A robotika és az automatizálás egészen fantasztikus melléktermékeket produkál. Ezt is megismerhetik az érdeklődők a Modern Gyárak Éjszakája programban.

Két hét múlva lesz az első Modern Gyárak Éjszakája program, amely lehetőséget ad az érdeklődőknek, hogy az ország legmodernebb vállalatainál ingyenes gyárlátogatáson vegyenek részt. November 17-én az évek óta tartó és nagyon sikeres Múzeumok Éjszakája program mintájára az Ipar 4.0 Mintagyár elnevezésű GINOP projekt keretében 18 gyár nyitja meg kaput 16 és 22 óra között, hogy az Ipar 4.0 iránt érdeklődő vállalatok szakemberei és a műszaki pálya iránt érdeklődő diákok bepillanthassanak a gyártóüzemek működésébe.

Nem csak csavarokról szól

Az, hogy a gyártóiparban nem csak csavarokról és gépekről szól a mérnökök élete, a program mai indító sajtótékoztatóján, a Festo Kft. budapesti telephelyén a cég ügyvezető igazgatója, Szövényi-Lux Márton mutatta meg. Mint mondta, náluk a kutatás-fejlesztési részlegnek vannak olyan eredményei is, melyek közvetlenül egyáltalán nem hasznosíthatók a vállalat jelenlegi tevékenységében, ugyanakkor a bennük rejlő innováció hosszabb távon nagyon is visszatérülhet.

Példaként azokat a kísérleteket mutatta meg, melyekben a Festo mérnökei a lepkék repülését modellezték, majd pedig olyan rendszert is építettek a már repülni képes robotlepkék mögé, amely képes szinte élethűen reprodukálni több lepke együttes mozgását (a kísérleti projektről érdemes megnézni az alábbi videót).
 


Szemléletformálásról szól

A programnyitó sajtótájékoztatón mind Lepsényi István, a Nemzetgadasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és – szabályozásért felelős államtitkára, mind pedig Bárdos Krisztina, az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, arról beszélt, hogy a Modern Gyárak Éjszakája program mind a magyar kkv-k menedzsmentjének, mind pedig a pályaválasztóknak a szemléletét megpróbálja formálni. A programot szeretnék évről évre megismételni.

A programban részt vevő gyárak – többek között az Audi Győrben, a LEGO Nyíregyházán, a Siemens Budapesten vagy a GE Power Veresegyházán – impresszív és izgalmas képet tudnak adni arról, milyen lehetőségek vannak ma egy gyártó üzemben.

A programokra a Modern Gyárak Éjszakája oldalon lehet regisztrálni, a megcélzott vállalat kiválasztása után. Ezzel érdemes is igyekezni: a nyitó rendezvénynek helyet biztosító Festo Kft. egyik vezetője ugyanis elmondta, akkora az érdeklődés, hogy már most alig van hely szabad helyük a gyárlátogatásra.

Piaci hírek

Már nem csak adatokra, de erőforrásokra utaznak a támadók

...akik előszeretettel használják ki az API-k sérülékenységeit a máskülönben jól védett oldalakon is. Az Akamai legfrissebb biztonsági jeletése szerint az idén beköszönnek a mobilos botnetek is.
 
Hirdetés

Ezért vannak biztonságban személyes adataink a felhőben

Nyakunkon az új európai adatvédelmi rendelet bevezetésének határideje, ami minden, adatkezelést végző vállalatra vonatkozik. A felhőszolgáltatók azonban elébe mentek a GDPR-nak.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.