Alig néhány nappal a Microsoft terveinek nyilvánosságra kerülését követően a rivális Sony háza tájáról is olyan információk érkeztek, miszerint lényegesen kibővítenék a játékkonzolokon keresztül futtatott reklámok körét.

A Sonynál javában dolgoznak azon, hogy még idén elindulhasson egy a fejlesztők forrásait kibővítő program a PlayStation-ökoszisztémában - számolt be bennfentes információkra hivatkozva a Business Insider. A lap úgy tudja, hogy a japán vállalatnál már a konzol legújabb generációjának, a PS5-nek másfél évvel ezelőtti debütálása óta gondolkodnak a reklámozási lehetőségek kibővítésén.

A névtelenül nyilatkozó források szerint adtech partnerek bevonásával már zajlanak is a tesztek annak érdekében, hogy egy működőképes megoldással lehessen előrukkolni valamikor még 2022-ben. Az ötlet lényege, hogy a világjárvány idején nagy népszerűségre szert tett ingyenes játékok fejlesztőit pénzügyileg is ösztönözzék további címek készítésére.

A játékokon belül elhelyezhető hirdetések helyét a fejlesztők határozhatnák meg. Alapesetben pedig az lenne a lényeg, hogy a tartalomhoz minél jobban illeszkedő, nem zavaró módon csempésszék be a reklámokat. Például egy autóversenyes játéknál a pálya mellett a valóságban is meglévő hirdetőtáblák virtuális megfelelőivel. Az ötletek között szerepel az is, hogy bizonyos reklámok megtekintéséért a felhasználók játékon belül használható extra tartalmakat, kozmetikai elemeket kaphatnának.

Az érdeklődő hirdetőket egy külön piactéren kötné össze a Sony a fejlesztőkkel, ám a források alapján arról még nem döntött a japán nagyvállalat, hogy az itt átfolyó összegekből megtartana-e magának velemennyit jutalék formájában. Az egyik lapnak nyilatkozó informátor szerint az is elképzelhető, hogy a cég a PlayStation-játékokon végzett fogyasztói aktivitásra vonatkozó adatokért díjat számítana fel a fejlesztők és kiadók számára.

Ugyanaz, csak máshol

A téma érdekessége, hogy a konzolfronton első számú riválisnak számító Microsoft kapcsán épp egy hete bukkant fel egy teljesen hasonló sztori, szintén a Business Insider hasábjain. Eszerint Redmond ugyancsak a reklámok kiterjesztésén munkálkodik saját konzolbirodalmában.

Az Xbox gyártójának programja szinte szó szerint ugyanarról szól: lehetővé tenni a fejlesztők számára, hogy hirdetéseket adjanak el a Microsoft konzoljain ingyenesen játszható játékokban. Habár játékon belüli hirdetéssel elvétve eddig is találkozhattak már a fogyasztók, ám ezek alkalmazása meglehetősen korlátozott volt a rendszer merevsége miatt.

A Sonyhoz hasonlóan a Microsoft is rugalmas, könnyen kezelhető hirdetési platformot álmodott meg, amelynél a játékok készítőinek csak azokat a helyeket kellene definiálniuk, ahol engedélyeik a reklámok futtatását. A pletykák alapján Redmond szintén idén startolna a programmal, a hirdetési pénzekből pedig nem csippentene le egyetlen centet sem magának. 

A japán vállalattal ellentétben a Microsoft hivatalosan is reagált a Business Insider megkeresésére. A szóvívő ugyanakkor meglehetősen szűkszavúan annyit közölt, hogy "folyamatosan keresik a játékosok és fejlesztők számára egyaránt hasznos lehetőségeket", ám ennél többet jelenleg nem kívánt megosztani.

Konzumer tech

Itthon már szinte mindenki netezik a mobilján

Egy friss felmérés szerint jelenleg 6,2 millióra tehető a hazai felnőtt okostelefon-használók tábora, akik közül nagyjából 6 millióan szörfölnek is mobiljukon.
 
Hirdetés

Felhőben az erő

Gyorsan változó hardveres technológiák, finomodó szoftveres környezet és felkészültebb humán erőforrás teszi jövőbiztossá a felhőt.

Veszélyek garmadája bújik meg a webes alkalmazások és az alkalmazásprogramozási interfészek közötti forgalomban. Ezek kiszűrésére és hatástalanítására szerencsére egyre hatékonyabb eszközökkel rendelkezünk.

a melléklet támogatója a Balasys

A Világgazdasági Fórum figyelmeztetése szerint jelentős szakadék tátong a C-szintű vezetők és az információbiztonságért felelős részlegek helyzetértékelése között.

A járvány üzleti vezetőt csinált a CIO-kból

Az EU Tanácsa szerint összeegyeztethető a backdoor és a biztonság. Az ötlet alapjaiban hibás. Pfeiffer Szilárd fejlesztő, IT-biztonsági szakértő írása.
Ön sem informatikus, de munkája során az információtechnológia is gyakran befolyásolja döntéseit? Ön is informatikus, de pénzügyi és gazdasági szempontból kell igazolnia a projektek hasznosságát? Mi közérthető módon, üzleti szemmel dolgozzuk fel az infokommunikációs híreket, trendeket, megoldásokat. A Bitport tizenegyedik éve közvetít sikeresen az informatikai piac és a technológiát hasznosító döntéshozók között.
© 2010-2021 Bitport.hu Média Kft. Minden jog fenntartva.