New Yorkban megvalósult a jövő. Szuperül felszerelt intelligens lakásokat ad bérbe egy startup, de cserébe a bérlőnek vállalnia kell, hogy minden tevékenységét figyelik.
Hirdetés
 

Egy New York-i cég kimaxolta a digitalizációs valóságshow-t: a Roomrs olyan okoslakásokat ad bérbe, amelyekben a záraktól a fűtésen át az alvási szokásokig mindent megfigyelnek, elemeznek, és az eredmények alapján fejlesztik tovább az appartmanokhoz kötődő szolgáltatásokat.

A dologgal most még mindenki jól jár – látszólag. A bérlők elképesztő kényelemhez jutnak viszonylag kedvező áron – legalábbis annál olcsóbban, mintha magunkank kellene berendezniük egy lakást ilyen színvonalon –, a Roomrs pedig értékes adatokhoz a lakások és szolgáltatása továbbfejlesztéséhez.

Ezt már a digitális bennszülötteknek építették

A Futurism érzékletes riportban számol be az intelligens lakásokat fejlesztő Roomrs egy apartmanjában tett látogatásról. A lakásban lépve, csak a Google Home tudomására kell hozni, hogy hazaérkeztünk, és onnantól indulnak a mindenféle okos mechanizmusok. (Néhány lakás 3D-ben is körbejártható.)

A lakásokban, melyek első ránézésre nem sokat árulnak el okosságukról, az alapfelszerelés része az intelligens zár a bejárati ajtón, de intelligensek az ablakok, a világítótestek, a légkondicionáló és a fűtési rendszer, a tévékészülék, sőt még a matrac is. Az egyes eszközöket pedig a Google Home fogja össze rendszerré.

A 2017-ben indított startup célja olyan közösségközpontú lakóterek létrehozása, amelyek minden lehetséges módon megkönnyítik az ott lakók életét, csökkentik a stresszt, és segítenek beilleszkedni például egy új közegbe. A bérleti konstrukciót is ennek megfelelően alakították ki. Mivel minden fontosabb költséget (fűtés, hűtés, áramfogyasztás, víz, nethasználat stb., sőt a takarítás és a bútorok is) a rendszer optimalizál, a bérleti díjban benne van egy bizonyos keretösszegig a rezsidíj.

Ám mindehhez járul egy súlyos feltétel: a lakónak hozzá kell járulnia, hogy a Roomrs 24 órában monitorozza az életét. A Roomrs operatív vezetője, Avi Lichtenstein szerint azonban ez nem probléma. A lakásokra jelentkező tipikus bérlők ugyanis olyan, karrierjük elején álló digitális bennszülöttek, akik nagyon is tudatosan használják saját életük menedzselésére a digitális eszközöket, és emiatt nem félnek attól, hogy a technológia integrálódik a mindennapi életükbe. Az operatív igazgató bérlőik anyagi státusáról nem árult el semmit, de mint mondta, többségük más városokból érkezett New York dolgozni vagy tanulni.

A bérlőkkel első körben minimum három hónapra, de maximum egy évre szerződnek, és komplex szolgáltatást nyújtanak, azaz a digitális csatornák nem csak a lakáson belüli életet segítik, hanem például a kapcsolatteremtést is.

Élet az intelligens lakásban

A Roomrs lakás bérlőjét a telefonja ébreszti az Eight Sleep app segítségével az alvásciklus optimális pontján. Az app ugyanis folyamatos kapcsolatban van az ágyban lévő intelligens matraccal, amely figyeli az alvás közbeni reakciókat (hőmérséklet, forgolódások száma stb.).

Az ébresztéssel egy időben a redőnyök automatikusan felhúzódnak. Amikor a lakó felkel, és bemegy egy másik helyiségbe, szükség esetén – igazodva a külső fényviszonyokhoz – a világítás automatikusan felkapcsolódik. A nappaliban bejelentkezhet a Google Home-ba, amely mindeféléről tájékoztatja, például arról, hogy lakótársai elmentek-e már dolgozni, vagy hagytak-e számára üzenetet (egy-egy lakást jellemzően többen bérelnek). A reggeli program után indulhat munkába, vagy távmunkásként dolgozhat otthon, amihez például akár a wifivel ellátott tetőkertet is igénybe veheti.

Ha pedig végzett a napi teendőkkel, a Google Home kikapcsolódási lehetőségeket is javasol, akár közösségi tevékenységet, amit a Roomr szervez a lakóknak, akár egy éttermet, akár kulturális programot… Ezek a javaslatok minden esetben testre szabottak, mert a lakó szokásainak megfigyelés alapján születnek. A Roomr ugyanis pontosan ismeri lakói alvási és munkavégzési szokásait, ismeri, hogy mit néz a tévén, mit, hol és mikor eszik, a lakás melyik helyiségében mennyi időt tölt stb. Ezeket az adatokat azonban kiegészítik egyéb, a bérlőkről nyilvánosan elérhető információkkal is.
 

Diszkréten, de mindenkint mindehol figyelnek...


Ezek elemzése alapján a back-end rendszer nem csak éttermet vagy szabadidős programot javasol, hanem például arra is ad javaslatot, hogyan tudná a lakó javítani alvása minőségét.

És a személyes adatok védelme?

A Roomrs egyelőre nem kényszerül arra, hogy az összegyűjtött adatokat értékesítse. Az operatív igazgató szerint egyébként ez nem is kardinális probléma, hiszen ma már minden ezekről az adatokról szól, amivel a bérlőik tisztában vannak. A Google is adatot gyűjt, a mobiltelefon is adatot gyűjt, és azt mindenki elfogadja. Azzal példálózott, hogy a Facebooknál sem azzal volt gondjuk a felhasználóknak, hogy Zuckerbergék eladták az adataikat, hanem azzal, hogy elhallgatták.

A cég saját bevallása szerint 25 százalékkal több pénzt tud kihozni egy lakásból, mint egy hagyományos bérbeadó. Ez több dolognak köszönhető. Egyrészt ezek szuper módon felszerelt lakások, amikért eleve többet lehet kérni. A lakások annyiban egy szállodára hasonlítanak, hogy nagyon hasonlóan néznek ki, ezért nagy tömegben tudtak bútorokat vásárolni, ami csökkentette a berendezési költségeket. Ugyanakkor a kihasználtság is jobb, mint egy szállodánál, mert a bérlők hosszabb ideig maradnak.

Az adatokat egyelőre a Google Home ajánlórendszer, valamint a bérleti rendszer optimalizálására használják. Mivel például még egy többek által bérelt lakásban is személyre szabottan tudják ellenőrizni az energiafelhasználást, tudnak differenciálni a bérleti díjakban. De akár azt is követni tudják, hogy az egyik bérlőjük beteg, és segítségre szorul (például két napja fel sem kelt az ágyából).

Az árak összességében persze borsosak. Van olyan három hálószobás lakás, melyben egy hálószoba bérlése több mint 1800 dollárba kerül havonta. Persze a Roomrsnek is igazodnia kell a lakásbérleti piachoz, így számít az is, hogy hol van az adott lakás, de akár 2300 dollárért egyedül is lehet lakást bérelni.

Cloud & big data

Mit keresnek a szoftverfejlesztők a gyártócégeknél?

A Manufacture IT Hungary konferencia idén is bemutatta az Ipar 4.0, a gyártóipar digitalizációjának újdonságait és gyakorlati alkalmazásait.
 
Hirdetés

Blokklánccal még a sör is finomabb

Az új technológiák önmagukban is rengeteg változást hoznak, teljesen átalakítanak, vagy felgyorsítanak üzleti folyamatokat, összekapcsolásukkal azonban még több eredményt lehet elérni.

A szemünk előtt válik egymás komplementerévé a két technológia. Az okos szerződésektől, az élelmiszeriparon keresztül az energiaelosztásig, szinte nincsen olyan terület, amit ne forradalmasítana blokklánc és a dolgok internetének összehangolt működése.

a melléklet támogatója az Oracle Hungary

Hirdetés

Mesterséges intelligencia a NAS-okban

A maga nemében egyedülálló a QNAP legújabb, TS-2888X NAS MI platformja. A QuAI a gépi tanulási modellek gyors létrehozásával, képzésével, optimalizálásával és telepítésével korábban elérhetetlen távlatokat nyit meg a felhasználók előtt.

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.