Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) is beszállt a magyar gyártóipar edukálását segítő munkába.

Stílszerűen Csepelen tartott sajtótájékoztatót a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint az IVSZ-IFKA konzorcium az Ipar 4.0 Mintagyárak projekt indulása apropóján. Az (IVSZ) és az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) alkotta konzorcium nyert ugyanis az idén januárban közzétett GINOP-1.1.3-16-2017-00001 jelű pályázaton, melynek célja, hogy Ipar 4.0 mintaalkalmazások kialakításával segítse a termelő kkv-k digitális és automatizációs fejlesztéseinek élénkítését. A projekt keretösszege 2,35 milliárd forint.

Tanulni és tanítani

A tervek szerint 2019 decemberéig tartó program keretében ún. Ipar 4.0 Mintagyárak jöhetnek létre, valamint létrehoznak egy Ipar 4.0 Technológiai Központot is. A hazai termelő kkv-k ezekből inspirálódhatnak, tanulmányozhatják az Ipar 4.0 termelési rendszerek technológiai, ipari automatizálási, vezérlési megoldásait. A projektbe az IFKA hozza az iparfejlesztési, az IVSZ pedig a digitális gazdasággal kapcsolatos tudását.

Az edukációs kampány során a konzorcium bemutatja az Ipar 4.0 módszereinek és eszközeinek előnyeit, hatékonyságnövelő hatásait. A Modern Gyárak Éjszakája programmal elsősorban az Ipar 4.0 munkavállalóit és a pályaválasztás előtt álló középiskolásokat szeretnék megszólítani, a Mintagyárak és a Technológiai Központtal pedig a kkv-k döntéshozóit szeretnék elérni. Szerveznek emellett országos roadshow-t is.
 

A téma a Manufacture IT-n is terítékre kerül

Ön már regisztrált?

Időpont: 2017. november 8.

Helyszín: Danubius Hotel Helia, 1133 Budapest, Kárpát u. 62-64.

Részletes program és regisztrációs lehetőség: a konferencia honlapján

Akiket várunk*: gyártóvállalatok felső vezetőit, műszaki vezetőit, üzemvezetőit, termelésirányítóit, informatikai vezetőit, minőségbiztosítási vezetőit, logisztikai vezetőit, kutatásfejlesztési vezetőit, IT-biztonsági vezetőit

* A szervezők fenntartják annak lehetőségét, hogy a célcsoporton kívüli jelentkezők regisztrációs igényét visszautasítsák. A rendezvényre való belépés kizárólag a visszaigazolást követően lehetséges, helyszíni regisztrációra nincs mód.


A fejleszteni vágyó cégek 3-5 napos konzultáción vehetnek részt. A konzorcium az előzetes becslések alapján 400 kkv-ra számít ezeken. A legelkötelezettebbnek mutatkozó 50 cég részt vehet egy 10-20 napos, részletes Ipar 4.0 tervezést magában foglaló fejlesztésben, melynek végén megszerezhetik a konzorcium által kiadott Ipar 4.0 minősítést.

Nyitottak a hazai kkv-k

A konzorcium előzetes felmérést is végzett a célközönség körében. Eszerint a válaszadó kkv-k kétharmada, ezen belül a középvállalatok 87 százaléka készül Ipar 4.0 jellegű fejlesztésre, és 80 százalékuknak van igénye ehhez támogatáso szolgáltatásokra. Ennek fényében nem meglepő, hogy a válaszadók több mint felét érdekelné egy ezzel kapcsolatos ingyenes képzés, technológiai bemutató vagy referencialátogatás.

Ráadásul a középvállalatok jó informatikai alapokkal rendelkeznek: főbb vállalatirányítási folyamataik döntő részéhez már az 50 főnél többet foglalkoztató kkv-k jelentős hányada szoftveres támogatást vesz igénybe.

Piaci hírek

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.