az NTAK-ba továbbítani forgalmi, statisztikai adatait. A vállalkozásokat ebben az MTÜ az ingyenesen elérhető VENDÉGEM szoftvercsaláddal támogatja. A két szoftver nemcsak az adatküldést, hanem az alapvető értékesítési és ahhoz kapcsolódó nyomtatási funkciókat is képes ellátni. Ez az ügynökség szerint főleg azoknak a vállalkozásoknak jelent nagy segítséget, valamint üzletfejlesztési lehetőséget, melyek eddig nem használtak vendéglátó vagy jegykezelő szoftvert.

"Az MTÜ számára kiemelten fontos, hogy az ingyenes szoftverek a hozzájuk használt blokknyomtatókkal is megfelelően működjenek. Ennek érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Modern Vállalkozások Programjával együttműködve bevizsgálja a hazai piacon elérhető eszközöket" – fogalmaz a közlemény.

A tanúsítványt elnyert nyomtatók listáját az info.vendegem.hu-n teszik közzé, és folyamatosan bővítik. Az MTÜ szoftvereit használó "turisztikai szolgáltatók mellett a lista az informatikai eszközforgalmazók számára is hasznos segítséget jelent, hiszen július 1-jéig minden érintett turisztikai szolgáltatónak szoftvert kell választania az adatszolgáltatáshoz" – olvasható a közleményben. Bár a tesztelésre mától lehet jelentkezni, az információs oldalon már most is szerepel hat Bixolon és egy Epson típus, melyeket az MTÜ megfelelőnek minősített.

Az eszközforgalmazók a [email protected] e-mail címen jelentkezhetnek a tanúsítási eljárásra, amelyhez előzetesen be kell küldeni a blokknyomtató alapadatait is. Az igazolás megszerzésének folyamatáról ugyanezen az e-mail címen, valamint a 06 1 5858 326-as telefonszámon lehet információt kérni.

Terjeszkedik az NTAK

A 2019-ben fellőtt NTAK – melyet a turisztikai szakemberek alapvetően jó kezdeményezésnek tartottak – nagy lendületet adott a hazai hotelek és más típusú szálláshelyek digitalizációjának. Egy év alatt például 40 ezerre nőtt azoknak a szállásadó vállalkozásoknak a száma, amelyek szálláshelykezelő szoftvert használtak. A rendszer gyakorlatilag teljesen beépült az iparágba.

A siker is hozzájárulhatott, hogy 2021 júniusában módosították a turisztikai törvényt, mely szerint 2021. november elsejétől a vendéglátó üzleteknek (online pénztárgép használatára kötelezett éttermek, büfék, cukrászdák, kávézók, alkoholmentes italokra specializálódott vendéglátóhelyek, italüzletek, bárok, zenés-táncos szórakozóhelyek, gyorséttermek és alkalmi vendéglátóhelyek stb.) és a turisztikai attrakciók üzemeltetőinek is regisztrálniuk kell az NTAK rendszerében. Az adatszolgáltatási kötelezettség eredetileg 2022 nyarán lépett volna életbe, de többszöri halasztás után végül idén július 1-én lép életbe.

Piaci hírek

MI-vel védenék a britek az internetre szabadított óvodásokat

Az illetékes hatóság felmérése szerint egyre több kisgyerek jelenik meg a világhálón, akiknek a szülei is egyre nagyobb szabadságot engednek a digitális térben.
 
Hirdetés

Adathelyreállítás pillanatok alatt

A vírus- és végpontvédelmet hatékonyan kiegészítő Zerto, a Hewlett Packard Enterprise Company platformfüggetlen, könnyen használható adatmentési és katasztrófaelhárítási megoldása.

Hol, milyen adatokat és hányszorosan tároljunk ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk szervezetünk működését egy nem várt adatvesztési incidens esetén is?

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

CIO KUTATÁS

TECHNOLÓGIÁK ÉS/VAGY KOMPETENCIÁK?

Az Ön véleményére is számítunk a Corvinus Egyetem Adatelemzés és Informatika Intézetével közös kutatásunkban »

Kérjük, segítse munkánkat egy 10-15 perces kérdőív megválaszolásával!

LÁSSUNK NEKI!

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.