A Samsung jövőképében mindent körbevesz és behálóz a mesterséges intelligencia.
Hirdetés
 

Alapvetően különbözött a Samsung CES-en tartott sajtótájékoztatója a korábbi évek gyakorlatától. Míg az elmúlt években a dél-koreai elektronikai konszern egy-két termékét kiemelve népszerűsítette magát, ezúttal más volt a koncepció. A háztartási elektronikában is otthonosan mozgó vállalat ezúttal arról próbálta meggyőzni az érdeklődőket, hogy a jövő most már tényleg az egymással folyamatosan kapcsolatban levő készülékeké.

Saját, de nem teljesen zárt ökoszisztéma

Ha első blikkre ismerősnek tűnik a sztori, az nem véletlen. A Samsung nem is erőltette meg magát, hogy nagyon elrugaszkodjon a dolgok internetének koncepciójától, annyira nem, hogy még a mozaikszó (IoT) is maradt. Annyi a változás, hogy immár a dolgok intelligenciájaként hivatkozik az ismert fogalomra.

Nem először próbálkoznak komplett ökoszisztéma létrehozásával a dél-koreaiak. Ám, míg korábban rendre kisiklott valahol út közben ez a szerelvény, és nem tudták elérni azt az összetettséget, amit például az Apple nyújt (iOS, Mac, Apple TV, Watch stb.), addig 2018-ban nagyon bíznak az áttörésben. Ennek fő kulcsa az Amazon Alexájához hasonló mesterséges intelligencia, véli a Samsung.

Nem először foglalkozunk a Bixby-vel; a távol-keleti vállalat MI-je először a Samsung Galaxy S8 kapcsán mutatkozott be. Nem csupán hangvezérlést tesz lehetővé, hanem azokat kontextusba helyezve elemzi. Tanulni is képes, a felhasználói szokások megjegyzésével egyre személyre szabottabb válaszokat ad. Ennek során, ha szükséges, figyelembe veszi a napszakot és az időjárást, vagy a helyet, ahol tartózkodunk. Nyelvek fordításával is megbirkózik, értelemszerűen először az angol és a koreai között tudja nyújtani ezt a szolgáltatását, írtuk még megjelenése kapcsán.

Ezúttal azonban még nagyobb fába vágta fejszéjét a gyártó: arra készül, hogy a mesterséges intelligencia segítségével elhozza a valódi okosotthonok korát. Ehhez természetesen saját termékeit és szolgáltatásait nyújtja a vállalat, elképzelésük szerint (a 35 százalékkal gyorsabb mosást nyújtó QuickDrive technológiát támogató) Samsung mosógép, hűtőgép dolgozik a háttérben, az MI pedig jelez (Samsung okostelefonon), ha felhasználói beavatkozásra van szükség, miközben az érintettek – természetesen Samsung - tévét néznek.

Szerencsére teljesen nem zárja le az ökoszisztémát a vállalat. A saját termékei mellett azokat is támogatja, melyek együtt tudnak működni a SmartThing felhővel. Így például a csatlakozott autók kapcsán használt Harman-féle Ignite felhőszolgáltatással. De akár okosórával is kapcsolódhat a 21. századi ember otthoni felhőjéhez, hogy azon keresztül változtasson például a belső fényviszonyokon vagy hőmérsékleten.

A cég eszközeinek 90 százaléka egyébként már ma is internet-képes. 2020-ra pedig mind azzá válik, hangzott el az ígéret a Las Vegas-i konferencián. Ekkorra mindegyik el lesz látva a Bixby-vel is.

Azért nem maradtunk tévék nélkül

Önmagát erősítővé válhat a koncepció, ha sikerül figyelemfelkeltő (és megfelelően árazott) termékekkel megragadni a leendő vevőket. Két-három Samsung terméknél már lehet értelme a dél-koreaiak által elképzelt okosotthon koncepciónak, ami szinte predesztinálja, hogy a következő vásárláskor is figyelembe vegye a családi költségvetés döntéshozója a távol-keleti termékeket.

Ezek pedig a CES-re időzítve újultak meg, illetve álltak elő eddig sosem látott formában. Utóbbi csoportba tartozik például a nemes egyszerűséggel csak „A Fal” (The Wall) nevű televízió, mely kisebb, modulárisan egymásba illeszthető darabokból áll. Ha a felhasználó csak egy egyszerű készüléket szeretne a konyhába, akkor elég pár panel, de ha arra van igénye, a fél falat is beboríthatja vele (innen ered elnevezése).

A vállalat legjobb képminőséget kínáló tévéi már mind QLED-et használnak, melyeket kifejezetten az OLED technológia vetélytársának szán a gyártó (érdekes, hogy utóbbit csak mobil eszközeiben alkalmazza). Ennek köszönhetően például a Q9S, melyet a szöuli elektronikai konszern a világ első, 85 inches képátlóval rendelkező, 8K-s felbontásra képes, mesterséges intelligenciával ellátott tévéjének nevez, az eddig megszokott képminőséghez képest még megkapóbb látvánnyal kényezteti az emberi szemeket. Még a 4K-s felbontások megjelenítése is jobbá válik rajta, ígéri a Samsung.

Konzumer tech

Újabb egymilliárd dolláros befektetés a legértékesebb MI-fejlesztőbe

A kínai SenseTime elképesztő tempóban fejlődik, és ilyen ütemben szívja fel a befektetői tőkét is.
 
A szállodaipar soha nem látott hatékonysággal képes kiszolgálni a pihenést és a kikapcsolódást. Ugyanakkor rengeteg munka és erőforrás van mögötte, hogy ön ezt cikket hotelszobája kényelméből olvashatja.

a melléklet támogatója a TP-Link

Reakció „A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál” című cikkünkre, amely a CIO Hungary 2018 konferencia tudásmegosztást segítő programjának tapasztalatait foglalta össze.

A CIO-k elmondták, hogy alkalmazható az agilitás egy nagyvállalatnál

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.