A Seagate kutatása szerint a multi-cloud környezetek egyre bonyolultabbak és drágábbak, ilyen feltételek között pedig a hagyományos szemlélettel egyre több lehetőség marad kihasználatlanul.

Az informatikai vezetők legnagyobb része, 84 százaléka úgy látja, hogy szervezete üzleti értéket teremthet a meglévő adatok hatékonyabb kihasználásával. Nem sokkal kevesebben, 73 százalékban viszont azt is tapasztalják, hogy ebben komolyan hátráltatják őket az adatmegőrzés (data retention) költségei – állítja a Seagate friss jelentése. Ehhez hozzájárul, hogy a többféle felhőalapú számítástechnikai és tárolási szolgáltatásra (multi-cloud) épülő környezetek elemei nem kommunikálnak egymással megfelelően. Mivel az ilyen rendszerek üzemeltetése egyre bonyolultabb és egyre drágább dolog, az adatok könnyen csapdába kerülnek (lock-in), ami az üzleti érték csökkenéséhez vezet.

A Seagate szerint azonban egy olyan időszakban, amikor a szervezeti költségvetés is egyre érzékenyebb, kulcsfontosságú a kiadások minimalizálása és ahhoz mérten az innováció maximalizálása. A felhőtől való függőség növekedése minden iparágban tapasztalható, ebben a helyzetben pedig a szállító egy többlépcsős multi-cloud érettségi modellt javasol. A jelentés alapjául szolgáló felmérés azt mutatja, hogy az adatok megfelelő felhasználása befolyásolja mind a bevételeket és a nyereséget, mind a nettó promóciós pontszámokat, a költségvetési előrejelzések túlteljesítésének képességét és így a kedvezőbb értékelési előrejelzéseket is.

A helyzet egyre fokozódik

Bár az ilyen adatok legfeljebb csak tájékpztató jellegűek, a kutatás alapján a multi-cloud-érett szervezetek közel kétszer nagyobb eséllyel haladják meg bevételi céljaikat, mint kevésbé érett versenytársaik, és több mint hatszor nagyobb valószínűséggel sikerül hónapokkal vagy akár negyedévekkel is megelőzniük azokat a piacra juttatás idejét (time to market) tekintve. versenytársaik előtt. A Seagate kiemeli, hogy a globális adatszféra méreteháromévente megduplázódik, ezért tényleg nem mindegy, hogyan ki hogyan kezeli a rendelkezésére álló adatokat – pláne azt nem engedheti meg magának többé egyik vállalat sem, hogy adatainak csak a töredékét mentsék el és használja fel.

A jól működő multi-cloud környezet ennek megfelelően lehetővé teszi az adatfeldolgozási terhelések zökkenőmentes migrációját a felhőkbe, illetve illetve az egyes cloud szolgáltatások között, ami mentességet jelent a lock-in, a különféle korlátozások vagy az adatok és munkafolyamatok migrációjátsújtó szankciók alól. A Seagate kutatásában résztvevő üzleti vezetők és informatikai döntéshozók egyébként 82 százalékban nyilatkoztak úgy, hogy szervezetük már kettő vagy annál több publikus felhőinfrastruktúra-szolgáltatást használ, két év múlva pedig várhatóan 63 százalékuk fog négyet vagy annál is többet igénybe venni.

Cloud & big data

Bug bounty programot hirdetett a legaktívabb hekkercsoport

Nem ismert sérülékenységek felfedezéséért általában az érintett cégek szoktak fizetni biztonsági szakembereknek. Ebben az esetben viszont egy bűnözői csoport ajánlott díjazást azoknak, akik hajlandók velük együttműködni.
 
Éltek már vissza a bankkártyaadataival? Ha nem, akkor azt nagy valószínűséggel egy csalásfelderítő rendszernek köszönheti.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2022 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.