Mesterséges intelligencia és PC? Mindenben erősek lesznek, nem csak a mobilokban.

A mobilpiac számára is biztató negyedéven van túl a Qualcomm. De nem az elemzői várakozásokat túlteljesítő üzleti eredmények, hanem sokkal inkább az idei tervek miatt volt érdekes a vállalat jelentése.

Ami a főbb számokat illeti, a negyedév bevétele 9,9 milliárd dollár lett (egy évvel korábban 9,5 milliárddal zárta ugyanezt az időszakot). A profit ennél nagyobb mértékben nőtt: 2,2 milliárdról 2,8 milliárd dollárra. A mobilpiac szereplőinek jó hír, hogy a csipgyártó a december 24-ével zárt negyedévében 6,7 milliárd dollár értékben szállított mobiltelefon-csipeket, ami éves alapon 16 százalékos növekedés. Ez komoly fordulat, miután korábban két éven keresztül rendre a szállítások csökkenéséről számolt be a cég. Cristiano Amon vezérigazgató szerint a 2023 a korrekció éve volt, aminek eredményeként mára stabilizálódott az androidos piac.

Az IoT eszközökhöz köthető bevétel (a Qualcomm pl. a Meta VR headsetjeihez szállít csipeket) 32 százalékkal, 1,13 milliárdra csökkent, míg az autóipari (autógyártók, beszállítók) szegmens 31 százalékkal, 0,6 milliárd dollárra bővült. A Qualcommnak jelentős, közel 1,5 millárdos bevétele volt licencelésből is – többek között az Apple is több szabadalmat licencel a csipgyártótól.

Izgalmasnak ígérkező közeljövő a PC-piacon

Bár az eredmények jók, izgalmasabb volt, amit a vezérigazgató a vállalat jövőbeni terveiről mondott. Az autóiparban a vállalat nagyon komoly lehetőségeket lát. Ez azonban hosszú, évek alatt beérő folyamat lesz, mert az autóipar hosszú ciklusokkal dolgozik – részben a szabályozási környezet miatt is.

Az viszont már idén komoly felfordulást okozhat a piacon, hogy a tervek szerint év közepén kerül piacra a Snapdragon X Elite SoC, és nagyon komoly konkurenciát támaszt a PC-piacon. Amon állítása szerint a csip olyan hosszú akkumulátoros üzemidőt és teljesítményt nyújt MI-munkaterhelések futtatásánál, ami az Intel és az Apple számára ijesztő lesz. A csip piacra dobását az mesterséges intelligenciával turbózott Windows megjelenéséhez akarják igazítani. Utóbbit pedig állítólag 2024 közepére időzíti a Microsoft (bár hivatalosan még nem jelentették be), hogy már az iskolakezdés előtt a boltokban legyenek a gépek.

A Qualcommnak kedvező, hogy most már mindenki a PC-n és egyéb készülékeken lévő mesterséges intelligenciáról beszél, utalt a vezérigazgató az egyre többször és többek által emlegetett AI PC fogalomra. A Snapdragon X Elite ezen a területen iparági mérce lesz, mondta. Ezzel kapcsolatban nyilván a konkurenseknek is lesz véleményük, hiszen az AI PC-ről és az attól várt új PC-s aranykorról épp a desktoppiac két legnagyobb szereplője, az Intel és a AMD beszél sokat.

(Fotó: Qualcomm)

Mobilitás

Arcvonásaik alapján szúrja ki az ittas vezetőket a mesterséges intelligencia

Az ausztrál tudósok által alkotott technológia ránézésre is elég pontosan megmondja, ha valaki túl részeg ahhoz, hogy járművet vezessen.
 
Nincs automatikus és egyszerű út a felhőnirvánába, pedig a buktatók többségét viszonylag egyszerűen el lehetne kerülni.

a melléklet támogatója a 4iG Nyrt.

Amióta a VMware a Broadcom tulajdonába került, sebesen követik egymást a szoftvercégnél a stratégiai jelentőségű változások. Mi vár az ügyfelekre? Vincze-Berecz Tibor szoftverlicenc-szakértő (IPR-Insights) írása.

Nyílt forráskód: valóban ingyenes, de használatának szigorú szabályai vannak

Különösen az early adopter vállalatoknak lehet hasznos. De különbözik ez bármiben az amúgy is megkerülhetetlen tervezéstől és pilottól?

Sok hazai cégnek kell szorosra zárni a kiberkaput

Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizennegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2024 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.