Koncertek, sportesemények, természeti katasztrófák: a repülő eszközök az általuk biztosított kommunikációs csatorna révén lehetnek a jobb élmény vagy akár a túlélés zálogai.

Habár a városokban nem jellemző probléma a szabadtéri térerő gyengesége vagy hiánya, azért mindenki került már olyan helyzetbe, ahol vadászni kellett azokat a pontokat, ahonnan még épp ment a kommunikáció. Ezeken a vakfoltokat iktatná ki – ideiglenesen – az amerikai Sprint egy érdekes kezdeményezéssel.

Varázsdoboz a levegőben

A mobilszolgáltató bejelentette, hogy Magic Box jelerősítő technológiáját a héten sikerrel alkalmazták egy drónon, amivel rövid ideig 10 négyzetmérföldes (26 négyzetkilométeres) terület felett sikerült biztosítani a szolgáltatást. Texas-ban, Dallastól körülbelül 50 kilométerre tesztelte a fejlesztést a Sprint, mini adótornyának könnyített változatát ültetve egy, a CyPhy Works gyártotta drónra.

Egészen friss megoldásról van szó: a Magic Box idén mutatkozott be. A nagyjából cipősdoboz méretű eszközt házak tetejére rögzíthetően készítette a vállalat abból a célból, hogy annak alkalmazásával jobbá válhasson a beltéri 4G LTE lefedettség a Sprint által használt 2,5 GHz-es spektrumban. Más jelerősítőkkel ellentétben a Magic Box nem igényel szélessávú kapcsolatot, ehelyett egy, a legközelebb levő Sprint mobiladótornyot éri el egy dedikált mobilcsatornán keresztül.

Ezt az elképzelést gondolta tovább az amerikai szolgáltató. Drónra ültetve a Magic Boxot nem csak a ritkán lakott területeken való – rövid ideig tartó – lefedettség növelhető meg, hanem azokon a helyszíneken is jobbá tehető a kommunikáció, ahol éppen szükség van több térerőre. Koncerteken vagy sporteseményeken jelentősen javítható ezzel a felhasználói élmény. Ilyen helyzetekben, ahol sok ember gyűlik össze viszonylag kis helyen, jellemzően probléma szokott adódni a mobilkommunikációval.

De természeti katasztrófák sújtotta területeken is hasznát lehet venni. Például egy hurrikán vagy egy földrengés pusztítását követően, abban az esetben, ha a telepített adótornyok egy része megsérült vagy megsemmisült, jó szolgálatot tehet a repülő Magic Box a túlélők utáni kutatást segítve.

Gyorsabban többet

Günther Ottendorfer, a Sprint műszaki vezetője szerint az erre a célra alkalmazott eszközökkel szemben gyorsabb telepíthetőséget ígér a technológia. A mobilszolgáltatók hasonló szituációkban jellemzően kerekeken mozgatható megoldásokat használnak ideiglenes térerőnövelésre, ám ezek rossz, súlyosan sérült infrastruktúra – hiányzó vagy tönkrement utak, elakadt autókkal zsúfolt autópályák stb. – esetén sokkal lassabban tudják helyreállítani a szolgáltatást.

A repülő mobiltorony ráadásul nagyobb terület lefedettségét teszi lehetővé a földön mozgatható alternatívákkal szemben. Ideális esetben 120 méter magasan lebeghet a drón a célpont terület fölött, így a felszín jóval nagyobb részére „lát rá”, mint a földre telepített kommunikációs központok.

Előnyeit azonban egyelőre csupán kísérletek közben tudja próbára tenni a Sprint. Ottendorfer elmondása szerint további fejlesztésekre van szükség, első sorban a tömeg csökkentése terén. A műszaki igazgató ugyanakkor bizakodó, szerinte a Magic Box a tervek szerint a jövő év során valamikor már szolgálatba is állhat.

Hurrikánok után ideális

Nem a Sprint az egyetlen mobilszolgáltató, amely drónokkal kísérletezik. A globális klímaváltozásokkal járó megnövekedett számú extrém környezeti problémák – a közép-amerikai térségben elsősorban a hurrikánok – gyorsan bevethető tartalékmegoldások alkalmazására késztették az amerikai szolgáltatókat.

Ennek egyik kiemelkedő példájára nemrég került sor. A piac négy nagy szereplője együttes erővel alkalmazott ember nélküli repülő eszközöket a Harvey hurrikán Texas és Louisiana partmenti szakaszait ért pusztítását követően. Ekkor azonban a drónok még csak a saját és az állami infrastruktúrában bekövetkezett károk felmérését végezték el - repülő adótorony bevetésével a Sprint próbálkozott először. A mobilszolgáltatók között; a Facebook ugyanis egy ideje már kísérletezik valami hasonlóval.

Mobilitás

Arcfelismerés: években mérhető az Android lemaradása

Az iPhone-ban alkalmazott Face ID-vel egyező színvonalú biometrikus azonosítás csak 2019-ben jöhet a Google-nél.
 
Nemzeti szinten eddig is szigorú rendelkezések vonatkoztak az érzékeny adatok megsemmisítésére, de az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendeletének hatályba lépése után senki sem kerülheti el az információtörlés folyamatos feladatát.
A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.