Továbbra is a felhő és az adatok körül forog a világ – és a jól fizető pozíciók is. Nem csak a hard skillek számítanak.

Bár sokan jósolnak lassulást a világgazdaságban, bizonyos informatikához (és határterületeihez) kötődő pozíciókra továbbra is nagyon nagy a kereslet. Egy nemzetközi HR-tanácsadó cég, a Robert Half Technology adatai szerint 2020-ban is leginkább az adatelemzéshez, a felhőtechnológiához, a mesterséges intelligenciához és az ügyfélkiszolgáláshoz kapcsolódó munkakörökbe keresnek szakembereket a vállalatok – írja a CIO.com. Az adatok zöme ugyan az amerikai viszonyokat tükrözi, de a globális cégek révén a hatás is globális, azaz a jövedelmi arányok más régiókba is átszivárognak.

Érdemes barátságban lenni az adatokkal

Nagy a kereslet a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szakértelemre, mégsem ez fizet a legjobban. Egy tapasztalt, magas szintű szakértelemmel és különféle tanúsításokkal, speciális szakismeretekkel is rendelkező mesterségesintelligencia-architect akár 190 ezer dollárt is kereshet évente (az elérhető jövedelem az iparágtól és a feladat összetettségétől is függ). A legmagasabb jövedelemre azonban az adatmérnökök számíthatnak. Egy magasan képzett adatmérnök éves jövedelme akár a 220 ezer dollárt is meghaladhatja.

A tíz legkeresettebb szakma között egyébként többségében vannak az adatelemzéssel kapcsolatosak (MI architect, üzleti intelligencia elemző, adatelemző, adattudós, adatmérnök). Nagy a kereslet a hálózati és felhős szakemberekre (cloud arcitecht, hálózati és/vagy felhős rendszergazda és biztonsági szakértő stb.), valamint fejlesztőből (szoftver, web, mobil) és DevOps szakemberből sincs elég. Érdekes ugyanakkor, hogy a hagyományos szerepkörökre – rendszergazda, ügyfélszolgálati és desktoptámogatási szakember – is sok cég keres munkatársat.

Előtérbe kerültek a soft skillek

A hiánynak azonban van egy kézenfekvő magyarázata, derül ki a HR-tanácsadó cég adataiból: a hagyományos szerepkörök betöltőivel, például a rendszergazdákkal szemben megváltozott a vállalatok elvárása. A szakmai tapasztalat mellett szinte mindenhol megjelenik alapelvárásként a jó kommunkációs és együttműködési készség, valamint a rugalmas igazodás a nem szokványos (reggel 9-től délután 5-ig) munkarendhez.

Bár egyre több helyről hallanai azt, hogy a vállalatok nem foglalkoznak a végzettséget igazoló papírokkal, diplomával stb., ez csak bizonyos területeken van így. Mivel bonyolultabb munkakörök ellátásánál az alkalmasság nem deríthető ki például egy próbamunkával, a képzettséget igazoló tanúsítványok, diplomák és a munkahelyi referenciák sok helyen nagyon is szükségesek egy jó álláshoz – és a magas fizetéshez.

Egy MI architectnél például egyre inkább elvárás a szakképzettséget (informatikai, mesterséges intelligencia) igazoló diploma. A legjobb esélye azoknak van egy jó állásra, akik már szereztek tapasztalatokat a gépi tanulás, a természetes nyelvi feldolgozás, a mesterségesintelligencia-megoldások integrálása mellett például az MI-alkalmazások programozásában és a változáskezelésben. És van még egy fontos kritérium: a jó kommunikációs készség, mert ez rendkívül fontos, hogy az MI-fejlesztéseket hatékonyan be lehessen vezetni egy adott szervezetben.

 
Robert Half Technology: IT-salaries 2020
Infogram


A soft skillek általános felértékelődését jól mutatja az üzletiintelligencia-elemzőkkel szemben megfogalmazott elvárások. Egyfelől általában elvárás a felsőfokú informatikai végzettség (legalább egy BSc), de szintén elvárás a jó kommunikációs képesség szóban és írásban.

A magas fokú kommunikációs és együttműködési készségek olyan területeken is kiemelt szerepet kapnak, melyeknél korábban inkább a szakmai képességeket vették figyelembe: a DevOps mérnököknél vagy a fejlesztőknél.

Milyen egy piacképes rendszergazda?

A változást legjobban talán a rendszergazdai munkakörrel szembeni elvárások átalakulása mutatja. A rendszergazdának egyfelől megmaradt a hagyományos üzemeltetői szerepe. Másfelől azonban sokkal összetettebb követelményrendszernek kell megfelelnie. Manapság egy rendszergazdától is elvárják például hogy ne csak a technikai problémák megoldásában legyen jó, hanem mellette rendelkezzen erős kommunikációs és elemző képességekkel.

Az csak alap, hogy készségszinten legyen otthon a szerverüzemeltetésben, a biztonsági mentések és helyreállítás kezelésében, a szoftverek és frissítéseik telepítésében, a különböző problémák (hardver, szoftver, hálózat) elhárításában. Emellett azonban elvárás az egyéb munkatársakkal való szoros együttműködés, valamint ebből következően a jó kommunikációs készség.

Közösség & HR

Közelít az 1000 milliárdhoz a kínai Amazon

Az Alibaba sok szempontból hasonlít amerikai vetélytársára, ám lényeges különbségek is akadnak az üzleti modelljükben.
 
Hirdetés

Van olyan tanácsadó, aki pénzt hoz?!

Pedig külső szemlélőként csak annyit mutat meg, hogy miből van hiány és miből van fölösleg. Ám ha szoftverlicencekről van szó, ez százmilliókat is érhet – megtakarításban.

Elvben mindenki egyetért azzal, hogy egy vállalat informatikája optimális méretű és működésű kell legyen. A helyes arányok megtalálása azonban nehéz, különösen a szoftvereknél.

a melléklet támogatója az IPR-Insights

Nem általában a távmunkáé, hanem a mostani tipikus távmunka-helyzeteké. A szervezetek arra nem voltak felkészülve, hogy mindenki otthonról dolgozik.

Alapjaiban kell megújítani a biztonságról kialakított felfogásunkat

Tavaly január végétől megszűnt a Java SE 8 ingyenes frissítése, és a Java SE 11 sem használható ingyenesen üzleti célra. Tanácsok azoknak, akik még nem találtak megoldást. Hegedüs Tamás (IPR-Insights) írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2020 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.