Mit hoz a gyors technológiai változás a munka világába? Kell-e még egyáltalán dolgoznunk? Kreatív, formabontó javaslatokat várnak az első hazai 24 órás HR hackathonra.
Hirdetés
 

Több forgatókönyv is van arra, milyen keretei lesznek öt, tíz vagy épp húsz év múlva a munkavégzésnek. Az Aon Hewitt HR-tanácsadó cég 140 karakterben vár ötleteket a munka jövőjéről, hogy a legjobb 120 ötletnek rendezzenek egy 24 órás hackathont. A versenyről tartott tájékoztatón Veres Rita, a cég vezetője is elmondott néhány lehetséges utat, köztük azt is, hogy sokaknak dolgozniuk sem kell, ha megelégszenek a garantált alapjövedelemmel.

Jövőkutatás a HR-ben is fontos

Veres szerint az is elképzelhető, hogy a technológia hipergyors fejlődése hatalmas munkanélküliséget okoz, és nőnek a jövedelmi szakadékok, 20 éven belül az állások fele válik feleslegessé. De lehet, hogy épp az ellenkezője követklezik be, a technológia felgyorsulása jóval több munkahelyet generál, mint korábban. Akár így, akár másképp alakulnak a dolgok, a lehetséges jövőre a HR-szakmának is proaktívan kell készülni.

A nemzetközi trendeknek megfelelően Magyarországon is nő az igény a rugalmas munkavégzésre, ahol például nincs kötelező törzsidő sem. Az alkalmazottak szabad kezet szeretnének kapni abban, hogy milyen projektekben dolgozzanak. Hosszú távon nem a 20. században még általános rigid alkalmazotti státuszt keresnek, hanem munkaélményt – mondta Veres. De az még mindig nyitott kérdés, hogy ez mit is takar. Ezért hirdetett az Aon Hewitt több hazai nagyvállalattal összefogva 24 órás jövőformáló versenyt, amelyen bárki részt vehet, akinek a munka jövőjével kapcsolatban vannak merész, újító gondolatai.

A pályázat a hét közepétől indul, az ötleteket tweet méretben, vagyis 140 karakter hosszúságban várják a www.wowmoonshotbyaon.com weboldalon. A 120 legkreatívabb ötlet gazdái bekerülnek az augusztus végi 24 órás hackathonra, ahol csapatokat alkotva dolgozhatnak tovább az ötleteiken, amit zsűri elé visznek. A legjobb három ötlet újabb bemutatkozási lehetőséget kap a HR Festen.

Veres Rita meg is osztott néhány saját ötletet. Például a nem is túl távoli jövőben elérkezhetünk a letölthető tudás korába, amikor a szakmák elsajátításához legfeljebb 12 hónap kell, és a szükséges tudás szabadon letölthető a netről. Szerinte le kell rombolni a 20. századból örökölt hagyományos szervezeti kereteket. A munkák köré kell építeni egy széles kört, ahová mindenki becsatlakozhat, akinek az adott munkához köze lehet. Ezzel együtt a vezetőknek is változniuk kell, például a vezetőknek rendszeres érzelmi intelligencia tréningen kellene részt venniük, hogy megfelelően tudjanak bánni a beosztottaikkal.

A vállalatoknak is kihívás

A támogató cégek közül az eseményen a Magyar Telekom és a Budapest Bank képviseltette magát. Friedl Zsuzsanna, a Telekom frissen kinevezett humán HR vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy akár egy költözés is kíhívást jelenthet egy szervezetnek HR-szempontból. A Telekomnál HR-osztályára például komoly terhet ró, hogy a vállalat több mint 7000 dolgozójából 4500 jövőre beköltözik a cég most épülő modern székházába. A nagy nyitott terekben azonban kevesebb lesz a munkaállomás, mint ahány alkalmazott odaköltözik. A HR már egy éve dolgozik azon, hogy minél több munkavállalóval megszerettessék a távmunkát, és a lehetőséggel ne csak péntekenként akarjanak élni.

Százötven fős csoportokban azt is tesztelik, kinek mennyire válik be a nagy nyitott terekben folyó munka. A visszajelzések alapján döntenek majd arról, hogy hol és milyen mértékben legyenek kisebb létszámú csoportok. Nyitottak a nyári hackathonon születő legjobb ötletek pilotjára is. (Nemrégiben a témában háttérbeszélgetést is szervezett a cég, amiről itt számoltunk be.)

A Budapest Banknak amiatt jött kapóra a kezdeményezés, mert a pénzintézet ezen a téren is keresi a saját útját, miután levált korábbi meghatározó tulajdonosról, a General Electricről. Rolek Ferenc, a pénzintézet HR-vezetője, egébként úgy látja, a régi multinacionális nagyvállalati kultúra mellett elmenőben van az idő. Olyan HR-stratégiát kell kidolgozni, amivel a munkaerő jobban megtartható.

Közösség & HR

Egyre több pénzt keresnek a telkók céges IT-szolgáltatásokkal

Egyre több nagyvállalat a távközlési szolgáltatójától vesz IKT szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez már a telkók bevételeiben is látszik.
 
Hirdetés
Ha a bőség zavara nem is fenyeget, azért hazánkban is lehet választani a különböző okoseszköz-alapú elektronikus aláírási szolgáltatások között.

a melléklet támogatója a Microsec

A koncentrált erőforrások kockázatai is koncentráltan jelentkeznek. Az informatikai szolgáltatóknak, felhős cégeknek érdemes lenne körülnézniük a közműszolgáltatóknál, hogyan kezelik ezt a problémát.

Sikeremberektől is tanultak a CIO-k

a Bitport
a Vezető Informatikusok Szövetségének
médiapartnere

Hogyan forradalmasítja a számítástechnikát a nanotechnológia? Majzik Zsolt kutató (IBM Research-Zürich) írása. Vigyázat, mély víz! Ha elakadt, kattintson a linkekre magyarázatért.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthetően, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport kilencedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2018 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.