A Samsung jövőképében mindent körbevesz és behálóz a mesterséges intelligencia.

Alapvetően különbözött a Samsung CES-en tartott sajtótájékoztatója a korábbi évek gyakorlatától. Míg az elmúlt években a dél-koreai elektronikai konszern egy-két termékét kiemelve népszerűsítette magát, ezúttal más volt a koncepció. A háztartási elektronikában is otthonosan mozgó vállalat ezúttal arról próbálta meggyőzni az érdeklődőket, hogy a jövő most már tényleg az egymással folyamatosan kapcsolatban levő készülékeké.

Saját, de nem teljesen zárt ökoszisztéma

Ha első blikkre ismerősnek tűnik a sztori, az nem véletlen. A Samsung nem is erőltette meg magát, hogy nagyon elrugaszkodjon a dolgok internetének koncepciójától, annyira nem, hogy még a mozaikszó (IoT) is maradt. Annyi a változás, hogy immár a dolgok intelligenciájaként hivatkozik az ismert fogalomra.

Nem először próbálkoznak komplett ökoszisztéma létrehozásával a dél-koreaiak. Ám, míg korábban rendre kisiklott valahol út közben ez a szerelvény, és nem tudták elérni azt az összetettséget, amit például az Apple nyújt (iOS, Mac, Apple TV, Watch stb.), addig 2018-ban nagyon bíznak az áttörésben. Ennek fő kulcsa az Amazon Alexájához hasonló mesterséges intelligencia, véli a Samsung.

Nem először foglalkozunk a Bixby-vel; a távol-keleti vállalat MI-je először a Samsung Galaxy S8 kapcsán mutatkozott be. Nem csupán hangvezérlést tesz lehetővé, hanem azokat kontextusba helyezve elemzi. Tanulni is képes, a felhasználói szokások megjegyzésével egyre személyre szabottabb válaszokat ad. Ennek során, ha szükséges, figyelembe veszi a napszakot és az időjárást, vagy a helyet, ahol tartózkodunk. Nyelvek fordításával is megbirkózik, értelemszerűen először az angol és a koreai között tudja nyújtani ezt a szolgáltatását, írtuk még megjelenése kapcsán.

Ezúttal azonban még nagyobb fába vágta fejszéjét a gyártó: arra készül, hogy a mesterséges intelligencia segítségével elhozza a valódi okosotthonok korát. Ehhez természetesen saját termékeit és szolgáltatásait nyújtja a vállalat, elképzelésük szerint (a 35 százalékkal gyorsabb mosást nyújtó QuickDrive technológiát támogató) Samsung mosógép, hűtőgép dolgozik a háttérben, az MI pedig jelez (Samsung okostelefonon), ha felhasználói beavatkozásra van szükség, miközben az érintettek – természetesen Samsung - tévét néznek.

Szerencsére teljesen nem zárja le az ökoszisztémát a vállalat. A saját termékei mellett azokat is támogatja, melyek együtt tudnak működni a SmartThing felhővel. Így például a csatlakozott autók kapcsán használt Harman-féle Ignite felhőszolgáltatással. De akár okosórával is kapcsolódhat a 21. századi ember otthoni felhőjéhez, hogy azon keresztül változtasson például a belső fényviszonyokon vagy hőmérsékleten.

A cég eszközeinek 90 százaléka egyébként már ma is internet-képes. 2020-ra pedig mind azzá válik, hangzott el az ígéret a Las Vegas-i konferencián. Ekkorra mindegyik el lesz látva a Bixby-vel is.

Azért nem maradtunk tévék nélkül

Önmagát erősítővé válhat a koncepció, ha sikerül figyelemfelkeltő (és megfelelően árazott) termékekkel megragadni a leendő vevőket. Két-három Samsung terméknél már lehet értelme a dél-koreaiak által elképzelt okosotthon koncepciónak, ami szinte predesztinálja, hogy a következő vásárláskor is figyelembe vegye a családi költségvetés döntéshozója a távol-keleti termékeket.

Ezek pedig a CES-re időzítve újultak meg, illetve álltak elő eddig sosem látott formában. Utóbbi csoportba tartozik például a nemes egyszerűséggel csak „A Fal” (The Wall) nevű televízió, mely kisebb, modulárisan egymásba illeszthető darabokból áll. Ha a felhasználó csak egy egyszerű készüléket szeretne a konyhába, akkor elég pár panel, de ha arra van igénye, a fél falat is beboríthatja vele (innen ered elnevezése).

A vállalat legjobb képminőséget kínáló tévéi már mind QLED-et használnak, melyeket kifejezetten az OLED technológia vetélytársának szán a gyártó (érdekes, hogy utóbbit csak mobil eszközeiben alkalmazza). Ennek köszönhetően például a Q9S, melyet a szöuli elektronikai konszern a világ első, 85 inches képátlóval rendelkező, 8K-s felbontásra képes, mesterséges intelligenciával ellátott tévéjének nevez, az eddig megszokott képminőséghez képest még megkapóbb látvánnyal kényezteti az emberi szemeket. Még a 4K-s felbontások megjelenítése is jobbá válik rajta, ígéri a Samsung.

Konzumer tech

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Hirdetés

Utolsó szakaszába ért a Telenor startup-programja

A Telenor Accelerate-en részt vevő Family Finances, Photon és Vimage startupok hamarosan pénzügyi befektetők előtt mutatkozhatnak be, így komoly esélyt kapnak arra, hogy szolgáltatásaikkal a nemzetközi piacokra is beléphessenek.

Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.