A Wikipédia alapítójával a Qubit készített interjút. Új projektjéről, a WT.Social közösségi oldalról is kérdezték.

Elege lett a Facebook pénzgyárából, ami nem a közösségépítésről, hanem a hirdetők minél jobb kiszolgálásáról szól, ezért három társával új közösségi oldalt indított a Wikipédia alapítója, Jimmy Wales, akit a Qubit kérdezett új projektjéről, az októberben elindított WT.Social (WikiTribune Social) nevű közösségi oldalról.

A WT.Social nem kapcsolatépítő, hanem információmegosztó oldal – leginkább a Reddit és a Twitter valamiféle keverékének tűnik –, amely többek között harcot hirdet a közösségi médiában elharapódzott álhírek ellen. A tartalmakat a Wikipédiához hasonló módon, közösségi moderálással szűrik, valamint a magánélet maximális védelmét ígérik.

Az egyelőre tesztüzemben futó oldal hirdetésmentes lesz, adományokból fogják fenntartani. Eddig 400 ezren regisztráltak, és elég sokan adományoztak is az oldal fenntartására.

A közösségi média jó, de nem így

Wales nem közösségimédia-ellenes. Mint mondta, megvan a létjogosultsága. Szerinte a problémát a hirdetések okozzák. Emiatt kezdték el a tartalmakat válogató algoritmusokat arra optimalizálni, hogy a felhasználó minél több időt töltsön az oldalon. Ez pedig hozta magával a kattintásra ösztönző, gyenge minőségű tartalmak és az álhírek dömpingjét.

A WT.Social a felhasználókat felnőttként kezeli, akik Wales szerint felteszik maguknak a kérdést: "az oldalon töltött idő tényleg hasznos volt-e számukra, és elég jó-e az oldal ahhoz, hogy pénzt áldozzon rá".

A finanszírozás kérdésében egyébként Wales optimista. A várakozás az volt, hogy minden 200 felhasználóból egy lesz hajlandó támogatni az oldalt, de ennél jóval magasabb arányban fizettek a felhasználók. "Egyébként is egyre inkább hajlandók az emberek fizetni a médiáért, a hírekért. A korszerű online fizetési módszereknek hála az előfizetés már nem jelent akadályt, és sokan, akiknek elegük lett az alacsony színvonalú médiából, készek pénzt áldozni a minőségre" – mondta.

Nem tökéletes, de a közösségi moderálás a legjobb

A tartalom szerkesztésével kapcsolatban azt elismeri, elég radikális modell, ha egy platformot a felhasználók irányítanak a szabadon hozzáadható és közösségileg szerkeszthető bejegyzésekkel. Ugyanakkor a Wikipédia alapján úgy látja, ez a leghatékonyabb módszer. "Ha jön valaki, és megoszt valami rasszista baromságot, akkor azt bárki azonnal törölheti… Hogy ez működőképes lehet-e, azt még csak most próbálgatja a közönség, de mindig ez a legizgalmasabb rész egy projektben, a csendes kísérletezgetés."

"...ha a közösség jószándékú tagjainak a kezébe adod a lehető legnagyobb hatalmat, azzal teljesen új módon szabadulhatsz meg egy sor problémától. Mondok egy példát. Ha látod a Twitteren, hogy valaki valamilyen ocsmány rasszista kommentet írt, mit tudsz tenni? Három dolgot: vagy letiltod, de azzal csak magadon segítesz, a közösség többi tagján nem; vagy leállsz vele vitatkozni, amit sokan meg is tesznek, ezért vált ilyen dühös hellyé a Twitter; vagy pedig jelented a hozzászólást a Twitternek, és a panaszod bekerül egy rendszerbe, amiről tudjuk, hogy nem működik valami jól. Nem is működhet, mert csak úgy ömlenek a jelentett tartalmak azokra, akik ezzel foglalkoznak, nem egy skálázható terület.

Ha felmész a Wikipédiára, és valamilyen rasszista hozzáfűzést próbálsz rejteni egy szócikkbe, pillanatokon belül törli valaki, és ha tovább próbálkozol, néhány perc múlva már kis is tiltott téged a közösség az oldalról. Ez egy teljesen másfajta paradigma, ami viszont sokkal jobban skálázható" – mondta a Qubitnek.

A WT.Social

Bár a Qubitnek Wales azt állította, hogy nem volt hírverés az új oldal körül, ez nem teljesen állja meg a helyét. Az oldalt októberben indították el, és híre napokon belül szétfutott a világban, szinte minden fontosabb lap foglalkozott vele. Mindezzel együtt szép eredmény, hogy az indulás után néhány nap alatt 200 ezren regizstráltak az oldalra. Azóta már 400 ezernél tartanak, de Wales korábban azt nyilatkozta, hogy nem cél olyan nagy közösség létrehozása, mint amit a Facebook vagy akár a Twitter felépített.

Az oldalon egy egyszerű regisztráció után lehet megosztani cikkeket, bejegyzéseket, fotókat stb., illetve lehet hozzászólni a bejegyzésekhez. A bejegyzések tematikus al-wikikbe sorolódnak – minden bejegyzés csak egy al-wikihez tartozhat. A felhasználó hashtagekkel tudja megadni, hogy bejegyzését melyik al-wikibe kívánja sorolni. Szabadon lehet létrehozni új al-wikit és bejegyzést is.

A WT.Socialre már magyar nyelvű tartalom is került. Van al-wikije például a magyar politikának, a kertészetnek, a hőlégballonozásnak, Esterházy Péternek. Ezekben az al-wikiben azonban jellemzően egy-egy poszt található néhány hozzászólással.

A Jimmy Walesszel készített interjút teljes terjedelmében a Qubit oldalán lehet wlolvasni.

Közösség & HR

Félünk, hogy képernyőfüggővé válnak gyerekeink, de mi is tehetünk róla

Az okostelefonok elterjedésével párhuzamosan egyre fiatalabb korban kezdik a képernyőket bámulni és nyomkodni a gyerekek. Egy hazai kutatásban fiatal szülők véleményét kérdezték a témáról.
 
Hirdetés

Az MI-k már a spjázban vannak - Magyarországon is

Nemcsak az autóipar, vagy az olyan tech óriások, mint az Amazon használhatnak ma már tanulásra képes gépeket, egyre több az izgalmas alkalmazási terület, akár itthon is.

A hatékonyság növelésének vágya az adatok mentésének és helyreállításának világában is erőteljesen jelentkezik. Nézzük, milyen trendek bontakoznak ki idén!

a melléklet támogatója az Aruba Cloud

A VISZ éves INFOHajó rendezvényén az agilitás nagyvállalati alkalmazhatósága és tanulhatósága volt az egyik kerekasztal témája. Az ott elhangzottakat gondolta tovább Both András (Idomsoft), a kerekasztal egyik résztvevője.

Ez a nyolc technológia alakítja át a gyártást

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Az Oracle átáll a féléves verzió-életciklusra, és megszünteti az ingyenes támogatást üzleti felhasználóknak. Mire kell felkészülni? Dr. Hegedüs Tamás licencelési tanácsadó (IPR-Insights Hungary) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.