Tegnaptól már két szolgáltatónak is van roamingmentes tarifacsomagja. A Vodafone után a Telenor is kínál ilyeneket. Vajon a Telekom mikor lép?

Bár a roaming európai szabályozásában még mindig vannak homályos pontok, némi huzavona után végre elkészült egy olyan tervezet, amely már majdnem hasonlít arra, ami az Unió eredeti szándéka volt, hogy végelegesen leszámol a roaminggal.

Ugyanakkor a döntés már évek óta húzódik, és már többször kitolták azt a határidőt, amikortól a szolgáltatók nem szedhetnének roamingdíjat az ügyfeleiktől az Unió területén. A romaing eltörléséről a felhasználók érdekeit képviselő szövetségek és a területért felelős uniós biztosok is rendszeresen úgy beszéltek, hogy az az európai digitális gazdaság fejlődésének kulcsa, ami ráadásul a szolgáltatók közötti versenyt is serkenti.

A szolgáltatók elébe mennek a döntésnek

Érdekes, hogy a döntés lebegtetése is nagyon jó hatással volt a piacra. Magyarországon a Vodafone már tavasszal bejelentette – Európában elsőként – roamingmentes csomagjait (a részletekről a Bitport is beszámolt).

Most pedig jött a Telenor, amely az összes Blue csomagját mentesítette a roamingdíj alól. A vállalat közleménye szerint a csomagokat az eddigi tarifahasználati statisztikák és a várható trendek alapján állították össze. Ennek fényében a klasszikus tarifaelemek (hanghívás, SMS, adatforgalom) mellé külön díj nélkül biztosítják a MyTV-t és a zenei streaminget.

Az összes Blue csomag korlátlan adatforgalmat biztosít ez utóbbi szolgáltatásokra. (Ez a gyakorlat Magyarországon újnak számít, de például Németországban több szolgáltató is úgy kínál korlátozott mobil adatcsomagokat, hogy ahhoz a saját szórakoztató szolgáltatásainak igénybe vételéhez korlátlan adatforgalmat biztosít.)

A vállalat közleménye Banovic Aleksandra vezérigazgató-helyettest is idézi, aki szerint arra törekedtek, hogy átlátható és a piacon lévő más lehetőségekkel könnyen összehasonlítható ajánlatokat biztosítsanak. A lenti táblázatban összefoglaltuk a két szolgáltató ajánlatát.

Maradnak a korábbi lehetőségek is

Minden Blue díjcsomagban van korlátlan híváslehetőség: az olcsóbb S-sel és M-mel a Telenor hálózatán belül lehet normál díjas számokat hívni, míg az L és XXL csomaggal pedig minden belföldi alapdíjas mobil és vezetékes számot. Az olcsóbb csomagokhoz is van 100, illetve 200 perc hálózaton kívüli ingyenes beszélgetés. Korlátlan SMS-ezésre azonban csak a Blue XXL-lel van lehetőséget.

A tarifacsomagokhoz adott adatmennyiség is így alakul, az S-hez havi 300 megabájt, az M és L csomaghoz 2 gigabájtot, az XXL-hez 10 gigabájt jár alapból.
 

Telenor, Vodafone – roamingmentes csomagok
Create your own infographics

Az EU országaiban a hívásfogadás ingyenes, a hívásindítás pedig úgy számolódik, mintha belföldi, hálózaton kívüli hívást indítanánk. SMS-ezni és netezni a hazai tarifában foglalt keret erejéig lehet. Ha tehát valaki olyan csomagot vesz, ami belföldön korlátlan hálózaton kívüli beszélgetést biztosít, külföldön korlátlanul hívhat magyar számokat.

A fenti táblázatból jól látható, hogy az árak nagyjából fej-fej mellett állnak, a szolgáltatók inkább a kiegészítő szolgáltatásokkal akarják megfogni az ügyfeleiket. A Telekomnak is van roamingmentes csomagja, de egyelőre csak a Next Business díjcsomag hanghívásaihoz és SMS-eihez. Az adatroaming feláras.

Konzumer tech

Utazunk, és ilyenkor rejtélyes okokból az akkuk is gyorsabban merülnek

Forintos ötletek windowsos laptopokhoz, hogy tovább kitartson az áramforrástól távol használt gép.
 
Általános jelenség a hazai nagyvállalatok körében, hogy a szükségesnél jelentősen többet költenek nyilvánosfelhő-szolgáltatásokra. Utánajártunk, mi a pontos helyzet, és mit lehet tenni a költségek optimalizálásáért.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.