A 21 Inc. merész terveket jelentett be: minden internetre kapcsolódó eszközbe bitcoint bányászó chipet építenének. Azt is elárulták, mit nyernénk ezzel.

Meglepő, de nem elképzelhetetlen tervekkel állt elő az egyik legnagyobb kockázati tőkeinjekciót kapott bitcoin-startup, a 21 Inc. A cég társalapítója, Balaji Srinivasan egy blogbejegyzésében vázolta a cég terveit. Már a cím is árulkodó: A bitcoin miner in every device and in every hand.

Srinivasan a bitcoinbányászatra jelenleg használt célgépek helyett más megközelítést javasol: egy beágyazott chipet, a BitShare-t az internetre kapcsolódó eszközökbe, amely a háttérben bányászná a virtuális pénzt. De mégsem a bányászat a lényeg, és Srinivasan sem ígéri, hogy ettől mindenki meg fog gazdagodni. Sokkal fontosabb a bitcoin mint protokoll, ami egy sor további szolgáltatást tenne lehetővé az Internet of Things (IoT) eszközökön keresztül.

Van olyan, amire nem használható?

Új lendületet adhat az ún. micropeyment szolgáltatásoknak. Az elképzelés szerint egy ilyen eszköz fedezheti az ezzel,járó költségeket, így az emberek szívsebben fordulnak az online vásárlás felé. A BitShare chipet azonban nem csak IoT eszközökbe lehet építeni, hanem integrálható meglévő chipekkel is. Így csupán azáltal tud egy gép bitcoint bányászni, hogy kapcsolódik az binternetre és az elektromos hálózatra, ám eközben az alapfunkciók – akár még az olyan gépigényes tevékenység is, mint a videofeldolgozás – nem sérülnek. Az elektronikus kereskedelem így olyan területekre is kiterjedhetne, ahol a hagyományos banki tranzakciók egyelőre nem használhatók.

Az új chip egycsapásra megoldaná az eszközök hitelesítését is. Erre már csak a bányászat miatt is szükség van, hogy a bányászat ellenértéke a megfelelő tulajdonoshoz kerüljön a bitcoin főkönyvében. Ennek egyenes következménye az is, hogy ezen keresztül a BitShare chipet tartalmazó eszközök könnyebben összehangolhatók, és akár ad hoc hálózatokat is létre lehet hozni így.

Fellendítheti ez a módszer a felhőszolgáltatásokat. Mivel sok eszköz használ valamilyen felhőszolgáltatást, akár SaaS modellben is, az eszközökhöz kapcsolódó szolgáltatásokért történő fizetést nem kell külön intézni, mert a számlát maga a gép is ki tudja egyenlíteni részben vagy teljes egészében – ami ugye ismét csak költségcsökkentő tényező. De ugyanígy csökkentheti az eszközök költségét is azzal, hogy a beépített chip által bányászott bitcoint megosztják a gyártó, a kereskedő és a felhasználó között.

Ez utóbbi azt is segítheti, hogy például a fejlődő országokban is könnyebben hozzáférjenek IoT eszközökhöz, mivel a beléjük épített BitShare termelte virtuális valuta végső soron az eszköz árát csökkenthetné.

Már referenciaeszközök is vannak

A MIT-en egy csapat már meg is építette az ominózus chipet, de nemcsak az készült el, hanem a teljes technológiai stack: megvannak a referenciaeszközök, a szoftveres protokollok és egy felhős backend is.

A 21 Inc befektetői egyébként nem szűkölködnek a nagy szavakban, amikor a vállalat megoldásait kell méltatni. Nagraj Kashyap, a Qualcomm Ventures alelnöke egyenesen úgy véli, hogy a bitcoin főkönyve, a blockchain lesz az internet következő nagy protokollja. A lelkesedés érthető, ha ez a jóslat bejön, a Qualcomm nagyot szakíthat.

Közösség & HR

A biztonsági vezetők többsége szerint képtelenek megvédeni szervezetüket

Egy frissen publikált átfogó felmérésben a megkérdezett informatikai biztonságért felelős vezetők kétharmada ismerte be, hogy rendszerük nincs felkészülve egy célzott kibertámadás kezelésére.
 
Minősített szolgáltatók, hosterek és globális piaci szereplők együtt szolgálhatják ki a vállalatok növekvő igényeit. Áttekintettük ezt a gyorsan változó piacot két szakértővel.

a melléklet támogatója az Invitech

...az pedig sokkal gyorsabb, ha mindent csak egyszer, vagy még egyszer sem kell személyesen elvégezni. Májusi mellékletünk második része az IT infrastruktúra automatizálásáról.

a melléklet támogatója az EURO ONE Számítástechnikai Zrt.

Az elmúlt tíz évben radikális változás történt az adatfeldolgozásban, ami az infrastruktúrát is átalakította.

a melléklet támogatója a Dell Magyarország

Ha bővítené tudását és fejlődne a digitális transzformáció területén, látogasson el a Transformation-experts.hu oldalra, ahol egy gyors regisztráció után inspiráló cikkek, esettanulmányok, prezentációk, videók és egyéb szakértői anyagok széles tárházához kap hozzáférést.

A KPMG immár 22. alkalommal kiadott CIO Survey jelentése szerint idén az informatikai vezetők leginkább a digitalizációra, a biztonságra és a szoftverszolgáltatásokra koncentráltak.

Használtszoftver-kereskedelem a Brexit után

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.