A vállalat első ízben adott ki beszámolót a felhasználók hírfolyamában megjelenő legnépszerűbb tartalmakról, hogy nem sokkal később, picit megsértődve kiadjon egy másodikat is.

A Facebook augusztus 18-án adta ki azt a 2021 április és június közötti időszakáról szóló jelentését, amelyben bemutatja a közösségi platformon megosztott legnépszerűbb tartalmakat, és saját meghatározása szerint az eddigieknél részletesebb képet fest róla, hogy mit látnak hírfolyamukban a felhasználók. A dokumentum bevezetője szerint az átláthatóság a Facebook minden tevékenységének fontos eleme, így most első ízben részletes statisztikákat közöl a feedekben megjelenő különféle témákról és a legtöbbször meglátogatott oldalakról.

A beszámolóban kiemelik, hogy az idei második negyedévre vonatkozó anyag a közösségi hálózat legelső ilyen típusú jelentése, amelyet később rendszeresen kiadnak majd, folyamatosan bővítve a későbbi iterációkban feldolgozott adatok körét. Néhány nappal később azonban kiderült, hogy mégsem ez volt a Facebook első negyedéves jelentése: a The New York Times szombati cikke alapján már 2021 első három hónapjáról is készült egy ehhez nagyon hasonló anyag, amelyet azonban a társaság nem tárt a nyilvánosság elé.

Ahogy a lap riportjából kiderült, az előző összeállítás is listázta egyrészt azt a 20 külső domaint, amelyre a Facebook a legtöbb hivatkozást irányította, másrészt azokat az oldalakat, ahova a legnagyobb forgalom irányult a közösségi hálózatból, és felsorolta a 20 legszélesebb körben megtekintett facebookos oldalt (Pages) és bejegyzést is. Ennek alapján január és március között a leggyakrabban megosztott külső tartalom a Chicago Tribune egyik cikke volt, amely egy floridai szülésznő haláláról számolt be két héttel a COVID-19 elleni oltás beadását követően.

Az újság az éppen zajló vizsgálat kapcsán úgy fogalmazott, hogy ez lehet "a nemzet legelső, az oltással összefüggésben álló halálesete". A sztorit időközben frissítették (a vizsgálat semmiféle összefüggést nem állapított meg az oltás és a haláleset között), de az így is több mint 53 millió megosztást produkált a Facebookon az első negyedévben.

Az egyenes út megint rövidebb lett volna

Bár a hírt más lapok nem feltétlenül vették át, a Chicago Tribune a maga részéről nem állított valótlanságot, sőt követte is a sztori alakulását, a tömeges megosztást mégsem lehet függetleníteni a hezitálóktól és az oltásszkeptikusoktól – különsen, hogy a Tribune frissített cikkét már nagyságrendekkel kevesebben látták, a Facebookon pedig más, ennél sokkal vadabb oltásellenes tartalmak is bőven megjelentek. Elég nyilvánvaló, hogy a dolog miért ígérhetett egy újabb PR-katasztrófát a Facebooknak, figyelembe véve például Joe Biden amerikai elnök utóbb elmaszatolt júliusi kijelentését, amely szerint a közösségi oldalakon terjedő dezinformáció közvetlenül összefügg emberek halálával, a szolgáltatók pedig nem tesznek eleget ennek megfékezésére.

A Facebook gyorsan reagált, és azonnal közzétette az első negyedéves jelentés teljes anyagát, majd szokás szerint elkezdett mosakodni. Kiemelték, hogy a top 20 hivatkozás összességében is alig teszi ki a teljes forgalom egy ezrelékét, maga a szóban forgó tartalom pedig tényszerű volt, jól mutatva, hogy a közösségi platformok esetenként mennyire nehéz helyzetben vannak, amikor szűrniük kell a kártékony hatású hivatkozásokat és megosztásokat. Ezt persze az első negyedévről szóló (és időben kiadott) jelentsben is elmagyarázhatták volna, helyette a NYT riportja nyomán a vállalat szóvivője tette meg utólag, a Twitteren.

A másik érdekesség, hogy a "nulladik" beszámoló végül miért nem jelent meg tavasszal. A Facebook hivatalos álláspontja szerint azért tartották vissza a dokumentumot, mert kulcsfontosságú javításokat kellett eszközölniük abban a rendszerben, amelyek alapján a szándékaik szerint a Widely Viewed Content Report jelentéseket összeállítják majd. Arról azonban semmi nem derült ki, hogy akár csak nagy vonalakban milyen javításokról van szó. Ahogy azt a kommentárok is gyakran kiemelik, az átláthatósági beszámolóból hiányoznak olyan összefüggések, amelyek révén énylegesen értékelni lehetne a benne szereplő adatokat, az pedig biztos, hogy az "első második" beszámolóban már nem szerepelnek a fentihez hasonló, véleményes hivatkozások sem.

Közösség & HR

Robotkutyák járőröznek az amerikai űrhaderő bázisán

A biztonsági és a kárfelmérésekkel összefüggő feladatok során tehermentesítik az emberi személyzetet, akik távolról vagy hangos utasításokkal is irányíthatják az autonóm üzemre képes robotokat.
 
A felhő térfoglalása és a ransomware-támadások elszaporodása sok szervezetet rákényszerít, hogy újratervezze a mentési és helyreállítási infrastruktúráját.
A felmérésekből egyre inkább kiderül, hogy az alkalmazottak megtartása vagy távozása sokszor azon múlik, amit a szervezetük nem csinál, nem pedig azon, amiben egymásra licitál a többi munkáltatóval.

Ezért fontos számszerűsíteni a biztonsági kockázatokat

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.