Bedurvulnak a zsarolóvírusokkal támadó kiberbűnözők, váltságdíj bevételi tervük 2017-ben meghaladhatja akár az 5 milliárd dollárt is. Az Acronis legújabb mentőszoftvere képes a támadást valós időben megállítani és a blokkolt fájlokat visszaállítani

Idéntől különösen erős támadásokra lehet számítani világszerte a zsarolóprogramokkal operáló kiberbűnözőktől, a zsarolóprogramfajták száma is látványosan gyarapszik – emelte ki mai budapesti tájékoztatóján Artur Cyganek, az orosz tulajdonosi hátterű Acronis IT-biztonsági cégének közép-kelet-európai vezetője. (Magyarországon, mint arról beszámoltunk több kórház informatikai rendszerét is megtámadták a közelmúltban zsarolási céllal.)

Jönnek a strómanok, meg az új típusú zsarolóprogramok

Egyre duzzad a strómanok tábora is. A zsarolóprogramokra épülő bűnözés lényeges eleme ugyanis, hogy olyan úgymond kispályások tömegét toborozza, akiknek csak az a feladatuk, hogy megfertőzzék a célba vett számítógépeket. Ezek az emberek a kizsarolt zsákmány töredékét kapják a munkájukért, amihez különösebb technológiai szakértelemre, vagy fejlesztői képességekre sincs szükség.

A múlt év végén jelent meg a terjesztés duplán zsaroló módszere is, ebben a bűnöző felajánlja, hogy ingyenesen átadja az állományok dekódolásához szükséges kulcsot, ha áldozata segít neki két másik felhasználó gépének megfertőzésében.
A támadók taktikája is változóban, a számítógépek zárolása helyett inkább az állományok titkosítását alkalmazzák, mert egyre több áldozat jött rá, hogy az előbbit milyen könnyű ártalmatlanítani.

Idén már arra is fel kell készülni, hogy a zsarolóprogramok új változatai a felhőkapcsolatoknak is utánamennek, hogy megfertőzzék az ott tárolt biztonsági mentéseket is.

Ezért a szigorú és következetes adatmentési és visszaállítási gyakorlat – a helyi, a felhőalapú és az offline mentések rutinszerű készítése – marad az egyedüli, biztos védelmet adó mechanizmus a zsarolóprogram-támadások kivédésére.

Az Acronis megoldása időben le tudja állítani a támadást

Ehhez nyújt kellő háttértámogatást és védelmet az Acronis új generációs technológiája, amely proaktívan előzi meg a nulladik napi fertőzéseket, és teszi lehetővé, hogy a felhasználók váltságdíj kifizetése nélkül akadályozzák meg zsarolóvírusok támadásait és állítsák helyre az adataikat – hangsúlyozta a régiós vezető, bemutatva az AcronisTrue Image 2017 New Generation megoldást.

A termék az első és jelenleg az egyetlen backup-megoldás az iparágban, amely valós idejű védelmet nyújt a zsarolóvírusos támadásokkal szemben, noha magát a vírust nem semmisíti meg, de folyamatot képes menet közben leállítani. A mentőszoftver egyben az iparág első blockchain alapú hitelesítési és elektronikus aláírási megoldása.

Három legfontosabb eleme közül az Acronis Active Protection a zsarolóvírusok konkrét támadásai ellen nyújt aktív védelmet. Azonosítja a számítógépeken a szokatlan tevékenységeket, és nemcsak a felhasználói adatokat óvja meg a rosszindulatú programok támadásaitól, hanem a biztonsági mentéseket és a backup szoftvert is. A heurisztika segítségével észleli és hárítja el akár az új  zsarolóvírusok támadásait is. Biztonsági mentése pedig valamennyi adatot automatikus helyreállítja.

Itt a blockchain alapú adathitelesítés

Az Acronis Notary blockchain alapú adathitelesítési és ellenőrzési lehetőséget kínál, lehetővé teszi bármilyen fájl tartalmának hitelesítését, illetve ellenőrzi, hogy a tartalom módosult-e az eredeti változathoz képest. Az egyedi "digitális fájl-ujjlenyomatok" egy blockchain technológiára épülő, felosztott és meg nem változtatható adatbázisban tárolódnak. A blockchain lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy bármikor ellenőrizzék az információk hitelességét. Ez különösen fontos olyan értékes dokumentumok esetében, mint szerződések, kórtörténetek és pénzügyi dokumentumok – emelte ki a cég egyik szakértője.

A szoftvercsomag harmadik eleme az Acronis A Sign, felhasználóbarát e-dokumentum-aláírási szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy egy dokumentumot többen is aláírjanak és hitelesítsenek.

Az AcronisTrue Image Windows és Mac gépeken, iOS és Android rendszerű mobileszközökön, valamint a Facebook közösségi háló fiókjain egyaránt megóvja az adatokat. Speciális, AES-256-os titkosítást használ a személyes adatállományok védelméhez, legyenek azok akár több helyen is, külső meghajtókon, NAS eszközökön, hálózati megosztásokon, vagy felhő alapú adatközpontokban. A régióbeli ügyfelek adatait az Acronis a francia és német adatközpontjaiban tárolja.

Biztonság

Nyerészkedni akartak az AMD processzorhibáinak felfedezői?

Az izraeli kutatók nem tartották be az ilyenkor szokásos 90 napos türelmi időt - vélhetőleg azért, mert a megdőlő részvényárfolyamból nyereségre akartak szert tenni. Az AMD közben alig pár hét alatt előállhat a javításokkal.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.