Továbbra is a felhő és az adatok körül forog a világ – és a jól fizető pozíciók is. Nem csak a hard skillek számítanak.

Bár sokan jósolnak lassulást a világgazdaságban, bizonyos informatikához (és határterületeihez) kötődő pozíciókra továbbra is nagyon nagy a kereslet. Egy nemzetközi HR-tanácsadó cég, a Robert Half Technology adatai szerint 2020-ban is leginkább az adatelemzéshez, a felhőtechnológiához, a mesterséges intelligenciához és az ügyfélkiszolgáláshoz kapcsolódó munkakörökbe keresnek szakembereket a vállalatok – írja a CIO.com. Az adatok zöme ugyan az amerikai viszonyokat tükrözi, de a globális cégek révén a hatás is globális, azaz a jövedelmi arányok más régiókba is átszivárognak.

Érdemes barátságban lenni az adatokkal

Nagy a kereslet a mesterséges intelligenciával kapcsolatos szakértelemre, mégsem ez fizet a legjobban. Egy tapasztalt, magas szintű szakértelemmel és különféle tanúsításokkal, speciális szakismeretekkel is rendelkező mesterségesintelligencia-architect akár 190 ezer dollárt is kereshet évente (az elérhető jövedelem az iparágtól és a feladat összetettségétől is függ). A legmagasabb jövedelemre azonban az adatmérnökök számíthatnak. Egy magasan képzett adatmérnök éves jövedelme akár a 220 ezer dollárt is meghaladhatja.

A tíz legkeresettebb szakma között egyébként többségében vannak az adatelemzéssel kapcsolatosak (MI architect, üzleti intelligencia elemző, adatelemző, adattudós, adatmérnök). Nagy a kereslet a hálózati és felhős szakemberekre (cloud arcitecht, hálózati és/vagy felhős rendszergazda és biztonsági szakértő stb.), valamint fejlesztőből (szoftver, web, mobil) és DevOps szakemberből sincs elég. Érdekes ugyanakkor, hogy a hagyományos szerepkörökre – rendszergazda, ügyfélszolgálati és desktoptámogatási szakember – is sok cég keres munkatársat.

Előtérbe kerültek a soft skillek

A hiánynak azonban van egy kézenfekvő magyarázata, derül ki a HR-tanácsadó cég adataiból: a hagyományos szerepkörök betöltőivel, például a rendszergazdákkal szemben megváltozott a vállalatok elvárása. A szakmai tapasztalat mellett szinte mindenhol megjelenik alapelvárásként a jó kommunkációs és együttműködési készség, valamint a rugalmas igazodás a nem szokványos (reggel 9-től délután 5-ig) munkarendhez.

Bár egyre több helyről hallanai azt, hogy a vállalatok nem foglalkoznak a végzettséget igazoló papírokkal, diplomával stb., ez csak bizonyos területeken van így. Mivel bonyolultabb munkakörök ellátásánál az alkalmasság nem deríthető ki például egy próbamunkával, a képzettséget igazoló tanúsítványok, diplomák és a munkahelyi referenciák sok helyen nagyon is szükségesek egy jó álláshoz – és a magas fizetéshez.

Egy MI architectnél például egyre inkább elvárás a szakképzettséget (informatikai, mesterséges intelligencia) igazoló diploma. A legjobb esélye azoknak van egy jó állásra, akik már szereztek tapasztalatokat a gépi tanulás, a természetes nyelvi feldolgozás, a mesterségesintelligencia-megoldások integrálása mellett például az MI-alkalmazások programozásában és a változáskezelésben. És van még egy fontos kritérium: a jó kommunikációs készség, mert ez rendkívül fontos, hogy az MI-fejlesztéseket hatékonyan be lehessen vezetni egy adott szervezetben.

 
Robert Half Technology: IT-salaries 2020
Infogram


A soft skillek általános felértékelődését jól mutatja az üzletiintelligencia-elemzőkkel szemben megfogalmazott elvárások. Egyfelől általában elvárás a felsőfokú informatikai végzettség (legalább egy BSc), de szintén elvárás a jó kommunikációs képesség szóban és írásban.

A magas fokú kommunikációs és együttműködési készségek olyan területeken is kiemelt szerepet kapnak, melyeknél korábban inkább a szakmai képességeket vették figyelembe: a DevOps mérnököknél vagy a fejlesztőknél.

Milyen egy piacképes rendszergazda?

A változást legjobban talán a rendszergazdai munkakörrel szembeni elvárások átalakulása mutatja. A rendszergazdának egyfelől megmaradt a hagyományos üzemeltetői szerepe. Másfelől azonban sokkal összetettebb követelményrendszernek kell megfelelnie. Manapság egy rendszergazdától is elvárják például hogy ne csak a technikai problémák megoldásában legyen jó, hanem mellette rendelkezzen erős kommunikációs és elemző képességekkel.

Az csak alap, hogy készségszinten legyen otthon a szerverüzemeltetésben, a biztonsági mentések és helyreállítás kezelésében, a szoftverek és frissítéseik telepítésében, a különböző problémák (hardver, szoftver, hálózat) elhárításában. Emellett azonban elvárás az egyéb munkatársakkal való szoros együttműködés, valamint ebből következően a jó kommunikációs készség.

Közösség & HR

Big4-tanácsadó lesz a ChatGPT: az adóbevallást is megcsinálja

Megállapodott az OpenAI és a PwC: első körben a Big4 továbbértékesíti a ChatGPT-t, illetve százezer alkalmazottja használhatja a munkájához.
 
Bejelentési kötelezettségük elmulasztása, és a szabályoknak való sorozatos meg nem felelés komoly pénzbírságot vonhat maga után.

a melléklet támogatója a Balasys IT Zrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.